Parkeertarief € 54,50 per uur

Journalist Kees Boonman, waarvan ik aan zijn stem te horen lange tijd dacht met een vrouw van doen te hebben (waar je vandaag de dag bij wijze van spreken punten mee scoort) is elke zaterdagochtend na 09:00 uur op radio NPO 1 te horen. Hij zegt dan vaak: “Hier gaan we het vandaag niet over hebben” en dan volgt een opsomming van onderwerpen die er eigenlijk wél toe doen.

De QR-code die bij Waku Waku niet wordt gecontroleerd. NRC-columnist en schrijver Christiaan Weijts ging er kijken en constateerde dat iets verderop in een drukke koffiezaak ook niet werd gecontroleerd; overigens zonder gevolgen. De ontluisterende Toeslagen-affaire, waarvan onlangs werd gezegd dat de afwikkeling nog jaren kan duren. Ongetwijfeld zijn daarvan ook in Woerden slachtoffers te vinden. De informatie vanuit de Oekraïne over hun onveilige luchtruim aan Eurocontrol enkele maanden vóór het MH17 drama, waar niets mee werd gedaan. Kortom, deze afschuwelijke aanslag had voorkómen kunnen worden. De jarenlange fraude door bestuursvoorzitter Frank Oranje van het Haagse advocaten- en notariskantoor Pels Rijcken – nota bene ‘hofleverancier’ – waardoor diverse Nederlandse gemeenten voor miljoenen werden getild. En de 6 maanden durende try-outs van het ‘kabinetsformatie- theater’. Naar het schijnt gaat de voorstelling nu beginnen maar die heeft nog steeds een experimenteel karakter. Een schertsvertoning die – leuk als het om het ‘theater van de lach’ zou gaan – op schandalige wijze vooral lijkt te draaien om ego’s en het beetje vertrouwen dat er bij de burger nog was in de politiek, volkomen de nek omdraait.

Deze weinig vertrouwenwekkende afsluiting brengt ons naar het parkeerbeleid in Woerden dat de gemoederen al geruime tijd bezig houdt. Vier maanden geleden werden de nieuwe parkeertarieven van kracht in de binnenstad. Donderdagavond 30 september was er een inspraakavond in ‘t gemeentehuis. De bezwaren en opmerkingen van de insprekers waren via de site van de gemeente vooraf te bekijken. Daar komen praktische bezwaren over inritten bij huizen voorbij en natuurlijk het Stadshart Woerden. Donderdag 14 oktober is er een interpellatiedebat over het parkeren. De nu nog onvermijdelijke 20 euro voor een korte boodschap moet van tafel stellen de ondernemers terecht; en dat meteen duidelijk moet zijn in welke zone je parkeert en je de kosten vooraf kunt inschatten, vind ik ook. Maar met hun stelling dat 5 euro per uur nog ‘te overzien’ is, ben ik het volstrekt oneens. Dat zijn grote-steden-tarieven en dat past niet bij Woerden. Zeker niet als je met een heel klein beetje moeite overdekt voor 2 euro per uur in een van de parkeergarages terecht kunt. Het is bovenal een kwestie van opletten. Juist de ‘onwetende’ bezoeker is de pineut. Wat mij betreft ligt de oplossing in echte ‘Informatie & Communicatie’.

Zelf had ik een half jaar geleden ook een parkeerprobleem. Ik had de auto langs een heel stille bosweg in Maarn gezet. Zo’n meter of tien een breed bospad in. Daar uitgestapt zag ik een rood bordje van een brandkraan en heb uit veiligheidsoverwegingen de auto nog een meter of tien verder neergezet tussen de bomen, naast het pad. Ik kende de situatie ter plekke, dacht ik. Toen ik, met mijn vrouw, terug kwam van twee uur wandelen zat er een verfromfraaid nattig papiertje met het opschrift ‘Mededeling van beschikking’ en een nog enigszins herkenbaar logo van het bewuste landgoed, onder de ruitenwisser.

Op het terrein van een landhuis, ongeveer 100 meter verder, sprak ik iemand aan en toonde het vodje dat kennelijk hintte richting een overtreding en bijpassende boete. “O”, zei de man, ‘’is ‘ie weer bezig, meestal staat er een waarschuwing op dat briefje”. Ruim twee weken later viel de brief uit Leeuwarden inderdaad in mijn bus. Door u te betalen € 109,- vanwege ‘stilstaan op het trottoir, voetpad, fietspad, fiets/brommerpad of het ruiterpad’. Ik maakte destijds meteen foto’s van de situatie en heb die bij mijn verweer aan de officier van justitie gevoegd. Twee weken geleden kreeg ik bericht dat de opgelegde sanctie was vernietigd. Gelukkig, want een parkeertarief van € 54,50 per uur vond ik wel erg gortig. Naar ik begreep is er door de gemeente Woerden ook enige coulance betracht richting vroege overtreders. Een aardig gebaar waarin een kleine gemeente ‘groot’ kan zijn. Hopelijk de aanzet tot meer rechtvaardigheid!

Nico Ramaer