Rampjaar

In onze omgeving met plaatsen als Woerden, Nieuwerbrug, Bodegraven, Zwammerdam wordt de nodige aandacht besteed aan het rampjaar 1672. Het Hollandse Waterliniejournaal dat ook regelmatig door RPL onder de aandacht wordt gebracht, geeft daar heel beeldend uitleg over. Ook zijn er, al langer trouwens, rampjaar-fietsroutes in de omgeving. Nu zijn we 450 jaar verder, president Zelensky memoreerde dat in zijn toespraak afgelopen donderdag, en er is niet veel verbeelding voor nodig om ook 2022 een rampjaar te gaan noemen.
Daarvoor worden we op onze wenken bediend. De oorlog in Oekraïne en de daarbij horende dreiging vanuit het Oosten door ‘Vlad de Verschrikkelijke’ zijn al redenen om uiterst onrustig van te worden.
Daarnaast, met al onze goede bedoelingen om duizenden Oekraïners hier onder te brengen, halen we ook een heel groot contingent ongevaccineerden binnen – ik bedoel uiteraard tegen Covid-19.
Van de Nederlandse bevolking is nu ruim 70% volledig gevaccineerd. Minister Ernst Kuipers sprak deze week over slechts 4% van de Oekraïners.

Corona is trouwens nog steeds een flink probleem. Hoewel het aantal opgenomen Covid-19-patiënten behoorlijk onder controle is, zijn de uitvloeiselen van eerdere uitbraken des te lastiger. Juist onder artsen en verplegend personeel is het verzuim hoog. Afgelopen week merkte ik dat zelf want de oogarts die mijn staaroperatie zou uitvoeren werd door een ander vervangen. Tijdens de intake van mijn vrouw voor ‘n operatie medio februari werden er in ‘n kwartiertje vijf operaties op ‘t laatste moment afgezegd. Nu speelt de griep ineens op. De combinatie van Covid-19 mét griep vergroot momenteel de kans dat ‘n patiënt aan de beademing moet of, nóg erger, overlijdt. Deze week publiceerde het CBS cijfers over verschillen in overlijden tussen mensen met autochtone achtergrond en mensen met een migratie achtergrond. Onder de totale bevolking zorgde Covid-19 voor 16% sterfgevallen. Bij de ‘migratie-groep’ lag dit ongeveer 50% hoger en kwam uit op 24% sterfgevallen. De groep Oekraïners die nu instroomt is medisch gezien ook te beschouwen als migrant, ook al is dit vooralsnog als tijdelijk bedoeld. Ook ‘t gebruik van antibiotica is onder deze groep weinig terughoudend wat helaas best wel een verhoogd risico vormt voor ons Nederlanders. Ook dit was een uitspraak van Ernst Kuipers. Nederland is op dat gebied nu eenmaal het braafste jongetje van de klas.

Wat ik opvallend vind is de hoeveelheid informatie over de situatie in Oekraïne die over ons wordt uitgestort. Zonder twijfel een vreselijke toestand, maar het lijkt soms wel of we onderwijs krijgen in oorlogshandelingen. Zeker mijn generatie, de 75-plussers, heeft destijds al zoveel van zijn of haar ouders over de Tweede Wereldoorlog meegekregen en de naweeën zelf meebeleefd, dat we heus wel begrijpen dat een bombardement grote schade, vernielingen, slachtoffers, honger en schaarste met zich meebrengt. Maar de veelheid aan uitleg doet vermoeden dat het verschil tussen ‘echt’ en een ‘potje Stratego’ als absoluut noodzakelijk wordt gezien.
De Holocaust bracht rampjaren voort. Srebrenica in 1995 was ‘n ramp. 9/11, de aanslag in 2001 op de Twin Towers was een ramp. De onderdrukking van Palestijnen door Israël is een ramp. Ook rampzalig is dat er nog steeds 1.500 Afghanen wachten op transport naar Nederland. De beelden van augustus 2021 rond het vliegveld van Kabul vond ik minstens zo mensonterend en schokkend als wat wij nu vanuit Oekraïne zien.
Ook de ellende in Syrië van nog niet zo lang geleden kwam beperkt in beeld, vergeleken met Oekraïne nu. Syrië immers, een ver-van-ons-bed-show. Ja, letterlijk ongeveer 800 km verder dan bijvoorbeeld Charkov, maar mentaal gezien even dichtbij. Zo bezien, vliegen de rampen ons om de oren. Laten we ook ruimte creëren voor afleiding. Bijvoorbeeld de viering van 650 jaar stadsrechten voor Woerden.

Nico Ramaer