Voor het multiculturele blok gezet

Politiek café RPL-RuitenTroef had vorig jaar als discussieonderwerp de ‘inclusieve samenleving’ op het programma staan. De panelleden vertegenwoordigden hun van oorsprong Kroatische, Marokkaanse, Chinese, Molukse en Surinaamse culturen, maar bleken stuk voor stuk op en top Nederlander. Geen centje pijn, zogezegd. Was dit een gemanipuleerde selectie van de organisatie of gewoon geluk dat de uitzondering op de regel bevestigde? Eerlijk gezegd had Ik meer vuurwerk en discussie verwacht, maar dat bleef uit. Of het moest de kleine oprisping zijn over Zwarte Piet vanuit Surinaamse hoek.

Mijn voorgevoel van toen werd onlangs door minister Blok bevestigd, dan wel wakker geschudt. Ondanks het gepolijste samenzijn bij RPL-RuitenTroef destijds bleef ik het gevoel hebben dat het er in de praktijk vaak wat minder fraai aan toegaat. Blok had naar mijn overtuiging wel wat nuances mogen aanbrengen. Zo zou je kunnen zeggen dat de multiculturele samenleving nog niet is geslaagd, maar mislukt is wel erg cru gesteld. Ik begrijp dat het uit diplomatieke overwegingen nodig was om flink gas terug te nemen en excuses te maken, maar het maakt Stef Blok met zijn partij- en coalitiegenoten incluis ongeloofwaardig. Maar het kabinet mocht niet vallen en dan lever je gewoon je principes in. Ik denk dat de VVD hierdoor een gouden kans aan zich voorbij heeft laten gaan. Juist door het kabinet nu te offeren waren wellicht nieuwe verkiezingen noodzakelijk geweest en was de VVD riant gegroeid.

Hoe dan ook, hoe het echt zit met Blok blijft een raadsel. Columnist Jasper van Kuijk bracht dat twee weken terug in de Volkskrant nog onder de aandacht. Hij besloot zijn column met de zin “En ik weet nog steeds niet waar Stef Blok staat.” Ik veronderstel dat Jasper de heer Stef Blok terecht kritisch volgt maar ook na alle excuses en nuanceringen door Blok nog “geen chocola kan maken” van diens echte standpunt. Toen Blok enkele jaren geleden – ook in functie als minister – politiek café RPL-RuitenTroef in het kader van de VVD verkiezingscampage bezocht, vond ik de kwalificatie ‘saai’ het beste bij hem passen. Terug naar de column in de Volkskrant. Daarin viel te lezen dat hij, Jasper, de multiculturele samenleving zoals we die nu kennen best wel geslaagd vindt en daarmee afstand neemt van de oorspronkelijke uitspraken van Stef Blok. Prima, maar het argument van Jasper van Kuijk vind ik uitgesproken cynisch want hij stelt dat “het niet verwikkeld zijn in een burgeroorlog” in landen met intern andere taalculturen zoals België, Luxemburg en Zwitserland, model staat voor een geslaagde multiculturele samenleving.

Als dát de norm is, valt de oorspronkelijke visie van Blok nog mee.

Nico Ramaer