Relevantie, wat is dat eigenlijk?

We worden de laatste tijd bestookt met allerlei nieuws. De vraag daarbij is onder meer, is dit echt of nep, of iets daartussenin? Bij het vernemen van al dat nieuws is het goed om jezelf af te vragen “is het relevant?” Best moeilijk, maar met ondergenoemde uitleg wordt het hopelijk iets duidelijker.
Relevantie kent vier aspecten: belang, betekenis, bruikbaarheid en belangrijkheid. Als je die vier aspecten mixt kom je tot relevantie. Daarbij zal, afhankelijk van ieders interesse en of omstandigheden, het ene aspect meer worden benadrukt dan het andere. Relevantie is dus heel persoonlijk.
Onlangs luisterde ik naar een vraaggesprek op Radio 1 waarbij een journaliste van het AD het jammer vond dat de eindredactie ‘haar’ bericht niet in de papieren versie had opgenomen maar, in haar optiek, verbannen had naar de website. Het betrof de namen van de katten van Geert Wilders, Pluisje en nog zoiets.
Tja, hoe relevant is dat, vraag ik me dan af.

Hadden ze Hermann en Adolf geheten en waren ze nadrukkelijk vernoemd naar Göring en Hitler, dan viel er nog wat over te vertellen of uit te leggen. Had die vernoeming dan wellicht te maken met hun betrokkenheid bij de Bierkellerputsch in 1923, feitelijk een mislukte staatsgreep, waarbij Hitler in de cel belandde en daar de basis legde voor Mein Kampf?
Wellicht smakeloos, maar dan zou ik nog relevante paralellen zien met de strijd die Grote Geert voert.
Over dierennamen gesproken, nu zijn Wu Wen en Xing Ya hot. Jazeker, dat zijn de twee reuzenpanda’s die in Ouwehands Dierenpark in Rhenen zijn ondergebracht. Dat dierenpark is ‘n aardigheidje van miljardair Marcel Boekhoorn.

“Dat die panda’s naar zijn dierenpark komen, is een enorm belangrijke zaak”, aldus vriend en VVD-monument Hans Wiegel. Boekhoorn heeft z’n kantoor boven ‘t apenverblijf. Die panda’s zijn een soort privé-speeltje, hoewel hij vanuit zijn kantoor via een luik de onder hem verblijvende apen kan voeren; toch ook niet niks. Hoe dan ook, deze meneer staat dus ‘boven de apen’. Ik weet weinig van deze ondernemer, dacht dat hij met wisselend succes wat in de kranten- en tijdschriften uitgeverij-business doet of deed. Maar als iemand zijn privé-bv Bowolar noemt, wat staat voor ‘Boekhoorn wordt lachend rijk’, dan heb ik wel een indruk. Trouwens, dat laatste geldt voor mij, nu nog meer dan voorheen, voor de heer Wiegel.
Maar het ging mij om relevantie. Enkele tientallen jaren terug leken de reuzenpanda’s uit te sterven, maar recente berichten uit China hebben het juist over een teveel aan panda’s daar. En dan te bedenken dat veel Chinese toeristen hier komen om die panda’s in Rhenen te bekijken. Tja, soms moet je je bij de feiten neerleggen.
Laten we maar naar de formatie gaan. Vrij recent voorspelde een hoogleraar – zij was nog niet lang geleden gepromoveerd op het onderwerp “kabinet formeren” – dat onderhandelingen met GroenLinks na ongeveer vier maanden zouden stuklopen.

Zij voorzag met de, in plaats van Jesse Klaver, aangeschoven Gert-Jan Segers van de ChristenUnie het karwei daarna snel tot een goed eind komen. Dus in augustus is de zaak rond.
Kort na deze opiniërende verklaring in de NRC verscheen een korte verklaring van informateur Edith Schippers, voormalig hoofdakela bij de VVD-verkenners, dat er nog het nodige onderhandeld moet worden voor zij eruit is of zij die aan tafel zitten eruit zijn. Ik kan mij bij het verkenners- en informateurswerk van Edith Schippers niet aan de slogan onttrekken: “Wij van WC-eend bevelen WC-eend aan”. Relevantie van de voorspelling én de informateursmededeling: het gaat nog wel effe duren!

De meest relevante analyse over de formatie die ik tot nu toe heb ik gelezen is van de hand van columnist Tom-Jan Meeus, in de NRC van 21 maart. Hij verwijst naar sociaalwetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat de onzekere burger, ook de middenklasse, verlangt naar autoritair leiderschap.
De onzekerheid van de burger uit zich o.a. in ‘zorgen over’ zorg, islam, EU en pensioenen maar de oorzaak van die ‘zorg’ is vaak het gemis aan een vaste baan; dus niet weten of je volgend jaar de hypotheek nog kunt betalen. Tom gaat in zijn column uit van VVD, CDA, D66 en CU aan de onderhandelingstafel. Dus van het elders voorspelde later afhakende GroenLinks is in zijn optie al geen sprake meer. Wellicht dacht hij toen al ruim vier maanden vooruit. Vrij naar zijn column: “Het gevaar van deze formatie is dat de gevoeligste thema’s tussen VVD, CDA, D66 en CU liggen op: wietwet, voltooid leven, milieupolitiek et cetera.”
Vervolgens concludeert Meeus: “Een slim kabinet zegt te willen terugkeren naar de vaste baan en een stabiel bestaan.”
Dat is relevantie voor iedereen, hoe je de accenten ook legt!

Nico Ramaer