Bordspel Wyrda

Stadsgilde Woerden komt met speciaal bordspel voor 650ste verjaardag van de stad

Bordspel Wyrda

Stadsgilde Woerden komt met speciaal bordspel voor 650ste verjaardag van de stad

Woerden bestaat 650 jaar en dat wordt groots gevierd. Het hele jaar staan er allerlei evenementen op de kalender, te beginnen met een groot openingsfeest morgen. Het stadsgilde heeft een speciaal Woerdens bordspel bedacht om de verjaardag van de stad te vieren.

“Dat idee begon twee jaar geleden met de start van de coronacrisis”, vertelt Hans Papeveld van het gilde. Toen zijn kleinzoon thuis kwam te zitten van school, gaf Hans hem bijles. “Hij was gemotiveerd, maar raakte nog meer gemotiveerd als ik hem beloofde dat we daarna een spel gingen spelen. Ganzenbord bijvoorbeeld, of Mens Erger Je Niet.”

‘Wyrda’

Tegelijkertijd begonnen de voorbereidingen voor Woerden 650 en vanuit de organisatie kwam de vraag aan het stadsgilde: wat gaan jullie doen? “Tja”, zegt Hans. “We wandelen, dat is wat we doen. Maar dat is natuurlijk niet genoeg voor zo’n feest. Toen dacht ik aan mijn kleinzoon en de spellen die we spelen en zo kwam dit idee op tafel.”

Een jaar later is het spel klaar. ‘Wyrda’, heet het. Dat is de oude Germaanse naam voor de stad Woerden. Het spel speelt als ganzenbord en kent, net als dat spel, voor- en tegenspoed. Wie niet zwaait naar Sint Franciscus moet nog eens dobbelen, maar dat aantal ogen achteruitlopen.  Een bezoek aan het kaaspakhuis is verplicht en kost je een beurt. De winnaar eindigt in het Brediuspark, waar het goed vertoeven is.

Woerden is in trek

“De Woerdenaar is een stedeling”, vertelt Hans verder. “Er zijn protestantse en rooms katholieke groeperingen maar velen zijn niet meer kerkelijk gebonden.” Van oudsher is Woerden een klein dorpje, vertelt Hans. In de Middeleeuwen groeit het al iets. Door de kaashandel wordt Woerden bekend en de echt grote bloei kwam na de Tweede Wereldoorlog.

De stad groeit nog altijd. Snellerpoort en Veldwijk zijn nog volop in ontwikkeling. In de wijk Middelland komt ook woningbouw. De stad ligt ook optimaal voor forenzen, zegt Hans. “Je bent zo in Utrecht, Amsterdam en Den Haag. Er komen veel mensen uit andere steden in Woerden wonen. Kortom: Woerden is ‘booming’.”

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met RTV Utrecht.

0 Shares