Sjoemeltijd
Al eerder heb ik columns uitgesproken waarin het milieu aandacht kreeg, zoals “Nederland Schoon”, “Milieuzones” en “Uitstootvrij”. Opnieuw pak ik dit onderwerp bij de kop en in het bijzonder de affaire met de zogeheten sjoemelsoftware voor dieselauto’s. Niet dat benzinemotoren nou zo schoon zijn, maar qua stikstofuitstoot zijn ze toch sterk in het voordeel. Een aantal zaken vallen op:
- Al in 2012 wist ‘Brussel’ van deze truc. Waarom pas jaren later een echte reactie?
- Hoe slecht is het nou in de praktijk?
- Waarom vestigen merken of types die het wel goed doen, daar zo weinig aandacht op?
Wat betreft Brussel, de autolobby is sterk. Zo werd enkele dagen geleden bekend dat VW importeur Pon met het Openbaar Ministerie een van de grootste corruptieaffaires heeft geschikt met een bedrag van 12 miljoen euro. Kort gezegd, strafvervolging heeft voorkomen. Ik zeg niet dat de dames en heren zich in het Brusselse hebben laten omkopen, maar de ‘automotive’ invloed van buitenaf is daar groot.
In de praktijk lijkt het toch wat minder slecht dan wordt voorgesteld, althans zo komt het op mij over. Van de 30 door de RDW geteste auto’s bleek er met 16 te zijn gesjoemeld. Anders gezegd, in bijna de helft van de gevallen was het milieucertificaat terecht. Maar uit de alarmerende berichten maakte ik op dat alleen de hand geduwde bakkerskar van 60 jaar geleden binnen de uitstootnorm viel. Hoe dan ook, de afwijkingen waren nogal divers, maar het tijdvenster van 20 minuten dat de test duurt, blijkt cruciaal. Ook buitentemperatuur en de testsnelheid hadden flink invloed op de resultaten. Verschillende merken maken gebruik van hetzelfde type dieselmotor waarvan de uitstoot netjes blijft gedurende die 20 minuten. Enkele minuten later wordt de uitstoot van stikstofoxiden onacceptabel hoger.
Tja, hoe schadelijk is dat in de praktijk?
Stel, u bent vertegenwoordiger in een stadsrayon en rijdt in uw diesel van a naar b naar c enzovoort. Dan mag je veronderstellen dat zo’n ritje niet langer dan een kwartiertje duurt. Dan zou er dus niet veel aan de hand zijn.
Sommige auto’s zijn juist bij wat langere ritten weer op hun best. Kortom, het is individueel zeer verschillend. Hier moet dus nog veel onderzoek worden gedaan, mevrouw de staatssecretaris! Opmerkelijk is trouwens dat als merk – dus alle types bij elkaar opgeteld – het juist Volkswagen is dat het minste uitstoot.
Waarom lijken autofabrikanten zich te verstoppen? Zo komt uit een recente test naar voren dat een BMW 530 D het best aardig doet. Mercedes doet het met zijn al wat oudere 2.1 liter diesel in de test goed maar op de weg heel slecht, maar heeft ter vervanging van nagenoeg al die ‘slechte’ motoren een maand of vijf geleden een compleet nieuwe 2.0 Liter geïntroduceerd die het qua stikstofuitstoot zelfs veel beter doet dan een relatief schone benzinemotor. Planning is dat deze – nu al wel te verkrijgen – motor twee á drie jaar nodig heeft om al die gif uitstotende ‘meuk’ te vervangen. Dus is het credo “rekken” zolang de oude voorraadproductie nog niet is omgezet.
Wat nu? U kunt natuurlijk elektrisch gaan rijden. Maar dan weet u niet of uw oplaadpunt wordt bevoorraad met – door vervuilende bruinkool – opgewekte stroom. Gewoon korte ritjes maken, 20 minuten rijden, 10 minuten rust. Goed voor de verkeersveiligheid én het milieu. Of u neemt gewoon de fiets, immers in 20 minuten kom je een heel eind!
Nico Ramaer