Homohuwelijk

Twintig jaar homohuwelijk: zo scoort Woerden

Homohuwelijk

Twintig jaar homohuwelijk: zo scoort Woerden

Woerden scoort onder gemiddeld als het gaat om homo-echtparen in de gemeente. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Die berekende per gemeente hoeveel inwoners er begin van dit jaar getrouwd waren en of dat tussen 2001 en 2020 gebeurde. Vervolgens is gekeken bij hoeveel van die paren het om een homohuwelijk gaat. Uit die data blijkt dat gemiddeld zeventien op de duizend echtparen van gelijk geslacht is. In Woerden ligt dat aantal op 10,7.

Vooral in de stedelijke gebieden ligt het aantal homohuwelijken hoog. Zo gaat Amsterdam aan kop, daar is 45 op de duizend echtparen van gelijk geslacht. In de provincies ligt het aantal gemiddeld lager. De minste homohuwelijken zijn te vinden in de Biblebelt. In Urk en Woudenberg staat de teller op 0,8 per duizend echtparen.

Precies twintig jaar geleden werd op 1 april het eerste homohuwelijk in Nederland gesloten. De toenmalige burgemeester Job Cohen van Amsterdam sloot om middernacht vier huwelijken. Sindsdien stapten er meer dan 28-duizend paren van gelijk geslacht in het huwelijksbootje. Daarvan zijn er nog twintigduizend bij elkaar. De gemeente Woerden heeft laten weten geen speciale aandacht te schenken aan deze dag.

Lees ook: Harmelen krijgt een ‘Home editie’ Avondvierdaagse.

0 Shares