Boeren helpen Binnenhof 16 oktober met vervroegde verbouwing
Zo’n 65 jaar geleden wilde ik boer worden. Als ventje van een jaar of zeven zag ik de romantiek van het boerenbestaan kennelijk wel zitten. Mijn vader begon mij al plagerig Geert te noemen. Terugkijkend…., had ik het maar gedaan, dan had ik nu tot de ‘happy few’ van ‘t land behoord. Hoe zo, happy few? Daar kom ik zo op terug.
Vorige week was het boerenprotest op het Malieveld een groot succes, aldus het organiserende Farmers Defence Force. Eergisteren was er een spontane protestactie in de Achterhoek. Aanstaande woensdag is het weer raak: dan is het Haagse Binnenhof aan de beurt. Het zit de boeren vooral dwars dat juist zij in alle rumoer rond de stikstofuitstoot de zwarte Piet krijgen toebedeeld.
O ja, de ‘happy few’.
Of boeren daadwerkelijk onderbetaald worden voor hun ongetwijfeld harde werken, lijkt op basis van statistieken niet het geval. NRC zette enkele dagen terug – in een kort artikel – uiteen of de boeren een beetje kunnen rondkomen. Daarom wilde ik nu wel eens weten of ‘t gezegde “goed geboerd hebben” – wat betekent: vooral financieel succesvol zijn geweest – ergens op is gebaseerd.
Wel, als u dinsdag 1 oktober langs de A12 bij Den Haag was gaan staan, had u ongeveer 400 miljonairs voorbij kunnen zien rijden; 18% van al die tractoren. Of ik soms in de war ben met de Miljonair Fair – die tegenwoordig Masters of Luxury heet? Nee dus! Zo beweert het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Er reden 2200 tractoren op de weg. Volgens het krantenartikel dat cijfers gebruikt van het CBS is 18% van alle miljonairs in Nederland actief in de landbouw. Onder álle werkenden in Nederland is dat 1,5%. Boeren hebben gemiddeld ‘n inkomen van € 42.000, de gemiddelde werkende Nederlander komt aan € 34.000.
Máár…. eerlijk is eerlijk, ruim een derde (36%) van de boeren zit onder het wettelijk minimuminkomen van ruim 19.000 euro. Vanuit mijn eigen kring werd dit bevestigd; de nog jonge boer in kwestie heeft er een baantje bij, om rond te komen.
Toch genieten boeren – of genoten, zeker tot voor kort – voordelen die je als gewone burger niet hebt. Op diesel die in tractoren verstookt wordt, rust een aanzienlijk lager accijnstarief zolang het gebruik overwegend bedoeld is voor buiten de openbare weg. Ze tuffen er hier in de buurt overigens lustig op los óp de openbare weg; soms denk je dat ze er de boodschappen mee doen. Een kentekenplicht – samen met een soort APK – is pas sinds begin 2018 ingevoerd. Wie overigens vooral kentekenplaten op die 1 oktober-stoet tractoren heeft gezien, mag het zeggen.
Als stevig saneren van de boerenbedrijven zou helpen om de stikstofuitstoot meteen sterk te reduceren mag van mij de voorgestelde maximum snelheid van 100 km/u direct ingaan en desnoods terug naar 80. Maar dan wel boter bij de vis.
Dus niet zo’n vaag Remkes-adviesje.
Samen met zijn enigszins hoorbaar spraakgebrekje en een nog altijd relaxte herkenbare Groningse tongval is dat kennelijk goed genoeg om burgemeester van Den Haag te worden.
Het is algemeen bekend dat boeren zich veelvuldig ophouden in de kringen van de christelijke partijen, zoals CDA, SGP en de ChristenUnie.
Als dat oerchristelijke solidariteitsgevoel nou eens in de praktijk vertaald zou worden naar een verdeling van de boerenrijkdom. Dus als elke van die 18% landbouwmiljonairs nou eens twee van die 36% arme boeren zou compenseren, dan is díe ongelijkheid al vast opgelost.
Daarnaast, door een ander dieet met minder vlees en meer peulvruchten kunnen onze Nederlandse boeren die 17 miljoen Nederlanders voeden met producten van, en uit, eigen land zo berekenden Wageningse landbouweconomen een paar jaar geleden. Waar wachten we nog op?
Nico Ramaer