Vlag Zegveld

Zegveld omarmt dorpsvlag: ‘Het voelt een beetje als onze stamboom’

Vlag Zegveld

Zegveld omarmt dorpsvlag: ‘Het voelt een beetje als onze stamboom’

Een ludieke actie van de Zegveldse Mijntje de Leeuw wordt met plezier opgepikt door haar dorpsgenoten. Mijntje wilde de dorpsvlag nieuw leven inblazen. Eind vorig jaar begon ze met flyeren om te kijken of er animo voor was. Inmiddels heeft ze al bijna tweehonderd vlaggen verkocht.

Wie nu Zegveld binnenrijdt vanuit Woerden ziet al heel snel de dorpsvlag voorbijkomen. “Aan het begin van het dorp staan twee boerderijen met de masten tegenover elkaar. In beiden hangt een vlag. Het lijkt wel een poort waar je doorheen rijdt”, zegt Mijntje.

Mijntje wil dat Zegvelders trots zijn op zichzelf.

Het doel was om honderd vlaggen te verkopen maar Mijntje zit al bijna op tweehonderd vlaggen. In het kleine Zegveld staan iets meer dan zevenhonderd huizen, dus meer dan een kwart is al voorzien van een vlag. De Zegvelder moest weer trots worden op zichzelf, meende Mijntje. Ze vindt het een prachtig dorp. “We mogen best laten zien dat wij Zegvelders zijn die ertoe doen.”

Welkom voelen

Zegveld heeft de dorpsvlag in de armen gesloten. “Een man die hier net kwam wonen, zei dat hij zich door alle vlaggen heel welkom voelde in onze gemeenschap”, zegt Mijntje. Een aantal anderen waren het erover eens dat de vlag voelde als de stamboom van Zegveld. Door de kleuren en symbolen op de vlag worden Woerden, Utrecht en Zegveld bij elkaar gebracht.

De vlag verbroedert Zegveld. Dat was het doel van Mijntje maar ze wil nog verder gaan. Er moet een echte Zegveldse dag in het leven worden geroepen. Binnenkort stuurt ze een enquête rond met belangrijke data uit de geschiedenis van Zegveld. “De datum met de meeste stemmen wordt de dag van Zegveld”, zegt ze. “De uitslag maak ik bekend in het lokale sufferdje. Hebben de mensen meteen een goede reden om op die dag de vlag uit te hangen.”

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met RTV Utrecht.

0 Shares