Oktober actiemaand

Nee, dit is geen vergissing want ik weet dat het eigenlijk wijnmaand is. Als de milieugekkies nog even wachten of gewoon nog een paar dagen doorgaan met hun acties is het november, slachtmaand. Dat zou wellicht passender zijn. Althans voor alle mensen die de nu al weken durende idioterie van vernielingen en verstoringen verafschuwen en dit drastisch een halt willen toeroepen.

Mijn stelling is dat je deze lieden met “gelijke munt” moet terugbetalen. Dus mensen die zich vastlijmen, gewoon laten waar ze zich op dat moment bevinden. Ze zijn daar op eigen initiatief, zonder dwang van andersdenkenden! Wie zich zo nodig wil profileren tijdens een talkshow of in een museumzaal, gewoon vast laten zitten. Na sluitingstijd zoals gebruikelijk het licht uitdoen, afsluiten – zorgen dat niemand er weer in of bij kan – en de volgende dag gewoon doorgaan met de normale gang van zaken. Alsof ze er niet zijn. Het ultieme negeren.

Al eerder meldde ik dat in de 80er jaren – naar ik meen – ‘Milieudefensie’ zich al uiterst kwalijk bezighield met ‘aandachtvragen’ voor het milieu. Ik woonde toen in Leusden en was bevriend met de directeur van opslag- en distributiecentrum van Pon (Volkswagen). Met afschuw en onbegrip zagen we hoe vele, vele tientallen gloednieuwe auto’s waren bekrast en beklad ‘ter bescherming van het milieu’. Ik vind aandacht voor ‘t milieu prima en werk daar binnen mijn mogelijkheden aan mee. Enkele dagen geleden werd bekend dat Europa het best aardig doet als het om ‘Parijs’ gaat terwijl de hoge uitstoot die de temperatuur en daarmee het waterniveau doet stijgen voor een belangrijk deel uit China afkomstig is. Dus mensen van o.a. ‘Just Stop Oil’, ‘Milieudefensie’ en ‘Extinction Rebellion’, heb de guts om dáár dit soort acties te doen. Dan krijgen jullie met oom Xi te maken en die is minder soepel dan het door jullie vervloekte bewind hier dat het ‘vervuilende grootkapitaal zijn gang laat gaan’. Wel zo sportief zijn om daar dan niet met het vliegtuig of gemotoriseerd heen te gaan.

Dat cultuur het moet ontgelden vergt nog enige uitleg van de klimaatactivisten. Wat hebben Van Gogh, Picasso, Monet en Vermeer fout gedaan. Oké, Vermeers ‘Meisje met de parel’ heeft naar mijn idee door het veelvuldig kopiëren en interpreteren aan culturele waarde ingeboet, maar je blijft er hoe dan ook van af. Nog ‘n interessante tip voor de ‘milieubeschermers’ voordat ze naar China gaan. Tot 4 december a.s. is er in het mooie Zwolse Museum de Fundatie en Kasteel Het Nijenhuis de KlimaatExpo ’22. Een tentoonstelling die in de breedte laat zien hoe de kunst meedenkt in en over de transitie. Een uitgelezen mogelijkheid om daar de spierballen te laten zien en uit te maken wie er nu écht om het milieu geeft.

Hoe dan ook is het bijzonder dat je met een spuitbus verf, een blik tomatensoep of een tubetje lijm zóveel aandacht kan genereren. Het doet een beetje denken aan de ‘stronttaart’ die Pim Fortuyn over zich heen kreeg. Wie daar wat verder over doordenkt komt bij Volkert van der Graaf uit en er is niet veel fantasie voor nodig om de gevolgen dáárvan voor ogen te krijgen. Kortom, hoe ver zijn we nog verwijderd van echt zware middelen?

Daar heb je dus geen 50 tractoren voor nodig. Columniste Sheila Kamerman gaf het in NRC treffend weer: “Ophef veroorzaken is best makkelijk. Je moet een paar extreme, destructieve ideeën hebben en die luidruchtig uitdragen. En een star wereldbeeld waarmee je orde schept in de chaos van het leven. Het helpt als je er heilig in gelooft. Vervolgens maken ánderen je groot, omdat ze vol afgrijzen over jouw ideeën praten.” En daar ben ik met deze column nu precies mee bezig. Foutje Nico, aandacht schenken aan iets dat je eigenlijk zou moeten negeren. Iets dat ik hierboven al propageerde. Maar soms is de emotie sterker dan de ratio. Ik ben ervan overtuigd dat het bij veel mensen zo werkt!

Nico Ramaer