Vervaldatum
Ik heb een doorzichtig plastic hoesje in mijn bank-map waarin ik de te betalen rekeningen bewaar. Keurig gerangschikt in chronologische volgorde. Wat ‘t eerst betaald moet worden zit bovenop en door het wat te laten verspringen zie ik in één oogopslag wat er de komende tijd zit aan te komen aan betalingen. De vervaldatum ‘zit’ altijd in een weekend, anders ben je er ‘iedere dag’ mee bezig. Vervaldatum kort ik af als VVD en dan de betaaldatum erachter. Hoewel ik, destijds, als ondernemer vele jaren op de VVD heb gestemd, associeer ik dit administratieve grapje ook met de malaise die zich bij deze partij voordoet. Pas nog zag ik een lijstje van staatssecretarissen en ministers die zich gedurende 4 kabinetten Rutte mochten afmelden. Veel VVD’ers in vergelijking met andere partijen. Logisch want ‘t gaat uiteraard om kabinetten waarin de VVD goed is vertegenwoordigd. Maar toch!
Vaak worden vervaldatum en houdbaarheidsdatum ‘door-elkaar-gebruikt’. De houdbaarheidsdatum maakt bovendien onderscheid tussen producten die snel bederven en producten die – weliswaar niet meer optimaal qua smaak en uiterlijk – ook ná die datum nog veilig gebruikt kunnen worden.
Een vervaldatum is meer een administratief gegeven. Voorbeelden: een verzekeringspolis ‘loopt af’ net als een abonnement of een bepaalde functietermijn of contract eindigt.
Soms wordt een functietermijn vóórtijdig beëindigd, denk aan Dennis Wiersma. Annemarie Jorritsma gaf als commissaris-generaal van de Floriade – daar – het laatste ‘duwtje in de rug’; ze heeft het niet als succes kunnen verkopen! Zij was als verkenner voor het kabinet Rutte IV ook de aanstichtster van het wippen van Omtzigt. Verder heeft ze 16 jaar geleden een illegale warmtepompinstallatie bij haar huis laten aanleggen; als burgemeester wist zij niet dat daar een speciale vergunning voor nodig was. Als afzwaaiend senator predikte ze kortgeleden bij Sven Kockelmann op 1 dat Kamerleden wat meer aan ‘zelfrelativering’ moeten doen; zegt de mevrouw die zelf van geen enkel inzicht in eigen handelen blijk geeft. Ze is heel druk met allerlei bijbanen en dan verlies je het overzicht, zullen we maar zeggen. Dat geldt misschien ook wel voor de opnieuw gekozen voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn. De man die zijn excuses aanbood voor zijn vermeende onaangename autoritaire gedrag, maar kennelijk ‘bij gebrek aan beter’ toch werd herkozen. Nieuwe vervaldatumsticker erop en doorgaan. Het is wat gratuit om weer te zeggen dat het VVD’ers betreft maar het is wel zo! Bruijn zat als medeoprichter in de Hermes House Band van het Rotterdamse Studentencorps waar toevallig ook de huidige VVD-minister van economische zaken en klimaat ‘Micky’ Adriaansens als zangeres in optrad. De kreet ‘old boys network’ moet voortaan ‘old boys & girls network’ worden genoemd.
Vandaag gedenken we Keti Koti. Wat mij betreft hoeft dat niet grootschalig maar als de nazaten van de betrokken ‘tot-slaaf-gemaakte’ daar prijs op stellen, is dat prima. Ik denk dat ieder weldenkend mens de Slavernij verafschuwt, net als de Jodenvervolging die 90 jaar geleden begon. Voor het juiste antwoord kan je iedereen ’s-nachts wakker maken. Vooral jammer is de onenigheid die er bestaat tussen mensen met Surinaamse roots en die uit Curaçao. Keti Koti dekt de lading niet voor mensen van de Cariben, want de vervaldata verschillen, zo begreep ik. Zouden we ons niet beter neerleggen bij ‘kleine verschillen’ en de grote lijnen aanhouden?
Over vervaldata gesproken, wat te denken van het Groningse gas? Het gas uit Groningen heeft altijd al een THT-sticker gehad. Dat betekent letterlijk “tenminste houdbaar tot”. Zo’n bestempeling is wat je noemt ’het addertje onder het gas’. De houdbaarheid kan telkens worden opgeschoven. Daar zou nu een eind aan gaan komen. Ik zeg ‘zou’, want eigenlijk is er al jaren met de ‘etiketten’ gerommeld. Het is mij niet duidelijk of daar eerst een vervaldatum op stond of een houdbaarheidsdatum. In de Groningse praktijk blijft het allemaal hetzelfde: er is aan de bewoners géén duidelijkheid verschaft. In hoeverre het besluit dat we via Hans Vijlbrief, staatssecretaris voor de Mijnbouw, vernamen om de gaskraan per 1 oktober 2023 definitief dicht te draaien, écht wordt uitgevoerd, is even afwachten. Bij een zeer strenge winter kan daar nog van worden afgeweken. Ik zie het etiket met de vervaldatum nog wel veranderen. Wat zullen er veel mensen zijn die zich dit jaar een ‘groene’ Kerst wensen.
Nico Ramaer