Lange termijn
Volgens het meest recente IPCC-rapport staat ons hel en verdoemenis te wachten. Ons milieubewuster gaan gedragen is een must. 40% van de wereldbevolking, ruim 3 miljard mensen, krijgt anders te maken met hoge waterstanden, overstromingen of erger. In ons land is D66 de milieupartij en minister Jetten doet z’n best.
Ik heb op de site van D66 Woerden gekeken maar ben er niets bijzonders tegen gekomen. Toen ik ‘daar toch was’ ook maar even gecheckt of er ‘n standpunt wordt ingenomen i.v.m. ‘Kaag-gate’. Nee dus!
D66 was ooit – kort na de oprichting – een partij met een duidelijk standpunt: de zogeheten “ontploffingstheorie”. Van Mierlo stelde dat D66 moest worden opgeheven zodra de partij haar doel had bereikt. Dat doel was om het toenmalige – we praten over een halve eeuw geleden – politieke stelsel te helpen opblazen. In 1990 stelde Van Mierlo dat hij nog steeds geloofde in de theorie, maar dan vooral “op de lange termijn”. Wat hij met die termijn precies bedoelde is mij niet duidelijk. Wel lijkt het er op dat D66 wellicht niet het politieke stelsel maar zeker wel zichzelf helpt opblazen.
In deze column van begin maart, legde ik uit dat wanneer een partij haar missie als geslaagd mag beschouwen en een andere gelijkgestemde partij die missie verder en beter kan uitbouwen, je het daar als partij bij zou moeten laten; m.a.w. aan jouw partij is kennelijk geen echte behoefte meer. Dat besef had Woerden2006, destijds het nieuwe locale alternatief voor de VVD.
Inwonersbelangen nam het estafettestokje over en zo was het goed. Zo’n 10 jaar geleden was eerst Jaap van der Does en 5 jaar later diens opvolger Heerd Jan Hoogeveen op de een of andere manier ‘klaar’ met D66. Wim Kan zei dit soort bestuurders, enigszins ironisch, ‘uiterst capabel’ te vinden. Heerd Jan is in het ondernemerschap opgegaan. Jaap is, zij het met wat stapjes terug, nog steeds politiek actief én naamgever van Lijst van der Does.
Woerden heeft zich de afgelopen jaren best ambitieus getoond op het gebied van het terugdringen van CO₂ uitstoot; daarbij bleek de ambitie sterker dan de realiteit. Maar niks doen komt je als gemeente ook op veel commentaar te staan, dus je moet wát. Even afwachten of het nieuwe bestuur met ideeën komt die ook budgettair uitvoerbaar zijn.
Het Schilderskwartier gasvrij maken ‘vrat’ vooral veel budget. Overigens is dat ‘n landelijk beeld; ook daarin is Woerden tamelijk gemiddeld. Ongeveer 20 jaar geleden werd Woerden beschouwd als een zeer gemiddelde gemeente. Ik meen me te herinneren dat we ergens rond de 7e plaats werden ingeschaald tot groot genoegen van de toenmalige VVD-wethouder Verburg. Vandaag de dag zou dat ergens rond de 95e plek zijn.
Hoe dan ook, met een ludieke actie in het kader van uitstootreductie zou Woerden zich ontworstelen aan dat middle-of-the-road imago. Bijvoorbeeld een regeling voor (of misschien wel tegen) laadpaalklevers. Een bekeuring van € 95 in Noordwijk deed veel stof opwaaien en meteen kwam aan het licht dat de regels daarvoor niet duidelijk zijn. Geopperd werd dat dit het beste op gemeentelijk niveau geregeld kan gaan worden; een uitgelezen kans voor Woerden.
Rond elektrische of full-hybride auto’s is veel niet duidelijk maar het schijnt een kick te zijn om er in te rijden, én het geeft je aanzien. De subsidie is leuk meegenomen, maar een gewone particuliere ziel kan het niet betalen.
Eén troost voor al diegenen die af en toe eens hun gewone auto op fossiele brandstof gebruiken. Zeker op lange termijn bent u aanzienlijk milieubewuster en duurzamer bezig dan al die elektro-yuppen. De wegwerpmaatschappij die we helaas zijn, weet straks geen raad met alle overtollige accu’s. Misschien dat we over een jaar of tien met van produceren de solid-state batterij echte verbetering bereiken. Vooralsnog vind ik dat we dit onder het kopje ‘lange termijn’ mogen ‘parkeren’. En daaronder kunnen we veel kwijt waar we het nu even niet over willen hebben.
Nico Ramaer