Pop-up politiek

Oud-minister Karla Peijs – uit Harmelen – beweerde zo’n drie jaar geleden als lid van de Eerste Kamer niet te kunnen leven van de vergoedingen die een senator ontvangt. Als je alles bij elkaar optelde, lag ‘t ongeveer op modaal. Iets meer dan de helft daarvan heet bijstandsniveau, waar je met passen en meten net van rond moet kunnen komen.
Over de helft gesproken, Ralph Hamers van de ING krijgt er de helft bij en komt op 3 miljoen. Dat gaat richting de 100 keer modaal


Goed beschouwd was mevrouw Peijs destijds dus toch een zielepiet.
Vandaar, haar visie dat bijklussende senatoren in haar ogen anno 2015 mededogen verdienden. Mevr. Peijs zei destijds in NRC Handelsblad: “Belangenverstrengeling is niet zo’n punt”.

Aha, vandaar dus die CDA pop-up winkel in de Voorstraat. Dat zal dan wel ongeveer zo zijn gegaan: “Gerard, regel jij een leuk winkelpandje. Jij hebt vast wel wat in je bestand”.
En natuurlijk regelde Gerard Creemers wat, zelf CDA’er met volop aannemers, bouwers en onroerendgoedbezitters van CDA gezindte in z’n portefeuille. Immers: ‘Wie appelen vaart die appelen eet’.
Zo was CDA wethouder Groen in de tachtiger jaren een ondernemende wethouder – zelf ondernemer in de elektro branche – die ook weinig scrupules kende. Volgens zeggen riep hij: “Hoeveel huisjes kunnen we daar kwijt?”. Vervolgens ritselde Groen wel wat, en ook al werden de regels daarbij nogal ‘ruim’ uitgelegd, iedereen had waardering voor deze CDA-wethouder.

We moeten er ook weer niet al te dramatisch over doen, zeker als het algemeen belang ermee is gediend. Maar het moet niet leiden tot ongeloofwaardigheid van de politiek. Dus liever geen pop-up wethouders, pop-up kamerleden en pop-up ministers. Halbe Zijlstra is hopelijk echt de laatste, want de VVD-knipkaart is vol.
Woerden doet het als gemeente op dit punt trouwens ook uitstekend; in de achter ons liggende periode zijn er vijf Woerdense wethouders opgestapt.

Terug naar de CDA-winkel in de Voorstraat. Gezegd moet worden dat het CDA aardig aan de weg timmert de laatste tijd.  De voorlichtingsbijeenkomst over de westelijke randweg werd breeduit zeer gewaardeerd.
Zou het niet een idee zijn voor het CDA om permanent een ‘voorlichtings- en informatie winkel’ te vestigen in de binnenstad. Informatief en laagdrempelig voor burgers, het ontlast ambtenaren, het is prima promotie voor de partij, en héél belangrijk…. Gerard heeft wéér een winkel gevuld.

Nico Ramaer