Zo was het ‘Groot Woerdens Dictee’

Zo was het ‘Groot Woerdens Dictee’

In het kader van Woerden 650 jaar organiseerde Volksuniversiteit Het Groene Hart het ‘Groot Woerdens Dictee’.
De bekende kinderboekenschrijfster Tosca Menten schreef het dictee en droeg het voor.
Vanuit het gemeentehuis werd het Groot Woerdens Dictee live uitgezonden door RPL Woerden waardoor iedereen vanuit huis mee kon doen.
Hieronder ziet u de juiste spelling.


GROOT WOERDENS DICTEE 2022

Woerdense singels voor vreemde eenden

Woerden kan niet zonder haar singels, denk alleen al aan de vele stadsstrandjes en de jaarlijkse triatlon op pinkstermaandag.

Zonder singels ook geen Havendagen, waarvoor talloze scheepjes over de Oude Rijn naar Woerden varen en het er krioelt van achenebbisjbootjes die door rijkelijk getatoeëerde schippers met ware doodsverachting tussen fanatieke suppers en opgevoerde 20pk-speedboten door worden gemanoeuvreerd, waarbij je maar mag hopen dat iedereen minimaal WA- maar liever allrisk verzekerd is.

Nog net binnen de singels ligt het Exercitieterrein, gebruikt voor circussen, kermissen, concours hippiques en Harleydagen.

Dat veld is tevens de thuisbasis voor de Woerdense VakantieWeek, die ieder jaar weer begint met een carnavaleske lampionoptocht waarbij ik ooit de originaliteitsprijs won met mijn lampion met daarop een zelfgetekende zeeleeuw verkleed in een Antarctischekoningspinguïnpyjama.

Wanneer in het Hoge Noorden de Elfstedenkoorts oplaait, veranderen onze singels in oud-Hollandse wintertaferelen, compleet met koek-en-zopietentjes, fanfareorkestjes en competitietjes tussen Friesedoorloperfanatiekelingen en hogenorenliefhebbers.

Tel daarbij op de honderden opa’s en oma’s met sleetjes vol uitgeijshockeyd, van de kou jeremiërend grut en jonge kunstschaatssters in spe die onvermoeibaar hun zoveelste mislukte dubbele rittberger springen, en het is een godswonder dat heel Woerden nog nooit en masse door het ijs is gezakt.

Onder de middeleeuwse Petruskerk is het op zulke hoogtijdagen goed toeven in een van de talloze cafeetjes en terrasjes.

In de ochtend bevind je je tussen goedgeluimde cappuccino- en caffé-lattedrinkers en Puerh- en Oolongtheeliefhebbers, terwijl de beiaardier boven in de ooit afgebrande klokkentoren oubollige melodieën aan het carillon ontfutselt en, als hij zin heeft, een geïmproviseerde ABBA- of rock-’n-rollklassieker.

Wie in de tweede helft van de dag honger krijgt, vult zijn maag met een paar croque-monsieurs of, nog minder chic, een broodje HEMA-worst.

In de betere horeca-etablissementen daarentegen serveren getalenteerde souschefs je graag persoonlijk exorbitant smeuïge ganzenleverpatés en exquise huisgerookte zalm uit een Canadese Noorsezalmkwekerij, gegarneerd met gekonfijte, ontpitte Kordia’s.

Menig feest ontaardt als in de derde helft van een stadsderby in een excessief bacchanaal waarbij de geliefde singels ad hoc worden gebombardeerd tot openbaar urinoir, tot plezier van proces-verbaalgeile boa’s die natuurlijk net op het moment suprême aan komen gemountainbiket, waarna menig Woerdenaar slingerend wegfietst, thuis de jaloezieën van het plafond trekt en ongedoucht in zijn bed stort.

0 Shares