Dorpsschool Hekendorp

‘De sluiting van basisschool Goejanverwelle in Hekendorp is echt een gamechanger voor het dorp’

Dorpsschool Hekendorp

‘De sluiting van basisschool Goejanverwelle in Hekendorp is echt een gamechanger voor het dorp’

Wat is nou een dorp zonder dorpsschool? In Hekendorp moet het nieuws dat het doek voor Openbare Basisschool Goejanverwelle nu definitief valt nog even bezinken. “We hebben alles geprobeerd om de school te redden en dat is mislukt. Iedereen is echt teleurgesteld.”

Het was een flinke soap in het kleine, voor veel inwoners idyllische dorp bij Oudewater. De leerlingenaantallen liepen terug en sinds maart van dit jaar werden de geruchten rondom een aanstaande sluiting steeds hardnekkiger. Een nieuw opgerichte werkgroep wist executie nog te rekken door een adviesbureau onderzoek te laten doen. Maar dat bureau concludeerde uiteindelijk dat de Goejanverwelle “praktisch en juridisch” niet te redden is.

Gamechanger

Gisteravond kwamen zo’n vijfenzeventig Hekendorpers, waaronder ouders, bij elkaar om over de situatie te praten. Er was boosheid, teleurstelling en verdriet bij de ouders die aan het woord waren. Maar ook nieuwsgierigheid en verontwaardiging. Hoe kon dit nou gebeuren?

Er hebben mensen zitten slapen

Jacques van der Horst, dorpsplatform

Volgens Jacques van der Horst van het Dorpsplatform hebben het schoolbestuur en de gemeente zitten slapen. “Het schoolbestuur had veel eerder een plan van aanpak moeten maken om kinderen van buiten Hekendorp aan te trekken. En de gemeente moet hiervan leren dat zij een taak hebben om onderwijs open te houden. Ze hadden het bestuur moeten controleren of ze wel doen wat ze moeten doen. Dit nieuws heeft ons overvallen.

”Het oudercomité valt in ieder geval niets te verwijten, zegt Van der Horst. “Zij hebben er alles aan gedaan om de school open te houden.” Hun inzet werd gisteravond dan ook beloond met een warm applaus vanuit de zaal. “Dat was een mooi moment. Het doet mensen echt iets. Iedereen weet dat de school echt een verbinder is van het dorp. De sluiting ervan is echt een ‘gamechanger’ voor Hekendorp.”

‘Voorbeeld van hoe een openbare school hoort te zijn’

Dat de school belangrijk is voor Hekendorp, weet ook oud-schoolleider Aad Kuiper. “Hekendorp is een plek waar katholieken, hervormde protestanten en niet-gelovigen samen op school zaten”, blikt hij terug. Van 1990 tot 2000 werkte Kuiper op de kleine school, waarin hij een schoolsysteem doorvoerde dat zich het best laat omschrijven als een kruising tussen Jenaplan- en Daltononderwijs (“ik noem het Jenaton”). “Zowel de dominee als de pater gaven met Kerst godsdienstles. Ik vond het hét voorbeeld van hoe een openbare school hoort te zijn.”

De kracht van het dorp gaat nu wegvallen

Aad Kuiper, oud-schoolleider

Het is de aardigste school waar hij ooit werkte, zegt Kuiper. “In Hekendorp heb je een toneelvereniging, een visvereniging, een speeltuinvereniging; noem het maar op. Als school deden we veel met die verenigingen samen. Dat is toch de kracht van een dorp, en dat gaat nu wegvallen. Ontzettend jammer.”

Niet alleen is het vervelend voor de kinderen die nu naar een andere school moeten. Het dorp vreest ook voor vergrijzing. “Gezinnen met jonge kinderen zullen zich zonder school minder snel hier willen vestigen”, vermoedt Kuiper.

Bereidheid om samen te werken

Die zorg deelt Van der Horst. Hij vreest voor de vitaliteit van het dorp. “We gaan de komende tijd gesprekken aan met de gemeente om te kijken wat zij kunnen doen voor het dorp.” Er ligt al een dorpsvisie klaar, zegt hij. “Je wilt aantrekkelijk blijven voor jonge gezinnen en je wilt de huidige kinderen de kans geven om hier straks te blijven wonen. Er moet een goed doorstroombeleid komen.

”Bij de bijeenkomst gisteren werd al een blik geworpen op de toekomst. De mensen stikken van de ideeën, zegt Van der Horst. “En de bereidheid om samen te werken is heel groot.”

Die samenwerking werd gisteren al gevonden tussen een aantal verenigingen van het dorp. Om ervoor te zorgen dat kinderen straks nog graag in Hekendorp zijn, ook al zitten ze er niet meer op school, willen verenigingen samenwerken om ze naar zich toe te trekken. Om een klein voorbeeld te noemen: een gezamenlijke sportdag. En zo moeten er nog meer ideeën op tafel komen om de verbindende rol van de school over te nemen.

Niet alleen het wegvallen van de verbindende factor is een punt van discussie. Want waar moeten de leerlingen naartoe? Juridisch gezien mag de school pas sluiten op 1 augustus 2023. Dat stelt ouders in Hekendorp meteen voor een dilemma: laat ik mijn kind nog een jaar op deze school, of moeten ze meteen maar naar een school in de buurt?

‘Dit kan nog wel eens bijzonder worden’

Patty Peek was ook bij de bijeenkomst gisteravond. Haar dochter Maud zit in groep zeven. Ze moet nog een jaar op de basisschool voor ze naar de middelbare mag. Wat te doen met Maud?

Door de school ken je iedereen in het dorp

Patty Peek, ouder

“Mijn eerste gedachte was dat ze maar naar school moest in Driebruggen”, vertelt moeder Patty. Ze wilde Maud niet op school houden met alleen maar groep acht. Maar na een aantal gesprekken met vrienden en haar zus begon ze toch van gedachten te veranderen. “Dit kan ook nog wel eens heel bijzonder zijn”, vertelt Patty. “Dat je het met je vrienden kan afsluiten.”

Dat gunt Patty haar dochter. Zelf ging ze vroeger ook naar school op de Goejanverwelle. Ze maakt er vrienden voor het leven. “De school is zo belangrijk voor het dorp. Het is echt een verbinder. Je kent door de school iedereen en we kunnen altijd op elkaar rekenen. Mijn dochter gaat al een tijdje alleen naar school en ik zeg altijd: als er iets gebeurt, bel dan maar gewoon bij iemand aan. Dan komt het altijd goed.”

Leerkracht nodig

Van de negen klasgenootjes die Maud nu heeft, blijven er zeven kinderen over die ook hun laatste basisschooljaar op de Goejanverwelle af willen maken. Tot dusver is bekend dat er ook een aantal kinderen uit groep vijf blijven. Het kan maar zo zijn dat er volgend jaar één klas overblijft met zo’n vijftien kinderen die in verschillende groepen zitten. Een gemengde schoolklas dus. Een klas die nog een leerkracht nodig heeft.

We blijven positief, want ook dát is de kracht van Hekendorp

Patty Peek, ouder

Voor die functie komt binnenkort een vacature online te staan, zegt Patty. “En ik ga al mijn social media inzetten om ervoor te zorgen dat we die leerkracht krijgen. We hebben met ouders op de bijeenkomst al besproken dat we die leerkracht best actief willen helpen komend schooljaar. Maud wil graag blijven en ik ga er alles aan doen om dat mogelijk te maken.”

De kracht van Hekendorp

Na twee uur was de bijeenkomst ten einde. Van der Horst kijkt tevreden terug op de avond. Ja, er was verdriet en ja, er was boosheid. Maar wat Van der Horst vooral aan de avond heeft overgehouden is strijdbaarheid. De situatie is hoe hij is maar de kinnen staan nog steeds omhoog. Er moet wat van de toekomst gemaakt worden. En ook Patty heeft die strijdbaarheid gezien. “We blijven toch altijd positief. Want dat is óók de kracht van Hekendorp.”

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met RTV Utrecht.

0 Shares