Laadpalen en klantenbinding
Mijn vader overleed een kleine acht jaar geleden. Bijna 98, helder maar fysiek ‘op’. Tot het eind toe bleef hij allerlei woorden voor de grap omdraaien. Met alle vrijheden die nu eenmaal horen bij een anagram. Zo noemde hij mij een periode ‘bioscoopje’ wat een omzetting is van mijn voornaam Nico en dan verduitst naar Kino; eigenlijk meer ’n rebus en anagram ineen. Een stuk makkelijker was natuurlijk beukennootje wat mij als puber oprecht deed schateren. Axl Rose, zanger van metal rockgroup Guns N’ Roses, betekent ‘oral sex’. Dichter bij huis kennen we de Knab bank, de omgekeerde lettervolgorde van bank. Zo’n omkering kan tot verrassingen leiden, probeert u het maar eens.
Maar hoe kom ik nu bij laadpalen terecht? Wel, energiebedrijf Eneco maakt reclame voor haar elektrische laadpalen en heet u ‘welkom in de nieuwe wereld’. Want naast gemak van zo’n paal bij je eigen huisdeur of oprit, zou zo’n installatie bij uw bedrijf een grote mate van gastvrijheid, dus klantenbinding betekenen voor bezoekende klanten en relaties.
De milieubewuste automobilist – of is het fiscaal bewustzijn? – wil een plug-in, liefst volledig elektrisch. Vroeg of laat gaan we allemaal aan de stekker, of meneer Musk met zijn Tesla nu wel of niet failliet gaat ondanks dat hij weer 1,8 miljard heeft binnen gehengeld. Op het gebruik van fossiele brandstof staat binnen afzienbare tijd de ‘doodstraf’. En minstens zo ‘fout’ is het wanneer we iemand met mevrouw of meneer aanspreken; want de schoonheid die de ene mens onderscheidt van de andere zit kennelijk echt vanbinnen. Over enkele maanden is Youp van ’t Hek de enige die dingen nog gewoon bij de naam mag noemen, zoals hij een tijdje terug in zijn column een bruine meneer duidde en vermeldde dat we die vroeger neger noemden. Er is wel wat veranderd de laatste jaren. Goed beschouwd is het een kwestie van marketing en communicatie. Dus hoe je het ‘brengt’.
In dat kader over elektrisch gesproken. Wat andere autofabrikanten
als Audi, BMW en Daimler al lang in ‘t geheim hebben voorbereid op dat
gebied, werd onlangs door Volvo als een noviteit gepresenteerd. Een
staaltje Volvo dat past in hun structureel ‘gekaapte’ veiligheidsimago.
Immers
– geen auto is veiliger – laten ze u denken. Toegegeven, de destijds
tot dan toe bestaande veiligheidsgordels vormden niet echt een bijdrage,
maar de wél veilige 3-punts autogordel werd door de Zweden ontwikkeld.
Maar
de andere feiten zijn anders. De airbag van Chrysler en GM sloeg niet
erg aan in Amerika en werd daarna pas grootschalig door Mercedes
toegepast. MB was de eerste met kreukelzones die de impact van botsingen
deels absorberen. Het Engelse Jensen was de eerste die mechanisch
vliegtuig ABS aanpaste voor toepassing op auto’s; Bosch maakte er samen
met Mercedes een elektronisch remsysteem van dat ABS 2 heette, voor het
eerst bij de grootste Mercedes toegepast en iets later volgde BMW; Ford
was met de grote Scorpio het eerste merk waarbij ABS als
standaarduitrusting in élke Scorpio zat. ESP, de inmiddels
vanzelfsprekende antislipvoorziening, was een uitvinding van Bosch en
ook hier weer realiseerden MB en BMW de eerste toepassing. Terug naar
laadpalen… hoe pakt zoiets uit? Als anagram krijg je met enige vrijheid
‘palen laaie’ maar daar wil ik nu niet bij stilstaan, hoewel het in
sommige situaties wel tot klantenbinding kan verleiden.
Nee, een laadpaal op je eigen bedrijfsparkeerplaats is zeker efficiënt omdat je bezoek ook in letterlijke zin even kan bijtanken. Zelf stam ik uit de tijd dat je als bedrijf je bezoek welkom heette met een lekker gebakje bij de koffie of een wat luxer broodje dan ‘normaal’ in de kantine. En je heette de klant zelf bij de entree welkom en deed persoonlijk uitgeleide ná het bezoek. Inderdaad, meneer Eneco, dat was de ‘oude wereld’.
Nico Ramaer