Molen bezoeken

Peter (59) uit Woerden wil geld ophalen voor vervallen molens en fietst er elke dag langs eentje

Molen bezoeken

Peter (59) uit Woerden wil geld ophalen voor vervallen molens en fietst er elke dag langs eentje

Elk jaar fietst de 59-jarige Peter Reuderink uit Woerden de nodige kilometers op zijn racefiets. Om zichzelf te motiveren stelt hij zichzelf een doel. Dit jaar zijn dat de molens. Die zijn in slechte staat. Peter wil een jaar lang elke dag een molen bezoeken en hoopt daarmee wat geld op te halen voor de molenstichting. “Een euro per molen zou al mooi zijn.”

Achter elke molen zit een verhaal

Het is zaterdagochtend. Peter leunt half op zijn racefiets en kijkt naar ‘De Trouwe Wachter’, een molen in Tienhoven. Er zit een mooi verhaal achter deze molen, zegt hij. “In de Tweede Wereldoorlog speelde het een belangrijke rol.”

“In de boerderij achter de molen zaten mensen ondergedoken. Aan de stand van de wieken konden ze zien of er gevaar op de loer lag. Een dokter uit Tienhoven waarschuwde de molenaar, die vervolgens de wieken draaide waardoor de onderduikers wisten dat ze het riet in moesten duiken. Als het gevaar geweken was, draaide de molenaar de wieken weer terug.”

Peter pakt zijn telefoon en maakt een foto. Zo, die molen is binnen, op naar de volgende.

In slechte staat

Aan het einde van vorig jaar werd duidelijk dat het niet goed gaat met de molens in onze provincie. Meer dan de helft van de molens staat stil. Een nieuwe meettechniek wees uit dat de staat van de lasnaden aan de wieken een te groot risico vormen. Sommige molens hebben helemaal geen wieken meer.

“Molens zijn echte bakens in het landschap”, vertelt Peter terwijl hij verder fietst. “De molen bij Haastrecht is er ook zo eentje. Als ik uit de Krimpenerwaard kom en ik zie de molen dan weet ik: nog twintig kilometer en dan ben ik thuis in Woerden.”

Geld ophalen

Elke jaar fietst Peter twaalfduizend kilometer. Vorig jaar besloot hij langs gemeentes te fietsen. Voor dit jaar zocht hij een nieuw doel. Het werden de molens. Hij stippelt een route uit, leest over de molens die hij bezoekt, maakt een foto en plaatst elke dag een molen op zijn social media. Hij is nu een paar weken bezig. “Intussen heb ik al 75 volgers op Twitter”, zegt Peter.

Peter fietste ook langs deze molen in Westbroek.

Hij wist van het nieuws over de slechte staat van de molens en besloot wat geld op te halen. “Dat begon als een gebbetje. Ik vroeg wat vrienden en familie om geld te doneren. Maar als ik meer op kan halen, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen.”

Toegegeven: Peter redt het niet om elke dag de fiets te pakken. De molens rond Woerden raakten al snel op dus de routes die hij volgt worden steeds langer. “En ja, ik ben bijna zestig en niet meer zo snel als vroeger. Soms stippel ik een route uit en pak ik meerdere molentjes mee. Dus elke dag, dat lukt niet. Bovendien moet ook nog gewoon werken.”

Vroeger stond die molen in Amsterdam. Bron: Amsterdamhistorie.nl.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met RTV Utrecht.

0 Shares