Schulenburch

Kachel laag, douches uit, Schulenburch Kamerik snakt naar beloofde energiesteun: ‘Binnen paar maanden moeten we dicht’

Schulenburch

Kachel laag, douches uit, Schulenburch Kamerik snakt naar beloofde energiesteun: ‘Binnen paar maanden moeten we dicht’

De verwarming omlaag en de douches uit. Bij de Schulenburch in Kamerik doen ze er alles aan om de hoge energierekening te beperken. Maar dat is niet genoeg. Er moet geld bij van de gemeente, zo’n 150.000 euro. Dat geld ís er, maar het staat nog niet op de rekening. En de tijd begint te dringen. “Als er niet snel iets gebeurt, moeten we in de loop van dit jaar dicht.”

De Schulenburch vormt het kloppende hart van het dorp Kamerik. In het multifunctionele gebouw wordt gesport, er is een bibliotheek en er zijn verschillende zalen voor feesten en vergaderingen. Het gebouw heeft ook een soort dorpshuisfunctie, maar wordt nu met sluiting bedreigd. “We gaan straks 200.000 euro per jaar betalen aan gas, water en licht”, vertelt Jan Zwaneveld, secretaris van De Schulenburch. Er is daarom besloten om sporters geen warme douche meer aan te bieden. “Vooral voor de korfbal- of volleybalploegen die uit andere delen van het land competitie komen spelen vind ik het vervelend. Die kunnen hier dus niet douchen.”

11 graden

Ook voor de basisscholen die de gymzalen gebruiken is het vervelend. Want zij moeten sporten in een koude hal. “Vorige week was het 11 graden hier”, vertelt gymdocent Dianne van der Meer. “Ik laat de kinderen nu meer en intensiever bewegen, de uitleg is korter zodat ze sneller warm worden.”

Met energie besparen alleen redt De Schulenburch het niet, er moet geld bij. En er moet verduurzaamd worden. Zwaneveld: “De sporthal is 40 jaar oud en zelfs het laagste energielabel dat er bestaat kan je hier nog niet op plakken.” Om de verduurzaming daadwerkelijk te realiseren moet er flink verbouwd en gesloopt worden. Maar om de plannen uit te voeren moet er een projectmanager worden aangesteld, vanuit de gemeente. Die weet wat er wel en niet kan en hoeveel de gemeente kan bijdragen. Vanwege personeelstekort kon die projectmanager niet aangesteld worden. “De gemeente heeft nu toegezegd dat er een projectleider. En de gemeenteraad heeft bepaald dat er voor het einde van het jaar een haalbaar plan moet liggen.”

De Schulenburch is niet de enige die het moeilijk heeft en geld nodig heeft voor het betalen van de energierekening. Zo kunnen zwembaden het hoofd maar moeilijk boven water houden en krijgen commerciële baden vaak geen steun terwijl ze wel een maatschappelijke rol zeggen te vervullen.

Zachte winter

Verduurzaming van De Schulenburch is voor de lange termijn een oplossing voor de hoge energiekosten. Voor op de korte termijn moet er snel geld gestort worden door de gemeente Woerden, maar die wacht tot de Rijksoverheid de benodigde miljoenen overmaakt. “Ik sprak afgelopen week een lid van de Tweede Kamer over deze kwestie. Zij gaf bij de wethouder, die daar ook aanwezig was, aan: u moet maar gaan voorschieten. Nou, dat vinden we een goed idee.”

Maar de wethouder vooralsnog niet. Die wil eerst wachten totdat het geld uit het Noodfonds bij de gemeente is terechtgekomen. Ondertussen blijven ze bij De Schulenburch energie besparen, hopend dat de gemeente snel over de brug komt. En een zachte winter zou ook wel fijn zijn.

0 Shares