Zomerplanning

De erkende Christelijke Feestdagen zitten er voorlopig weer op, Ramadan startte recent. Nog even Vaderdag, in juli einde Ramadan en het Suikerfeest en dan kan de grote vakantieperiode beginnen. Daarna schakelen we snel door naar de periode van “de scholen zijn weer begonnen” en markeren het begin van de herfst op Prinsjesdag. Mij is trouwens niet duidelijk waarom deze dag niet is omgedoopt in Prinsesjesdag.

De Oranjeklanten onder ons vieren Koningsdag, we hebben sinds het aantreden van koning Willem-Alexander van Oranje tegenwoordig Commissarissen van de Koning, dus…?

Ongetwijfeld zal Jeroen van de EO in het tv-oranjefanclub programma “Blauw Bloed” het antwoord tegen die tijd wel weten. Want ik ben vast niet de enige die daar zo zijn gedachten over heeft. Zeker na de alom geprezen performance op Koningsdag van de jongedames. Zouden ze dan ook op 20 september weer aantreden? Best leuk, zeker als die dag ook echt Prinsesjesdag mag gaan heten.

We zullen trouwens binnenkort veel meer van deze familie gaan horen, veronderstel ik want een van de prinsen heeft aandelen van het Circuitpark Zandvoort in zijn bezit. Een auto- en raceliefhebber die met het juiste netwerk én uiteraard met de nodige kapitaalkracht, alle voorwaarden om het circuit weer de oude ‘Formule 1″ status terug te geven, kan realiseren. Laat dat maar over aan een kleinzoon van de man die vliegtuigaankopen in de juiste richting dirigeerde.

De glorie van Max Verstappen in Barcelona is daar natuurlijk niet los van te zien.

Terug naar de kalender. Als ‘goed gebruik’ worden in de loop van september en begin oktober de schappen al weer gevuld met de nodige Sinterklaas artikelen, vooral chocoladeletters, en niet eens zoveel later komen daar de Kerstspulletjes bij – of voor in de plaats. Kortom, zo beschouwd zit het jaar er al weer bijna op.

Nou, zo erg is het gelukkig niet. Eerst lekker met vakantie, want het seizoen begint over een dikke maand. Zo zit het misschien nog steeds in ons hoofd, maar mede door ‘t toenemend aantal gepensioneerden zijn veel agenda’s niet meer zo specifiek geprogrammeerd.

Begin deze maand was ik met mijn vrouw in Villers-sur-Lesse, een kilometer of tien verwijderd van de beroemde Grotten van Han. Een aantrekkelijk culinair arrangement voor een paar dagen en nachten. Een goed bezet hotel in een leuke omgeving. Desgevraagd meldde de gastvrouw dat er tegenwoordig geen seizoenen meer bestaan. Goed voor de spreiding én voor de business. Maar als hotelier zal je toch eens even dicht moeten voor de broodnodige rust.

Maar ú weet vast al wél wat u gaat doen deze zomer. De zogeheten ‘last minute reizen’ mogen dan wel steeds populairder worden, veel vakantiegangers gaan toch heel planmatig te werk. Opvallend is daarbij dat ondanks de vrije tijd en niet geblokte agenda’s die we hebben, veel mensen toch vast houden aan de traditionele vakantieperiode. Misschien uit gewoonte of omdat het dan gezellig druk is, of omdat vakanties gekoppeld worden aan de vrije dagen van de kleinkinderen. Immers, welke 65+’er wordt vandaag de dag niet geacht als kinderoppas mee te gaan?

Zelf hadden we deze zomervakantie al een paar weken eerder weg willen gaan, maar sommige vakantiebestemmingen zijn onverwacht populair. In juni was onze uiteindelijke bestemming in Italië volledig bezet. Een mooie Italiaanse agriturismo in ‘t zogenaamd onontdekte De Marche. Maar ja, als het in de Kampioen staat of Jamie Oliver gaat daar een potje koken is het rustige, exclusieve er wel af. Erg? Welnee, we zijn er nog nooit geweest. Spannend leuk. Daarom wordt ‘t eerste helft juli. We gaan ‘t zien klinkt te afwachtend, zo weinig enthousiast. We zien er naar uit, dat klinkt beter. Benvenuto dus.

Ook voor u allen vast een hele prettige vakantie.

Nico Ramaer