Naast belangrijke zaken als Oekraïne-Rusland en Gaza-Israël zijn er de Tweede Kamer verkiezingen. Op de een of andere manier is er een verband tussen die drie, wat mij betreft. Na heel krampachtig de boot afhouden richting Zelensky worden door Nederland nu de eerste F-16’s geleverd. Naar blijk van zaken werden en worden er belangrijke straaljageronderdelen voor de F-35 aan Israël geleverd, stiekem wel te verstaan want er bleek zowel officieel als onofficieel, resp. in de Tweede Kamer en bij betrokken ambtenaren, flinke weerstand tegen te bestaan. Mevrouw Ollongren was ontstemd over het feit dat interne documenten hierover waren gelekt. Ik herinner haar vooral als degene die tijdens de laatste kabinetsformatie tamelijk onhandig ‘lekte’ dat voor Pieter Omtzigt maar ‘n ‘functie elders’ moest worden gezocht. Dit dan weer op initiatief van mevrouw Jorritsma.

Voor mij reden om de stellingname van partijen over de situatie in Gaza-Israël mee te wegen in mijn partijkeuze op 22 november. Een dag of tien geleden hield 1 op 5 kiezers daar rekening mee. Ik ben nieuwsgierig of die verhouding nog verandert.

Wat ons op dit moment vooral bezighoudt is de Sinterklaasviering. Het Sinterklaasjournaal laveert tussen politieke & maatschappelijke realiteit en fantasie. Meer in detail het Zwarte Pieten probleem. Er zijn sport- en winkeliersverenigingen die zelf een optocht – geen intocht – organiseren. Deze ondernemende particulieren proberen op die manier de ‘oude manier’ van Sinterklaas vieren nog in ere te houden; dus met uitsluitend zwartepieten. Zo zijn er dit jaar in Rijswijk twee Sinterklaas initiatieven naast elkaar, las ik in de NRC. De officiële landelijke intocht – dit jaar in Gorinchem – zal waarschijnlijk hooguit met wat roetveegpieten plaats hebben.

Daarnaast moet de uitbundige veelkleurigheid van alternatieve pieten, de traditie van Zwarte Piet verder verbloemen. Dit tot groot genoegen van Kick Out Zwarte Piet, maar het ‘plezier’ dat de heren Quinsy Gario en Jerry Afriyie aan deze uitholling van een ‘sprookje’ beleven, slinkt zienderogen. Want het tij verandert.

Vorig jaar bleek uit onderzoek dat nog maar één op de drie Nederlanders vindt dat piet zwart moet blijven. Er is duidelijk sprake van ‘uitfaseren’ van Zwarte Piet. Heel jammer dat een traditie die niets kwaads in de zin had en heeft, eraan moet geloven.

Stel u voor dat het Rotterdamse zomercarnaval, waar schaars geklede – veelal gekleurde – dames verleidelijk en erotisch dansend, dringend wordt verzocht om voortaan in hooggesloten overalls hun sambakunsten te vertonen. Naar de huidige woke inzichten is dat blote niet meer passend. Ik zou zeggen “niet doen”, want het is een traditie en die houd je in ere.

Helaas zie ik rond Sinterklaas wel een nieuw probleem opdoemen. Het is eigenlijk al een aantal jaren niet ongebruikelijk dat de ‘pietjes’ vaak meisjes of dames zijn, of waren. Nou zijn dames nogal van ‘t ‘opmaken’ en is zwart schminken een fluitje van een cent. Maar zwart gaat weg, een enkele roetveeg dáárgelaten. Het pietenprobleem lost zichzelf langzamerhand op, want ‘piet’ gaat binnenkort toch helemaal verdwijnen.

Des te belangrijker wordt Sinterklaas. Van oudsher een wijze, grijze oude man! Door de camouflage van zijn prachtige outfit is die rol volledig inwisselbaar voor elke leeftijd, maar met als belangrijkste voorwaarde: wel een man. Tja, dames daar staan jullie dan. Kregen jullie eindelijk een beetje een pietenrol in ‘t geheel, worden de pieten steeds minder belangrijk. Dáár gaan jullie vast wat aan doen. Wát aan doen? Heel veel aan doen. De donkergekleurde Sinterklaas heeft het immers niet ‘gemaakt’. Dus waarom geen vrouwelijke Sint? Het is nu aan jullie. De rol van de oude wijze man omzetten naar een hedendaagse vlotte dame die als een orakel van Delphi toch alles weet. Type Dilan met een rode mantel; Turkse roots passen daar goed bij. De echte Sinterklaas kwam immers uit het Turkse Myra. Nu nog ‘n leuke naam bedenken. Je zou aan Sinterklazien kunnen denken.

Nico Ramaer