WOERDEN/HARMELEN – Gaan de windmolens nou komen of niet? Dat was één van de grote items tijdens de Woerdense gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen week. De laatste tijd hebben veel Woerdense partijen zich er over uitgesproken, zo ook Jan Hubert van Rensen. De nummer twee op de lijst van de lokale partij Inwonersbelangen spreekt klare taal: “Je moet niet met de volksgezondheid in de weer gaan.”
Geen ruimte
“Woerden is te klein voor de grote windmolens”, volgens Van Rensen. De plannen om windmolens van tweehonderdzeventig meter hoog te plaatsen in de gemeente Woerden, is volgens hem dan ook niet uit te leggen. “Om windmolens op een veilige plek te plaatsen moeten die op een afstand staan die minimaal gelijk is aan de tiphoogte van een windmolen keer tien.” De tiphoogte is de afstand vanaf de grond tot de top van de wieken. De windmolens die een tiphoogte hebben van tweehonderdzeventig meter moeten dus op een afstand van 2,7 km staan van de woonwijken. De gemeente Woerden heeft volgens Van Rensen maar driehonderdvijftig meter vrijgehouden. “Dan ga je spelen met de volksgezondheid en dat moet je niet doen.” De problemen die de windmolens veroorzaken zijn dan ook door de Tweede Kamer onderzocht. Het blijkt dat windmolens door hun geluid omwonende slapeloze nachten veroorzaken. Iets wat kwalijk is voor de volksgezondheid. Ook de zogenoemde slagschaduw is een probleem. Vooral bij een lage zon is de schaduw van de wieken goed zichtbaar voor de buren van de molen. “Daar word je natuurlijk knettergek van als je de hele tijd die wieken door je tuin ziet vliegen”, aldus Van Rensen.
Windmolens nee, zonnepanelen oké
Ook actiegroep Buren van Rijnenburg en Reijerscop zet zich in om de windmolens buiten Harmelen te houden. De groep, die de belangen van onder andere de inwoners in Harmelen verdedigd, vind de gemeente Woerden geen geschikte plek voor de gigantische windmolens. Ook zij benoemen de gezondheidsrisico´s als één van hun kernpunten tegen de windmolens. “Het geluid dat veroorzaakt wordt door de windmolens brengen grote problemen met zich mee wat leidt tot gezondheidsrisico’s.” De actiegroep heeft ook een petitie gestart: windmolens nee, zonnepanelen oke. De petitie is al tweeduizend keer getekend.
Wat willen de inwoners?
Hoe de gemeenteraad het er doorheen heeft gedrukt is voor Inwonersbelangen nog steeds niet goed te praten. “Het argument van de gezondheidsrisico’s zijn gewoon niet serieus genomen, ze drukken hun wil er gewoon doorheen.” Dat er veel belangstelling is vanuit de inwoners is ook niet het geval. Een enquête die vorig jaar door de gemeente zelf naar buiten is gebracht maakt duidelijk dat de grote windturbines van 160 meter ashoogte niet de voorkeur krijgen. De enquête was voor de hele gemeente beschikbaar en dus niet alleen voor de omwonenden die echt overlast zullen ervaren van de windmolens. Ondanks dat is 41% erop tegen en 36% voor.
Tegengeluid gemeente
De woordvoerder van de ChristenUnie/SGP op het gebied van energie in Woerden staat heel anders tegenover de plannen om windmolens te bouwen. Harm van der Wilt, die zelf direct betrokken is bij de onderhandelingen over de windmolens, ziet in windmolens de oplossing om als gemeente Woerden klimaat neutraler te worden. Om de windmolens te mogen plaatsen houdt de gemeente een afstand van vijfhonderd meter in acht. “In Nederland moet je windmolens minimaal 350 meter van de woonwijken afzetten, in Woerden kiezen we voor vijfhonderd meter.” Ondanks dat is het nog alles behalve zeker of de windmolens ook daadwerkelijk gaan komen. “Er moet eerst nog meer onderzoek gedaan worden en dan moet het nog worden goedgekeurd door de raad”, zegt Van der Wilt. Het financiële aspect hoeft geen problemen op te leveren. “Er hebben zich al bedrijven gemeld die dit project willen aangaan, hierdoor gaat het geen geld kosten voor de gemeente.” Hierbij wordt wel rekening gehouden met het 50% lokaal eigenaarschap: “We willen voorkomen dat een groot energiebedrijf er met al het geld vandoor gaat.”
Dit artikel is tont stand gekomen in samenwerking met de Hoge School Utrecht – Woerden Rondom