Hoe staat u als burger tegenover de politiek?

Een goed politiek debat biedt inhoud en vermaak”.

Dat ongeveer stond in de aanbeveling van onze burgemeester Victor Molkenboer over onze jubileumbijeenkomst op 8 oktober a.s. in ’t Bierhuys. Die bijeenkomst betreft Politiek Café RPL-RuitenTroef. Ons café bestaat tien jaar en dat is best een mijlpaal.

“Dat zal best”, hoor ik u denken. “Saaie hobby voor een stelletje ingewijden”, dat is het beste dat u er van kunt maken. En het gekke is, misschien hebt u wel gelijk. Want een beetje gek moet je wel zijn. In ons geval zeker want er komt heel wat voor kijken om zo’n café te organiseren. We bedenken eerst enkele onderwerpen die actueel zijn, zoeken daar op papier wat politici bij die bij deze onderwerpen zijn of waren betrokken. En dan begint het spel om die politici zover te krijgen dat ze bij ons willen komen en bovenal kúnnen komen. Want agenda’s zijn doorgaans strak gepland, vaak al vele weken van te voren.

Onze Kees de Kruif is wat dat betreft een meester in het roeien tegen de stroom op; met tact, doorzettingsvermogen en een aangeboren charmante aanpak die in de afgelopen jaren steeds heeft geresulteerd in zogeheten aansprekende panels. Van ministers tot raadsleden en alles daar tussenin. Soms zeer bekende Nederlanders, en dat gewoon in Woerden.

Komend café is dat bijvoorbeeld Liane den Haan, algemeen directeur van de ANBO, de ouderenbond. Deze keer sowieso mensen die wat met Woerden hebben of hadden, zoals Hans Schmidt en André Rouvoet. Net zo dicht bij huis is onze stadsdichter Nienke Gorter. Oké, we maken het lijstje compleet met Jacqueline Verbeek – gedeputeerde Provinciale Staten Utrecht en de altijd goedlachse, humoristische maar ook uiterst scherpe euro-parlementariër Wim van de Camp. Tegenhangers van deze line-up zijn drie ervaren topmensen van de lokale en regionale pers.

Want de vraag waarover we het gaan hebben, is “wat die pers nou voor u – de burger – betekent of bijdraagt in de relatie met ‘de politiek’”. Misschien nog wel belangrijker is om, voorafgaand aan die discussie, uit te zoeken “Wie of wat is voor ú – de burger – politiek?”

Is dat die ambtenaar die u een paspoort bezorgt, of een bouwvergunning? Of de politieagent die u bekeurt? Of is het toch de wethouder die u zo aardig vindt of juist een nietszeggend iemand? Of die man of vrouw van de kieslijst waarop de laatste keer heeft gestemd?

Kortom, “Wat staat voor u symbool – ook praktisch gezien – voor ‘de politiek’?”

Het antwoord daarop zal ongetwijfeld aan de orde komen.

Ons café is geen hoogdravend debatplatform. Dingen worden gewoon bij de naam genoemd en u als bezoeker mag dat zeker. Want vragen en uw mening geven mag ook, maar hoeft niet. Wij prijzen ons café niet voor niets aan als “Politiek met een Glimlach”.

Leuk om het eens mee te maken. Het kost u niet meer dan anderhalf uur – eens per kwartaal van 12:00 tot 13:30 uur op een zaterdag. En als het onderwerp u onvoldoende boeit dan kunt u gewoon weggaan. Wij hopen van niet, maar niemand zal het u kwalijk nemen. Misschien gaat u in ons café pas echt ontdekken hoe u als burger tegenover ‘de politiek’ staat.

U bent van harte welkom!

Nico Ramaer