Scholencomplex Montfoort

Wethouder Montfoort verandert mening over bouw scholencomplex vanwege ‘nieuwe informatie’, buren zijn woedend

Scholencomplex Montfoort

Wethouder Montfoort verandert mening over bouw scholencomplex vanwege ‘nieuwe informatie’, buren zijn woedend

Wie nog hoopte dat het nieuw te bouwen scholencomplex in Montfoort na de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen alsnog op een andere locatie zou komen, heeft pech. Volgens het college kan de school écht alleen aan de Parklaan komen omdat het de gemeente anders miljoenen kost. Buren zijn boos. Zij hoopten het tij te keren door te stemmen op Lokaal Montfoort en SGP. Hoewel die eerste partij de grootste werd, gaat het bouwplan toch door. “Ik ben echt woest.”

Het nieuwe scholencomplex in Montfoort is al jaren onderwerp van discussie. Het huidige pand is flink verouderd en de roep om een nieuwe, veiligere locatie is groot. In 2015 stemde de raad unaniem in met de bouw van een nieuwe locatie achter de sporthal aan de Bovenkerkweg. Maar omdat het college destijds geen stappen zette werd in 2020 een nieuwe locatie verkend, die aan de Parklaan. Daar waren buurtbewoners niet blij mee.

Coalitiepartijen stemden in het verleden tegen

Niet alleen omwonenden waren sceptisch. Ook de SGP zette vraagtekens bij de locatie, net als Lokaal Montfoort. Beide partijen stemden in december van 2021 tegen het bestemmingsplan voor de school op de Parklaan. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar waren de SGP en Lokaal Montfoort de enige twee zetelwinnaars. De rest verloor of bleef gelijk.

Lees ook: Locatie nieuw scholencomplex Montfoort blijft twistpunt, SGP wil terug naar eerste plan

Lokaal Montfoort werd de grootste met vier van de vijftien zetels. Rob Jonkers, die tot de verkiezingen nog voor de partij in de raad zat, werd wethouder op het dossier van het scholencomplex. Ook de SGP leverde een wethouder, Wim van Wikselaar.

Hoewel Jonkers tijdens zijn raadsperiode steevast ageerde tegen het scholencomplex op locatie Parklaan moet hij nu, een aantal maanden na zijn benoeming, aan de inwoners van Montfoort erkennen dat het niet anders kan. “Het wethouderschap heeft mij nieuwe informatie opgeleverd”, legt Jonkers uit, die nu als wethouder een kijkje in de boeken heeft gekregen. “Nu nog switchen van locatie zou forse vertraging opleveren en het zou de gemeente zomaar eens vijf miljoen euro extra kunnen kosten. Dat is financieel niet te verantwoorden.” Eventuele extra kosten verhalen op de inwoners van Montfoort, dat ziet hij niet zitten.

‘Weer niet gehoord’

Het is een bittere pil voor buurvrouw Patricia Aschman, die haar hoop had gezet op een stem op Lokaal Montfoort. “Ik ben woest”, vertelt ze. “We worden weer niet gehoord. Na negen participatieavonden is er nog steeds geen oplossing voor het verkeersprobleem dat straks ontstaat maar de school moet hier per se komen.”

De wethouder erkent dat er nog over een aantal zaken gesproken moet worden. Hij is ook niet blij dat er geen andere optie meer is dan de huidige. “Als het wel had gekund, hadden we een locatiewissel zeker overwogen.”

Beton storten

Het college hoopt in november met de bouw te starten. In december 2023 moet het scholencomplex er helemaal staan. Als het aan Aschman ligt gaat dat nog altijd niet gebeuren. “Voor mijn deur komt geen ingang van de school. Als het moet stort ik er zelfs beton.”

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met RTV Utrecht.

0 Shares