Het zijn bijzondere tijden

Een goede vriend uit Woerden roept al enige jaren “ik maak me nergens druk meer om”. De betekenis daarvan verhoudt zich tot wat Youp in zijn columns schrijft maar die zich – zonder dat wij het zien – bezorgd afvraagt wat er met de wereld aan de hand is. Zelf heb ik daar ook wel last van. Dingen die me irriteren en waarover ik me kan opwinden. Ik noem een paar banale voorbeelden: hondenpoep, weggegooide blikjes, flesjes, chipszakjes, verkeerd of helemaal geen richting aangeven – vooral op rotondes en afritten – en ook onbegrijpelijke of intens flauwe commercials.

Over een week wordt de Pride-Award 2021 uitgereikt. Als kandidaten worden onder andere genoemd Lisa van Ginneken, lid van de Tweede Kamer voor D66 en transgender, Nikki de Jager en André van Duin. Stuk voor stuk prima mensen die opkomen voor de LHBTI+ rechten. Diversiteit en inclusiviteit, daar gaat het vandaag de dag om. Kijk maar naar de 50-jaar Gamma tv-commercial die vaak voorbij komt. Let ook eens op andere tv-reclames en advertenties in de gedrukte media. De diversiteit en inclusiviteit druipt er af. Is het goed dat daar aandacht aan wordt besteed? Zeker!

Zo heeft de 14-jarige Amstelveense Frédérique begin deze week pijnlijk ondervonden dat er op dit punt het nodige te verbeteren valt. Een man-vrouw duo – vlaggendragers tijdens de openingsceremonie van de OS – is een prima aanzet naar het nieuwe normaal. Echter, als de hele LHBTI+ gemeenschap daar vertegenwoordigd moet zijn, wordt het wel een drukke bedoening, maar dat zien we dan wel weer.

Het is wel jammer dat de op dat vlak goedbedoelende Sylvana Simons wordt gedwarsboomd door lieden die maatschappelijke en sociale verschillen proberen terug te brengen tot ‘n éénzijdige, compromisloze stelling ‘’wit tegen zwart’. En dan gaat het niet goed komen. Over zwart en wit gesproken. In de folder van de Plus stond een aanbieding van zoenen van firma Buys. De afbeelding maakte duidelijk dat het om negerzoenen ging, in een doosje van zes. Ik zie de reacties al voor me als ik aan een winkeljuffrouw zou vragen “hebt u ‘n paar zoenen voor mij?”. Zou ik vanwege vermeend vrouwonvriendelijk gedrag verzocht worden om onmiddellijk de winkel te verlaten? Of krijg ik nog de tijd om te verduidelijken dat het hier om negerzoenen gaat? Om vervolgens als racist te worden afgeschilderd en alsnog benen moet maken?

Dan nog even de Olympische Spelen. In de medaillespiegel doet Nederland inmiddels leuk mee. Helaas geldt dat ook voor de coronaspiegel. Uiteraard met dank aan de KLM, de veronderstelde ‘Rolls Royce’ onder de vliegmaatschappijen. Het zwijgen over het vooraf niet-testen van de 861-vlucht-crew verlaagt ‘t betrouwbaarheidsniveau tot ‘n bedenkelijk peil. De vraag “hoe zit ’t dan bij andere maatschappijen?” dringt zich op. Ik sprak diverse mensen die al hebben besloten om dan maar met de auto naar Spanje te gaan. Goed nieuws? Zelf overweeg ik ook zoiets. Maar misschien wordt het gewoon Duitsland. Sowieso eerst nog de CoronaCheck-app vullen met de ontvangen injecties, die ons al in april en mei werden toegediend. Twee DigiD pogingen stuitten op ‘stagnatie vanwege grote drukte’. Maar we blijven het proberen. Al kan het veel erger tegenzitten. De afgelopen 10 á 15 jaar zijn we veelvuldig in het Ahrtal geweest en kennen de omgeving daar als onze broekzak. Toevalligerwijze was ook Dinant voor ons vaak een plek om een paar dagen te verblijven. Wat een verschrikking allemaal. Ja, het zijn bijzondere tijden.

Nico Ramaer