Opruimen

Wanneer je op TV, beelden ziet van vluchtelingenkampen – althans ergens in Europa of Afrika – zie je rotzooi. Ik bedoel niet de ellende die zich daar afspeelt, maar zwerfvuil. Heel veel rommel. Zoveel dat je er over zou vallen. En wat te zeggen van ´the jungle´ bij Calais!
Zoiets heeft ongetwijfeld vooral met de mentaliteit van de tijdelijke kampbewoners te maken en niet zozeer de omstandigheden. Hoewel, echt veel afvalbakken zie ik niet zo één, twee, drie.
Wie goed oplet bij reportages over bijvoorbeeld Afrika wordt al snel met dezelfde beelden geconfronteerd. Mensen die daar doorgaans in redelijke vrijheid en naar lokale omstandigheden, behoorlijk aanvaardbaar wonen, maken overeenkomstig veel rommel.

Het zal wel iets zijn dat in ons West-Europeanen zit: het een beetje netjes houden. Een schone auto rijdt net even lekkerder voor het gevoel, een net gepoetste nog beter. Uitzonderingen daargelaten raken we steeds meer gewend aan ´opgeruimd staat netjes´. Op een ´schoon strand lig je lekkerder´ en meer van dat soort opvoedkundig verantwoorde promotionele campagnes van ´Nederland Schoon´. Maar dit soort acties worden helaas niet zomaar langdurig gevoerd.
Enkele dagen geleden liep ik te wandelen langs een doorgaande weg in het bos bij Roosendaal. De weg zag er op het eerste gezicht best netjes en schoon uit, maar in de greppel ernaast kon een recyclingbedrijf met succes langdurig aan de slag.
Bij winkelcentrum Molenvliet was het laatst vooral veel papier dat rond waaide. Het ziet er dan echt armoedig uit, ook al is het nog zo aardig opgeknapt een jaar of wat geleden. Er valt op dat punt nog veel te doen. Regelmatig zie ik uit school komende brugklaskinderen de lege limonade pakjes met een achteloos gebaar naar de zijkant gooien. Statiegeld op kartonnen verpakkingen heffen gaat wel erg ver, maar hier hebben opvoeders toch nog wel wat achterstand in te halen. Op scholen wordt aan de brugpiepers al wel uitleg gegeven over seks, condooms en dat soort zaken. Maar hoe je met lege pakjes en blikjes om moet gaan zit kennelijk niet in ´t onderwijsprogramma.

Even terug naar het afval in bovengenoemde vluchtelingenkampen en asielzoekersconcentraties. Er wordt door mijnheer Pechtold voor gepleit om deze mensen zo snel mogelijk onderwijs te geven, met bovenaan de lijst natuurlijk Nederlands.
Volgens mij zijn er verhelderende internationale iconen waarmee je zonder ook maar iets van een taal te weten of te begrijpen, toch kunt communiceren. Van China tot Noorwegen, van Spanje tot India, overal kunnen daarmee basale boodschappen worden overgebracht.

Als D66 er nu vast aan werkt om de mensen in de kampen op dit punt vast op te leiden, uiteraard mét praktijklessen, dan wordt het er dáár meteen al een stuk minder mistroostig op. Een nuttige tijdsbesteding en bovendien komt het ook de hygiëne flink ten goede.
En als ze dan hier komen, kunnen ze aan onze brugklassers het goede voorbeeld geven. Twee vliegen in een klap.
Mede mogelijk gemaakt door Nederland Schoon.
Het eerste woord dat ik ze zou leren is: opruimen!
En dat dan met een sterk gebiedende intonatie. Komt het toch nog goed met het voorkómen van zwerfafval. En misschien ook ´n beetje met onze brugpiepers.

Nico Ramaer