Parkeren Woerden

Opnieuw onvrede over parkeerbeleid in Woerden: ‘Ik zeg mijn parkeervergunning op’

Parkeren Woerden

Opnieuw onvrede over parkeerbeleid in Woerden: ‘Ik zeg mijn parkeervergunning op’

Een groep bewoners en ondernemers in Woerden voelt zich opnieuw overvallen door het veelbesproken nieuwe parkeerbeleid. Over een paar weken wordt de tweede fase daarvan ingevoerd. Om inwoners daarop voor te bereiden, stuurde de gemeente gisteren een brief. Voor veel mensen komt de informatie uit het niets en sommigen overwegen nu hun parkeervergunning op te zeggen.

De gemeente Woerden wil de binnenstad graag autoluw zien. Daarom is begin mei een nieuw parkeerbeleid ingevoerd. Over de invoering van die eerste fase was veel onduidelijkheid, mede omdat inwoners enkele dagen van tevoren pas waren ingelicht. Tientallen Woerdenaren kregen een rekening van twintig euro voor een korte parkeertijd. Wethouder Arjan Noorthoek bood later zijn excuses aan voor de nalatige communicatie en beloofde beterschap.

Niet meer voor de deur parkeren

Dit keer kregen inwoners drie weken voor de invoering van de nieuwe fase (15 juli) een bericht. Daarin staat dat bewoners en ondernemers van de Wagenstraat en het Plantsoen tussen tien uur ’s ochtends en half zeven ’s avonds niet meer voor hun deur mogen parkeren. Ondanks dat ze een parkeervergunning van 192 euro hebben.

Die plekken moeten vrij blijven voor winkelende bezoekers. Voor en na die tijd mogen bewoners wél voor de deur parkeren maar daar wringt de schoen: parkeren is in de avond en ochtend namelijk gratis voor iedereen. Daardoor vragen sommige inwoners zich af: wat heb ik nog aan mijn parkeervergunning?

‘De gemeente krijgt geen cent meer van mij’

Aline Pennewaard is zo’n bewoner van de Wagenstraat. Ze voelt zich overvallen door de brief. Bovendien is het de eerste keer dat ze op haar adres een brief van de gemeente krijgt over dit onderwerp. “Ik kan mij niet voorstellen dat de gemeente met iemand uit de straat heeft overlegd. Want als dat zo was, dan was dit besluit er nooit doorgekomen”, zegt ze.

Pennewaard moet straks haar auto overdag een aantal straten verderop parkeren en naar huis lopen. Dat vindt ze zelf al niet prettig als alleenstaande vrouw, “maar er wonen gezinnen met kleine kinderen in mijn straat. Hoe moeten zij dat doen?”. Ze is er helemaal klaar mee. “Ik zeg mijn parkeervergunning op en ga buiten de ring parkeren. Als ik toch moet lopen, doe ik het wel zo. De gemeente krijgt geen cent meer van mij.”

Bij snackbar Friendly op het Plantsoen zorgt de nieuwe fase ook voor problemen. Zij hebben een bezorgauto die over de gehele dag af en aan voor de deur moet staan. Door het nieuwe beleid mag dat straks niet meer. Eigenaar Maritsa Oppelaar houdt zoveel mogelijk contact met de gemeente maar ook zij is overvallen door het nieuws. “Je ziet dat het beleid is ontworpen door mensen die achter een bureau zitten. Ze moeten hier eens komen met de hele groep en door de stad lopen, dan zien ze wat voor problemen het beleid veroorzaakt.”

Ook tegengeluiden

Op social media overwegen meer mensen om, net als Pennewaard, hun parkeervergunning op te zeggen. Iemand zegt dat bij haar in de straat (buiten het centrum) al mensen parkeren die de fiets uit de kofferbak halen om naar de binnenstad te fietsen. Het gros van de reacties is negatief ingesteld maar er zijn ook positieve reacties. Zo verdedigt een man het autoluwe aspect en hij zegt dat Woerden er gewoon even aan moet wennen.  

Dat is ook de mening van wethouder Arjan Noorthoek. En waar Pennewaard zegt dat de gemeente niet heeft gecommuniceerd, geeft hij aan dat wél te hebben gedaan. “Inwoners hebben vanaf dag 1 de kans gehad om bij het participatietraject aan te sluiten.”

‘Eigen keuze om vergunning te houden of niet’

Voor de situatie van Pennewaard heeft hij begrip: “Het is ook even vervelend. Als je altijd gewend bent ergens te parkeren, is dit niet leuk. Ik hoop dat mensen een vergunning voor de parkeergarage aanvragen maar het is hun eigen keuze om een vergunning te houden of niet.”

Hoe hij het zelf zou vinden als hij niet meer voor de deur mocht parkeren met vergunning? “Ik begrijp echt wel dat het niet leuk is dat je niet voor de deur kunt parkeren maar ik moet eerlijk zeggen dat ik honderd procent achter dit beleid sta. Door de parkeergarage goedkoper te maken en de Oostlaan open te stellen, heb ik geprobeerd mee te denken.”

Pennewaard overweegt samen met een groep bewoners juridische stappen te nemen tegen Woerden. Voor snackbar Friendly kwam er later vanmiddag een oplossing voor het bezorgprobleem: zij mogen hun busje vlak om de hoek parkeren.

Lees ook: Wethouder Arjan Noorthoek zegt sorry voor fouten rondom parkeerbeleid.

0 Shares