Tymon, de slimme energieregelaar
Goed nieuws heb ik begrepen. Na de slimme energiethermostaten zoals Toon en Anna, is er nu Tymon. Ja, wethouder Tymon de Weger gaat de energiebehoefte in Woerden zelf reguleren, want in 2030 moet de zelfbenoemde hoofdstad van het Groene Hart van Holland klimaatneutraal zijn. In het belang van ons allemaal.
Immers, olie- en gasreserves die onder de grondgebieden van Waarder, Oudewater en Woerden liggen en waar NAM-achtigen een oogje op hebben, hoeven dan niet te worden geëxploiteerd. Mij lijkt het wat naïef om te veronderstellen dat wat bij óns onder de grond zit ook uitsluitend voor óns gebruik bestemd zal zijn. Dat zouden ze in Groningen wel willen. Dan kon de gaswinning dáár tot bijna nul worden teruggeschroefd en grote gebieden in Nederland zouden zijn aangewezen op nóg slimmer energiegebruik dan nu al het geval is. Of gewoon klimaat belastende energie importeren. Het heeft natuurlijk weer met CO2 te maken en alles gaat duurzaam worden.
Nou, het lijkt de wethouder niet mee te zitten.
Afgelopen week meldde het RIVM dat bomen – de groenfactor bij uitstek en daarmee de stofzuiger voor overtollig fijnstof, de situatie op zijn best niet verbeteren en wellicht slechter maken.
De slimme energiemeter die sinds 2015 in alle huizen wordt geïnstalleerd – en de overheid voor het hele project 3,3 miljard euro kost – levert alleen de betrokken installateurs voordeel op. De eerder beoogde 3,5% energiebesparing – en dus minder uitstoot – blijft steken op een schamele 1 procent. De daarbij eigenlijk noodzakelijke display wordt slechts door 1 op de 7 huishoudens aangeschaft, want 200 euro of meer voor een vaak onoverzichtelijk kastje vindt men te duur; slechts 30% van degenen die wel een dergelijke display hebben, zegt het ‘gevoel te hebben’ dat zij besparen.
Een soort promotiefilmpje over zo’n display liet zien dat je precies de energiepiek gevisualiseerd zag wanneer je de wasmachine aanzette of de wasdroger. Prachtige staafgrafiek natuurlijk, maar als je echt wilt besparen, zal je dergelijke apparaten minder moeten gebruiken om al dan niet zichtbare pieken te voorkomen. Dus veelvuldig in vuile kleding blijven rondlopen.
Zelf houd ik sinds 1980 maandelijks bij hoeveel gas en stroom ik verbruik. Sinds een verdacht hoge water jaarafrekening over 2014 hang ik ook maandelijks met mijn hoofd in de kruipruimte boven de watermeter. Het resultaat?
Ik ben iets terughoudender met sproeien van de tuin, apparaten staan nagenoeg niet meer stand-by en enkele timers zorgen voor verantwoord gebruik van lichtbronnen met meer led dan vroeger.
Mijn energiegebruik is al jaren stabiel, maar wordt niet minder. Ook niet meer en misschien is dat al winst.
Laatst las ik een ingezonden brief van iemand die bestreed dat Bewust Afval Scheiden (BAS heet dat in Bodegraven) tot een verminderde productie van afval leidt. Ik ben sterk geneigd om deze briefschrijver gelijk te geven.
Zelf ben ik driftig aan het scheiden want vanaf 2017 ga je als inwoner van Bodegraven betalen voor elke afvalstorting in de ondergrondse container; 2016 geldt als ijkpunt. Dus prop ik die grijze afvalzak helemaal vol en kom zo op gemiddeld één storting per maand; ik houd het in een eigen afvaloverzicht netjes bij en bij de eerste halfjaarlijkse controle door de gemeente klopte het als een bus.
Maar minder afval? Dat denk ik niet. Voorheen gooide ik plastic gewoon bij het restvuil en de kleine pedaalemmerzakjes met de hele mix aan afval – ook de aardappelschillen – gingen minstens 10 keer per maand in diezelfde ondergrondse container. Nu gaat alle GFT-prut netjes in de groene bak en plastic apart in de speciale verzamelzak. Kortom, alles wordt nu – vooraf – grondig gescheiden en zoiets zal heus wel een besparing opleveren. Maar onder de streep produceren we precies dezelfde hoeveelheid afval als voorheen.
Dan nog, elektrische auto’s, die gaan het helemaal maken, zeggen ze. De 100.000ste is pas geregistreerd. Op 10,8 miljoen motorvoertuigen wel te verstaan; da’s minder dan 1%. De ongesubsidieerde waarheid volgt pas volgend jaar. Ik voorspel minimale groei en ben bang dat duurzaam over de A12 Woerden voorbijrijden alleen maar lukt op de Fred Flintstone manier. Milieupartijen gaan het nog moeilijk krijgen. Uw partij hoort daar niet bij, wethouder en bovendien, in 2030 bent u lekker met pensioen! Slim én klimaatneutraal, uiteraard!
Nico Ramaer