Wethouder Arjan Noorthoek zegt sorry voor fouten rond veelbesproken parkeerbeleid

Wethouder Arjan Noorthoek zegt sorry voor fouten rond veelbesproken parkeerbeleid

Communicatie, dat is waar het aan heeft geschort tijdens het invoeren van het nieuwe parkeerbeleid in Woerden. Verantwoordelijk wethouder Arjan Noorthoek (CDA) zei daarvoor sorry namens het college tijdens een debat in de gemeenteraad gisteravond. Én hij belooft verbetering op korte termijn.

Het debat gisteravond ging over het nieuwe parkeerbeleid dat is ingevoerd op 3 mei van dit jaar. Dat beleid veroorzaakte meteen onrust in de binnenstad. In sommige straten mag je aan de ene kant van de weg per minuut betalen, terwijl je aan de andere kant van diezelfde weg een dagkaart van twintig euro moet kopen. Verscheidene Woerdenaren kregen een fikse rekening voor slechts een paar minuten of zelfs seconden parkeren. Ondernemers vrezen door het ‘ongastvrije beleid’ verlies van klanten.

Klachten over de communicatie

Door de slechte communicatie rondom het beleid besloot Richard Stouthart, voorzitter van de winkeliersvereniging, die in de participatiegroep zat en zelf achter het parkeerbeleid staat, een paar weken geleden om niet meer mee te werken met projecten van de gemeente. Die band is inmiddels hersteld, zegt de wethouder. Een andere man, inwoner en ondernemer van Woerden die óók in de werkgroep zat, heeft een procedureklacht ingediend. Ook hij vindt de participatie en communicatie ondermaats.

Door de ontstane onrust voelden meerdere partijen de noodzaak om op korte termijn te praten over het parkeerbeleid. Tijdens het debat gisteravond werd politiek Woerden het al snel eens: de communicatie rammelt en zorgt voor de grootste problemen. En waar wethouder Noorthoek een aantal weken geleden nog zei ‘echt goed te hebben gecommuniceerd’, erkende ook hij gisteravond tóch steken te hebben laten vallen tijdens het invoeren van het ‘nieuwe’ parkeren.

Het is de tweede keer in korte tijd waarin het college fouten maakt met de communicatie rondom grote zaken die spelen in de stad. In januari van dit jaar vertrok oud-wethouder Arthur Bolderdijk nog vanwege verkeerschaos op meerdere plekken in Woerden. Raadsleden, inwoners en ondernemers voelden zich toen overvallen door het aantal wegen dat daardoor langdurig opgebroken is. De oud-wethouder gaf toe dat het mis ging op communicatie.

Borden in parkeerzones

Op de, met open armen ontvangen, excuses van wethouder Noorthoek volgde de belofte om meteen tot actie over te gaan. Volgende week worden er borden in de nieuwe parkeerzones geplaatst waardoor mensen vanuit hun auto kunnen zien hoelang ze er mogen parkeren en wat het kost. Op korte termijn worden resterende kinderziektes uit het beleid gehaald en nog voor september wordt er naar het parkeren op de centrumring gekeken.

Op aandringen van de VVD moet de wethouder dat niet alleen doen met de al bestaande werkgroep, maar met álle belanghebbenden in de buurt. Een motie om meer mensen bij de participatie te betrekken, werd met een meerderheid aangenomen.

Neuzen dezelfde kant op

Noorthoek kan zijn belofte en de inhoud van de motie meteen waarmaken, want op 1 juli wordt de volgende fase van het parkeerbeleid ingevoerd; op een aantal straten mag dan uitsluitend door consumenten worden geparkeerd en niet meer door bewoners. “We willen de mensen die het aangaat huis aan huis op de hoogte brengen”, aldus de wethouder. Een motie van Woerden voor Democratie om pas te starten met een volgende fase als die daarvoor op orde is, werd afgewezen.

De discussie, het excuus en de beloftes leverden Noorthoek een opgeluchte en blije raad op gisteravond. Alle neuzen van de gemeente wijzen weer dezelfde kant op. Nu die van de inwoners nog.

RPL Woerden sprak met wethouder Arjan Noorthoek in onze studio. Kijken? Dat kan via deze link.

0 Shares