Woerden likt wonden na extreme wolkbreuk

Woerden likt wonden na extreme wolkbreuk

Het onderdeel zwemmen had misschien kunnen doorgaan, maar voor de triatlon was het noodweer in Woerden op Tweede Pinksterdag veel te extreem. En dus werd het evenement gestaakt. Een inwoner van Woerden ving in een uur tijd 76 mm regenwater op. Straten stonden blank en enkele woningen en bedrijven raakten beschadigd. Inwoners en raadsleden weten wel wat de oorzaak is: achterstallig onderhoud. Maar kan je je wel wapenen tegen dit soort hoosbuien?

Cas en An Klerk lukte dat in ieder geval niet. Ze zaten samen te eten toen de hel losbrak. “Binnen twee tellen was het gebeurd.” Het water liep hun lager gelegen garage in, net als bij andere bewoners van de straat. Cas pakt zijn rolmaat erbij. “Het water stond hier 60 centimeter hoog.” Sinds gisteren zijn ze al bezig met drogen. “Ik vrees het ergste”, zegt Cas kijkend naar zijn natte machines en andere spullen. “Straks maar eens even kijken. Als de stoppen eruit springen, is het niet goed.” “De auto stond tot aan de koplampen onder water”, vult An aan. “Zo erg als nu heb ik het nog nooit gezien.”

“Wolkenbreuken zijn heel onvoorspelbaar”, zegt hydroloog Niko Wanders van de Universiteit Utrecht. Code geel was gistermiddag niet afgegeven voor onze provincie, maar dat had vermoedelijk weinig geholpen. “Je kan je er heel slecht tegen wapenen. Zelfs als je het op de radar zou volgen, kan het nog altijd net wel of niet bij jou vallen.” Maatregelen nemen om overlast te voorkomen kan, maar het is ook een lastige overweging. “Als de hoosbui niet komt, zit je met een watertekort of heb je misschien voortijdig heel veel water weg laten lopen dat je eigenlijk nodig had. En als je niks doet, krijg je dus inderdaad overlast.”

Volgens de hydroloog is een deel van de overlast bij extreme regenval niet te voorkomen. “We hebben ons systeem zo ingericht. Bij het ontwerpen van onze woonwijken hebben we er rekening mee gehouden dat er eens in de zoveel jaar sprake is van ondergelopen straten. Meer veiligheid inbouwen zou heel veel geld kosten.”

Onderhoud

In een rapport schreef de Rekenkamer vorig jaar dat het kwaliteitsniveau van de openbare ruimte – waaronder de bestrating – in Woerden “alarmerend” is. De onderzoekers stelden dat door het uitstellen van groot onderhoud en vervangingen ook de kans onbenut werd gelaten om “klimaatadaptieve maatregelen” te nemen tegen wateroverlast en hittestress.

De fractie van Woerden&Democratie wil dat de gemeente in actie komt. Raadslid Reem Bakker. “Hoewel hevige buien altijd wel een uitdaging zijn voor onze riolen is dit de laatste jaren extra het geval vanwege het grote achterstallige onderhoud in de gemeente. De begroting van de gemeente wordt al jaren sluitend gemaakt door zeer ernstig te besparingen op het onderhoud in de buitenruimte.”

Weerman

Lokale weerman Mees Weststrate wil niet met de beschuldigende vinger wijzen. “Een van de plekken met overlast was in de relatief nieuwe wijk Snel en Polanen, dus daar is geen sprake van een zwaar verouderde riolering. Deze buurt ligt onder zeeniveau, dat is het probleem.”

Woerden is bovendien extra kwetsbaar door de veen- en kleigrond, zegt Weststrate. Volgens de weerman behoort het Groene Hart tot de regio’s waar vaker sprake is van extreme buien. “Hoe dat kan, weet ik ook niet precies.” Hoe het ook zij: net als vorige week en gisteren is er vanavond opnieuw kans op zware onweersbuien. Dit keer is wel code geel afgegeven.

Reactie gemeente: riolering niet slecht

De gemeente Woerden zegt in een reactie dat de riolering “technisch niet in een slechte staat verkeert”. Ook zou er geen sprake zijn van achterstallig onderhoud. Een woordvoerder laat weten: “Tijdens extreem weer, zoals de wolkbreuk van gisterenmiddag, blijkt wel dat op sommige plekken het riool het niet aan kan. De buizen zijn te klein om de enorme hoeveelheid neerslag af te voeren. Daardoor blijft er water op straat staan en kan het water niet snel genoeg weg uit tunnels. Heel vervelend. Gelukkig is op de meeste plekken het water binnen een uur weer weg.”

Op sommige plekken was dat niet het geval. “Deze plekken, zoals de Rijnstraat en Prinsenlaan, maar ook tunnels als ‘t Vinkje en de fietstunnel bij het station, zijn bij ons bekend. Onder ’t Vinkje was het water ook weer snel weg, maar in de fietstunnel onder het station niet. Daar is vanmorgen een bedrijf bezig geweest om het overtollige water weg te zuigen. Helaas zijn tunnels kwetsbaar bij extreme neerslag.”

0 Shares