Het heeft de Koning behaagd…

Stel, je bent aan een nieuwe auto toe. Nou nee, even opnieuw. Je hebt je auto – die best prima is – nog niet zo lang geleden helemaal laten nakijken en reviseren. Die kan nog wel ‘n jaar of wat zonder problemen mee. Maar het blijft knagen. Dat nieuwe model is wel erg aantrekkelijk. Kost een klap meer maar dan heb je ook wat. Oké, je kunt voor een kleine 20% voordeliger net zoiets kopen maar de racecursus waar je al aan bent begonnen, is speciaal in het leven geroepen voor dát merk en dát speciale type. Je gaat hem betalen van een gemeenschappelijke rekening en daar staat genoeg saldo op. Sterker nog, als dat saldo naar het ‘roodgaan’ neigt, dan wordt dat gewoon aangevuld. En degene die over die rekening gaat vond het wel oké. Binnenkort gaat zij daar toch niet meer over en hoeft ze er ook geen rekenschap meer over af te leggen.
En wat zo heerlijk is van die wagen, je hoeft onderweg – bijvoorbeeld naar Italië of Zwitserland – niet meer te tanken. Toch makkelijk, ook al ga je maar één of twee keer per jaar ver weg. Ben je meteen van al dat gedoe af met een huurauto ter plaatse.

Wie het nieuws volgt weet dat ik het hierover heel iets anders heb. Geen auto, maar een vliegtuig.
De centenkwestie op zich vind ik niet erg schokkend. We hebben allemaal weleens wensen die niet altijd even verantwoord zijn. Immers, wie zichzelf niet kietelt…, toch? Nou dan!
Nee, wat mij opvalt is de timing waarop deze berichten breeduit in de media verschijnen.
Let even op!
Op de vooravond van Koningsdag wordt een ontwapenend interview met Koning Willem-Alexander uitgezonden. Sowieso een verademing omdat het beeld nu niet werd ‘versluierd’ door de aanwezigheid van zijn vrouw. Geen afleiding dus en alle focus op Willem-Alexander.
Alleen, …. dát pak. Binnen de context van de inhoud van het gesprek met Wilfried de Jong had iets meer “casual uitstraling” best gekund. Wellicht gemoeten, zijn vader indachtig die eens heel demonstratief zijn stropdas had afgedaan en daarmee het protocol veel meer ruimte had gegund.
Maar goed, de punten waren binnen en bij zijn ‘credits’ opgeteld. Zoveel bleek wel uit de reacties na afloop van dit niet te missen optreden op dé publieke en commerciële tv-zenders, NPO 1 en RTL 4. Herhalingen van het hele interview en fragmenten daarvan nog daargelaten.
En wat te denken van ‘s Konings behagen om er even een dikke 2800 Koninklijke Onderscheidingen uit te laten jassen. Dat tikt ook lekker positief aan. In dat kader complimenteer ik onze burgemeester Victor Molkenboer voor een uiterst goed georganiseerde en waardige uitreiking in de sfeervolle ambiance van de Petruskerk in Woerden. Ieder woord kwam aan en deed volledig recht aan elke gedecoreerde die met een ‘lintje’ werd onderscheiden. Op die manier behaagt “het behagen” van de Koning weer ruwweg 150.000 landgenoten, want achter elke gedecoreerde mag je toch wel minstens 50 blije familieleden en vrienden aan de pro-Willy club toevoegen. De populariteit van de Koning en zijn gezin werd nog wat verder opgevijzeld na een dagje imagebuilding in Tilburg.

Ik had het over timing. Want enkele dagen ná deze best prettig verlopen oranjefolklore komen ineens berichten over het nieuwe Boeing 737 regeringstoestel naar buiten. 18 miljoen te duur naar het schijnt.
De aanschafprijs van bijna 93 miljoen zou onverantwoord hoog zijn. Voor een vergelijkbaar toestel bij Airbus staat 75 miljoen op de kassabon.
Maar wat is onverantwoord? Wat mij betreft niet het geld.
Wél een aantal andere dingen. Het schijnt dat de aanbestedingsprocedure vaag is verlopen, D66 en SP hebben al om opheldering gevraagd bij de verantwoordelijk minister mevr. doctorandus M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus. Als je zo heet, lijkt 18 miljoen ineens een factor 10 of 100 minder.
Ook zou Boeing van verouderde technologie gebruik maken wat bij een vliegtuig dat 20 jaar mee moet qua investering minder verantwoord is. Meest storend vind ik dat met het niet inschakelen van een Europese vliegtuigbouwer – Airbus in dit geval – eigenlijk een middelvinger wordt opgestoken naar een EU-producent. Enfin, binnen afzienbare tijd zit onze Koning een fijne Budweiser te drinken met de enige echte Donald van dit moment; want McDonalds en Disney’s Donald Duck staan niet meer op nummer één als het om aandacht gaat.
Toasten dan maar op een goede vlucht. Misschien toch maar beter dan zo’n ‘heerlijke heldere’ drinken in het Holland House met die vlerkerige Vladimir want dan was het een Russische Tupolev geworden. Kenners geven aan dat dit de Lada onder de vliegtuigen is en dat zou echt niemand behagen.

Nico Ramaer