Help, mijn partij is winnaar!

Geheel volgens peilingen en voorspellingen is BBB als winnaar uit de Provinciale Statenverkiezingen gekomen. Overweldigend, zelfs tot verbazing van Caroline van der Plas zelf. Weliswaar ben ik minder pessimistisch ingesteld dan Marcel van Roosmalen, maar zijn column van woensdag 15 maart in NRC past wel in mijn straatje. Zijn vertrouwen in het Provinciale bestuur heeft al heel lang geleden een dieptepunt bereikt. En ja, hij zou er wel eens kijk op kunnen hebben. Immers, zijn vader was destijds ambtenaar bij de provincie Gelderland en de anekdotes die hij de afgelopen jaren daarover prijsgaf geven weinig vertrouwen. Marcel spreekt van een ‘ijsberg van onvermogen’ op dit moment, waar de BBB-lijsttrekker Carla Evers in Overijssel een lichtend voorbeeld van zou zijn. Ik hoorde mevr. Evers donderdagochtend in ‘n vraaggesprekje op NPO1 waarin zij aangaf niet veel met planningsagenda’s op te hebben en planmatig werken al evenmin: “Ik begin gewoon en ik zie wel” én “Iedereen kent elkaar en dan komt het wel goed” of woorden van gelijke strekking. Nummer drie op die lijst is Alwin Pleijter, melkveehouder en paardenfokker, uit Zalk. Aha, dan is mijn eerste associatie ‘Klazien uut Zalk’ die jaren geleden met André van Duin een komische act deed. Van daaruit is het een kleine stap naar ‘Berendien uut Wisp’ van Koot & Bie. Lachen natuurlijk maar aan bestuurlijk vertrouwen vooràf, moet nog wel gewerkt worden. En dan te weten dat volgens het nieuws nagenoeg de hele BBB-lijst in die provincie kans maakt op een zetel.

Terugdenkend aan de periode in Woerden, ongeveer 25 jaar geleden, toen ik zelf betrokken was bij de oprichting van de nieuwe politieke partij Woerden2006, kostte het heel veel moeite om een half dozijn capabele kandidaten te vinden. BBB tovert zomaar even het viervoudige uit de hoge hoed. Als dat maar goed gaat. Terecht zegt Van Roosmalen met enige angst in zijn column: ‘U stemt vandaag vooral voor de Eerste Kamer, helaas moet dat via een provinciale kandidaat’.

Nu maar hopen dat het avontuur van BBB beter afloopt dan voorheen de LPF en heel recent Forum. Nog even over Forum, het viel mij op dat Baudet na afloop ‘n speech hield die volgens politiek duider Xander van der Wulp vanuit een soort parallelle wereld leek te komen, en daarin bovendien de BBB niet feliciteerde.

Deze bedenkelijke ‘tekortkoming’ was ook het geval bij Esther Ouwehand van PvdD, de vrouw met die ogen die je sowieso aan een parallelle werkelijkheid doen denken. Toch nog even een woord van waardering voor het CDA. Hoekstra was de enige politiek leider die een dramatisch verlies eerlijk bevestigde én daarvan baalde. Wilders zei ronduit dat er tegen de BBB geen kruid is gewassen.

De anderen probeerden er behendig omheen te praten. Geen dansende Kaag deze keer. Gelukkig maar want het komt op mij over, dat er aan die mevrouw niets écht of spontaan is. Als je zo cool blijft als je wordt opgewacht door een stel gederailleerde gekken met fakkels, zit je echte gevoel wel héél diep; één ding is positief, ze is met een Palestijn getrouwd. Iemand van een bevolkingsgroep die door de Israëli’s wordt uitgetrapt als een sigarettenpeuk, dáár zou ze eens wat aan moeten doen. Ze heeft relaties zat en dat soort diplomatieke dingen heeft ze vast beter in haar vingers dan aan een telraampje schuiven.

Al met al vind ik het leuk dat er weer eens reuring is in de politiek. Het hoge opkomstpercentage is daar een teken van, of net andersom: door de hoge opkomst zijn er verrassende dingen gebeurd die het nu allemaal ‘spannend’ maken. Hoe het ook zij, ik gun het ‘Kerrolein’! Wel vind ik dat ze zichzelf gewoon Carolien moet noemen. Immers, anderhalf jaar geleden zette ze Kaag te kakken die in de Kamer bij een Afghanistandebat naar de mening van Van der Plas te veel Engels jargon gebruikte en Kaag toebeet: “Kunnen we gewoon Nederlands praten in ‘t parlement?” Touché Kerrolein, maar dan is het vanaf nu ’Caroline vàn der Lake’ of je houdt het bij Carolien van der Plas. Good luck, eh succes!

Nico Ramaer