It’s electrifying

Nu Rutte proclameert dat de uitwerking van de klimaatplannen ‘eerlijker’ moet, wordt het pas echt opletten geblazen. Want focussen op de grote lijnen leidt af van wat er op andere levels wordt bekokstoofd. Vandaar dat ik even terugschakel naar het zogenaamde kleine werk.

Oudere luisteraars zullen bij ‘t horen of lezen van ”it’s electrifying” denken aan de film Grease uit 1978. Toen werd ‘electrifying’ met een aangenaam gevoel geassocieerd. John Travolta en Olivia Newton John straalden iets sensueels uit dat bij bioscoopbezoekers iets prettigs, sexueel prikkelends teweegbracht.

Bij het koppel Wiebes en Van Nieuwenhuizen krijg ik heel andere visioenen. Dus electrifying is vanaf nu gewoon ‘elektrisch’. We worden gehérsenspoeld met allerlei pro-elektrische maatregelen en dat gaat alleen maar erger worden.

De elektrische tandenborstel is er al te lang om nog voor subsidie in aanmerking te komen, maar andere producten en diensten die ‘elektrisch’ zijn, maken grote kans op een extraatje van betrokken ministers.

Denk aan batterijen. Voortaan exclusief bij Intertoys met dikke korting (lees subsidie) te koop. Zo redt men een speelgoedimperium. Kaartjes voor de Kamasutrabeurs zijn via een refund-actie gratis, mits je daar aantoonbaar een elektrisch aangedreven genotsstaaf aanschaft. Op batterijen wel te verstaan.

Mocht op enig moment de doodstraf weer worden ingevoerd, dan zal de stroom voor de elektrische stoel een fijne aftrekpost worden.

Het aantal verkochte fietsen zonder elektrische ondersteuning ligt nauwelijks lager dan die mét electromotor maar dat zal spoedig veranderen. Wacht dus nog even met zo’n elektrische ‘surrogaat-chopper-voor 50-plussers’, want ze worden binnenkort zo goed als weggegeven.

Ik schat de kans zelfs groot dat gewone fietsen niet meer op de openbareweg mogen rijden. Immers, de hoeveelheid CO₂ die we bij een dergelijke inspanning uitademen is dan niet meer toegestaan.

De door verschillende provincies geplande snelfietspaden gaan het trouwens helemaal worden. Ik voorzie trajecten waar je via een inductie-oplaadwegdek je fietsaccu al rijdend kunt bijvullen. Gratis natuurlijk, want ‘elektrisch’ moet wel aantrekkelijk blijven, nou ja wórden. En die mooie klassieke Fongers en Gazelle? Nou, díé gaan netjes naar ‘t museum, de rest is oud-ijzer.

De elektrische vooruitgang maakt natuurlijk nog veel meer mogelijk. Om verboden vuurwapenbezit terug te dringen worden inleveracties extra aantrekkelijk gemaakt. Elk ingeleverd handvuurwapen is goed voor een gratis taser. Wapens van zwaar kaliber zijn zelfs goed voor drie tasers.

Een beetje analoog aan de brillenacties: één voor jezelf, een leuke tweede en één om weg te geven. Dit stroomstoot- of elektroschockwapen verhoogt de veiligheid t.o.v. vuurwapens en daar kan natuurlijk niemand op tegen zijn.

Dan hebben we nog de elektrische auto. Prima betaalbaar voor mensen die de Balkenende-norm van 220.000 euro verdienen. Met een ministerssalaris van 170.000 euro en zelfs een Tweede Kamerlid-vergoeding van 107.000 euro lukt dat ook nog wel. Maar voor een simpele ‘één-of-anderhalf-keer-modaal-burger’ is het een ander verhaal.

Dus moet er véél meer gestimuleerd worden!

Parkeerterreinen worden het domein van de elektro-burger. Nú nog mogen tarieven voor parkeer- en laadplekken en -vergunningen alleen afhangen van parkeerduur, parkeertijd en ingenomen oppervlakte en ligging, maar daar mogen gemeenten van af gaan wijken door hun eigen aanpak.

Aanvankelijk nog door ‘elektrisch’ parkeren flink goedkoper te maken dan ‘gewoon’ – lees milieubelastend – parkeren, maar ik zie de bui al hangen.

Dus als u geen elektrische auto hebt, wordt het lopend boodschappen doen of de elektrobike met zijtassen. Alle gewone parkeerplekken worden al snel uitsluitend elektrische oplaadplekken. Voorstel is om dit uiterlijk in te voeren in 2021, maar aangezien het hier gaat om D66 – door sommigen aangeduid als ‘milieudrammers’ – kunt u al rekenen op 2020.

Dat zal volgens staatssecretaris Van Veldhoven de aanschaf van emissieloze voertuigen, dus elektrische auto’s, stimuleren. Kennelijk maakt deze maatregel van uw gulden een daalder. Ik weet nu al dat dit alles mevrouw Van Veldhoven zoveel genot zal verschaffen dat zij …. nou ja, laat maar zitten.

Hoe dan ook Stientje, geef ‘m van Jetten.

Nico Ramaer