Terug treiteren

Twee weken geleden stond er ‘n paginagroot pamflet in de Volkskrant om de fossiele subsidies te helpen stoppen; netjes en met uitleg. Feitelijk was het een oproep om mee te doen aan de A12-blokkade in Den Haag waarmee Extinction Rebellion de claim “Stop Fossiele Subsidies” kracht wil bijzetten. Burgemeester Van Zanen beschouwt het daadwerkelijk blokkeren van de ‘tunnelbak’ in de A12 als illegaal. In een van de commentaren gaf hij aan dat het juridisch een moeilijk te ontrafelen kluwen is maar dat een burgemeester ‘t laatste woord heeft als ‘t gaat om handhaven en bewaken van de veiligheid. Daarbij kom je al snel bij de politie terecht. En wie politie zegt, komt dezer dagen uit bij politievakbond ACP en haar huidige voorzitter Wim Groeneweg. Wim was van 2003 tot 2010 wethouder in Woerden. Daarvóór was hij zes jaar lid van ‘t dagelijks bestuur van politievakbond ACP én penningmeester, secretaris en waarnemend voorzitter. Later was hij burgemeester van Vianen.

Op dit moment is er discussie over de politie-inzet op de A12 tijdens de blokkadeacties. Het wordt de politie verweten dat arrestaties van kinderen onder de 12 jaar aan ‘t meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling ‘Veilig Thuis’ worden doorgegeven. Veilig Thuis ‘ziet’ dit als een
‘dreigement’ richting de ouders. De reactie van de politie bij monde van Wim Groeneweg luidt: “Je bent gewoon niet goed snik als je als ouder je kind meeneemt naar ‘n demonstratie op de A12 van XR”. Martine Dijkstra, politiecommandant in Den Haag stelt: “Wij vinden als politie dat ouders hun kinderen in ‘n potentieel gevaarlijke situatie hebben gebracht door ze mee te nemen naar ‘n illegale protestactie”. Er zouden kinderen in de voorste rij van demonstranten hebben gestaan. Gebruik van waterwerpers moest daardoor worden gestaakt. Mij doet dit denken aan het inzetten van burgers als schild bij de militaire operaties in landen als Syrië, Iran, Afghanistan. Foto’s met naïeve overwinningsblikken van demonstranten in bikini’s en zwembroeken; ’t ‘lekker puh’ richting politie druipt ervan af.

Hier en daar krijgt dit alles het predicaat ‘schoolreisje’ en ja, dit moet als concurrentie voelen voor de Efteling of ‘n Avonturenpark. Ingezonden brieven spreken van ongegeneerd treiteren door XR en hun aanhang. Wat me meeviel was de reactie van Kinderombudsman Margrite Kalverboer. Zij
benadrukte dat de overheid, inclusief de politie, moet handelen vanuit het individuele belang van ieder kind. Ook hier botsen de belangen en rechten, waarbij de afwegingen bij ‘n kind van vijf of zes jaar anders uitvallen dan bij kinderen die ‘n jaar of tien ouder zijn. Samenvattend handelde de politie zoals het hoort.

Columnisten storten zich ook op dit onderwerp. Ellen Deckwitz en Sjoerd de Jong – beide in NRC – belichten de situatie nog redelijk genuanceerd; de nicht van Ellen heeft twee jongens van twaalf en veertien en dan kom je in een overgangsgebied. Kortom, iedereen heeft een beetje gelijk en niemand weet écht hoe ‘t met ieders rechten zit.
Grote vraag is: “Is in ‘t openbaar oproepen tot illegaal gedrag en dit publiceren, ‘slechts’ burgerlijke ongehoorzaamheid óf schuurt dit ernstig richting opruiing?”

Even terug naar de oproep uit de bovenste regel. De tekst van de advertentie roept op om de A12 te blokkeren en andere mensen mee te nemen om ‘de rebellen van XR te steunen’. De vier genoemde grootste CO₂-uitstoters Shell, KLM, Tata Steel en RWE zijn de boosdoeners. Wat mij betreft moet je jezelf afvragen ‘wat is het nut van deze bedrijven voor ons?’ Dat beetje ‘eigen gebruik’ van ‘ijzer’ van Tata kunnen we wegstrepen; onder aan de streep wat mij betreft de grootste vervuiler. Maar tanken, vliegen en energie zijn wel nuttig; in veel gevallen zelfs onmisbaar. Want om je fossiele of elektrische auto te laten rijden heb je Shell of RWE nodig. Of beide misschien. Vast en zeker hebben veel van de milieubewuste ‘jongens & meisjes’ hun trendy oude, sterk vervuilende Volvo of Saab nog. Of ‘n kekke Tesla. En vliegen dat doen ze principieel niet, maar ‘voor het werk’ met KLM, dat
moet toch kunnen! Zou ‘t een goede zet zijn om die demonstranten te weren bij Shell, KLM en RWE?

Velen van hen zijn lid van een ‘milieuclub’ en elke rebel denkt ‘ze weten toch alles van me’ (en ze wórden nu ook geregistreerd). Wat let deze drie top-uitstoters om van die data gebruik te maken?
Gewoon lekker een beetje terug treiteren: “Nee mevrouw Van Houten, we leveren u geen energie meer” of “Nee mevrouw Hoffman, u zult voortaan ergens anders moeten tanken” of “Nee mevrouw Klein Salomon, we boeken geen vluchten meer voor Extinction Rebellion”. Heerlijk toch?!

Nico Ramaer