Oude kastanjebomen op Exercitieveld in Woerden worden toch niet gekapt

Oude kastanjebomen op Exercitieveld in Woerden worden toch niet gekapt

De kastanjebomen op het Exercitieveld in Woerden mogen blijven staan totdat ze zijn uitgestorven of echt niet meer veilig staan. Dat heeft de raad gisteravond besloten. Vanwege gebrekkige riolering rondom het veld stelde het college een jaar geleden voor om de bomen te kappen, de riolering aan te pakken en nieuwe bomen terug te planten. Dat riep weerstand op vanuit de raad en de inwoners van Woerden.

Het Exercitieveld is een bekend en populair terrein in Woerden. Er worden meermaals per jaar festiviteiten georganiseerd, maar nu ligt het er troosteloos bij. Er zitten gaten in de wegen en bovendien zorgt de riolering voor problemen. Om de riolering te kunnen vervangen moesten 43 kastanjebomen van tientallen jaren oud wijken, zo vond het college vorig jaar.

Actie voeren

Inwoners van Woerden waren daar niet blij mee en kwamen in actie. Ze verzamelden handtekeningen en organiseerden een ludieke schommelactie.

De raad wilde ook dat de bomen bleven staan maar zagen wel in dat het Exercitieveld aan renovatie toe was. Het college moest daarom met verschillende scenario’s op de proppen komen waarin ook opties stonden om de bomen te behouden.

Stap voor stap renoveren

Tijdens de raadsvergadering werd duidelijk dat de meningen over de mate van aanpak van de renovatie verdeeld waren. Een aantal ging voor het grootschaliger plan, waarbij een trits bomen aan de Oostsingel meteen gekapt wordt en er nieuwe bomen voor in de plaats komen. De oude kastanjebomen aan de andere kant kunnen in dat plan dan blijven staan. Maar dat voorstel haalde het op één stem na niet.

De raad koos uiteindelijk voor een plan waarin de riolering ‘gerelined’ wordt, wat betekent dat het riool van binnenuit een extra laag krijgt. Daardoor kunnen de bomen blijven staan tot ze echt aan vervanging toe zijn. Als er grote gaten ontstaan in de rijen bomen, worden ze opgevuld met nieuwe. Daardoor blijven er altijd bomen staan aan de rand van het Exercitieveld. Het wegdek wordt ook aangepakt.

De gemeente wil dit najaar, buiten het evenementenseizoen om, starten met de renovatie.

Kijken: De Rekenkamer over de participatie in Woerden.

0 Shares