Wateren in de Rijnstraat

De Rijnstraat ligt er na de herinrichting weer netjes bij. Leuk, zo’n watergeul in het midden maar wel wat lastig voor slechtzienden of mensen die minder goed ter been zijn. En ook even afwachten wat die goot voor de massale flashmob dance die vandaag tijdens de officiële opening zal worden gedaan voor gevolgen heeft. Om voor de minder lenigen onder ons toch van de ene naar de andere kant te komen, zijn er enkele ‘oversteekplaatsen’ aangelegd. In hoeverre zakpalen nodig zijn om het gebied autoluw te maken, wordt nog bepaald. Mede aan de hand van camerabeelden die vijf maanden geleden zijn gemaakt van het verkeer dat toen gebruik maakte van de Rijnstraat. Die zullen worden vergeleken met nieuwe camerabeelden van het verkeer ná de openstelling. Dat is dus nog even afwachten.

En de winkeliers?

Zal het toepassen van deze shared space inrichting positieve vruchten afwerpen en voor meer traffic in de winkels zorgen? Misschien dat Gerard Kremers het al weet. Deze anti-leegstand professor, die zich heel bescheiden intermediair noemt, verklaarde begin dit jaar “niet bang te zijn voor leegstand”. Ja Gerard, dat komt als intermediair toch iets makkelijker uit je mond dan wanneer je ondernemer zou zijn.

Maar eerlijk is eerlijk, jij gaf toen ook al aan dat ondernemers die tien jaar niks veranderd hebben, zijn ingeslapen. Dus afwachten of alleen deze vernieuwde Rijnstraat de gewenste verbeteringen teweeg brengt, is een beetje naïef.

Even terug naar het begin. U denkt wellicht “zei ‘íe nou net wateren in de Rijnstraat of water?”. Ik zei en bedoel het eerste.

En niet ‘wateren’ als wat ouderwetse aanduiding voor golvend of meanderend. Nee, urineren, plassen dus. Want een winkelgebied kan nog zo aantrekkelijk zijn, een fijn openbaar toilet maakt het pas af. En goedkoop of gratis parkeren helpt ook flink mee. Dat parkeren is natuurlijk een politiek begrotingsitem. Daar zitten we aan vast. Maar nu de boel in de Rijnstraat toch volledig is opengegaan en ondergrondse technische ruimtes zijn aangelegd om leuke watereffecten te realiseren, was er dan niemand die dacht “nu we toch bezig zijn met natte groepen, combineren we dit meteen met een openbaar toilet”?

Of was de horeca in het centrum daar tegen? Omdat ze de gederfde inkomsten van een verplichte, gehaaste kop koffie zullen gaan missen? Ik kan het me niet voorstellen. Al met al kost het “project Rijnstraat” een slordige 1,3 miljoen euro. Stel dat zo’n toilet nog eens twee ton vergt. Dan zou u als huishouden in Woerden de komende jaren één euro per jaar extra aan lokale belastingen moeten afdragen. Zou dat de moeite waard zijn geweest? Of hebt u alleen aandrang als u thuis bent?!

Nico Ramaer