Greta geslaagd

Nee, zij is er nog niet in geslaagd om ons allemaal te dwingen ‘vegan’ worden. Dat zou ze maar al te graag willen, om daarmee het milieu en de wereld te redden. Elke vorm van belasting van het milieu is voor haar ontoelaatbaar. Zelfs het feit dat wij ademhalen en daarbij CO₂ uitademen moet haar ‘n doorn in ‘t oog zijn: “How dare you!” Zelden heb ik me zo ‘niet-aangesproken’ gevoeld door iemand en tegelijkertijd diegene intens eng gevonden.
Nee, Greta Thunberg heeft haar schooldiploma gehaald, net als afgelopen week veel Nederlandse scholieren die eindexamen deden. Hopelijk zijn er veel bèta’s bij want die kunnen met een technische opleiding écht bijdragen aan klimaat en milieu. Ongeveer zo formuleerde Aylin Bilic het in haar nrc column vorige week. Het is haar manier van praktisch tegengas geven richting milieu- en klimaat- activisten die schilderijen besmeuren of wegen blokkeren.
Actrice Carice van Houten lijdt aan klimaatdepressie. Ook Jennifer Hofman heeft zich aangesloten bij Extinction Rebellion. Of ook zij de psycholoog om ondersteuning vraagt, weet ik niet. Drieënhalfjaar geleden al besteedde ‘Nieuwsuur’ aandacht aan deze vorm van negatieve gevoelens door een XR psycholoog aan het woord te laten; ze organiseerde ‘rouwcirkels’ om lijders aan klimaatdepressie te steunen. Kort gezegd betoogt Bilic dat dit alles overdreven is in vergelijking met mensen die het écht moeilijk hebben, zoals mensen met verslavingen en straatangsten. En de druk op de geestelijke gezondheidszorg is al zo groot.

Zelfs het dochtertje van Bilic had enige tijd terug last van klimaatwanhoop, vooral veroorzaakt door haar yogajuf die de groep had verteld dat ‘t eten van vis tot vernietiging van de aarde leidt. Dit soort ideeën en overtuigingen lijkt steeds gekker te worden. Nog kortgeleden zag ik tv-kok Yvette van Boven in haar kookprogramma iets maken, waarbij zij semi-serieus in de camera kwetterde: “Ik doe ‘t vegan, dan kan iederéén het eten”. Volgens mij worden de zaken daarmee totaal omgedraaid. Alsof vegan de norm is en de rest afwijkend. Met lhbti lijkt ‘t al net zo te gaan; hetero is de afwijking en al het andere is mainstream. Mijn overtuiging is: “all lives matter”! Dat dekt de totale lading, maar overmatig ‘etaleren’ van de een of andere variant wekt – bij mij – irritatie op.

Even terug naar voeding. Mensen die veganistisch eten doen er goed aan om vitamine B12 als supplement te nemen; op langere termijn een onmisbaar element dat in ‘gewoon voedsel’ wel voorkomt. Ook taurine is een stofje dat voor narigheid kan zorgen als het ontbreekt in de voeding. Tekort bij kinderen leidt tot lever- en nierproblemen. Taurine zit vooral in schelpdieren, vlees en vis.

Tot slot nog even de vraag ‘Wie heeft er nu last van klimaatwanhoop?’. Bilic stelt dat de mensen die halverwege de maand al de bodem van de huishoudportemonnee zien, waarschijnlijk weinig of geen last hebben van klimaatproblematiek. Zo bezien heeft ’t er alle schijn van dat juist mensen die van financiële tekorten weinig of geen last hebben, klachten ontwikkelen die verband houden met klimaat en milieu. Het milieu is ook gediend met het netjes opruimen van afval en plastic flesjes. Een recente foto van de toilet-dixies bij het IND-aanmeldcentrum in Ter Apel stuit mij tegen de borst.

Zo’n rijtje toiletten is al geen opbeurende aanblik, maar vele tientallen plastic flesjes die er rondom zijn neergegooid maakt het beeld extra armoedig. Als dát de mentaliteit is van de asielzoeker die wij hier binnenhalen, ontwikkelt zich bij de milieu-depressieven ‘n extra knoop in de maag. Dus Hannah Prins, begin deze week als woordvoerder van XR, te zien op tv in College Tour, ga samen met Carice en Jennifer flesjes rapen in Ter Apel. Dat is in elk geval nuttiger dan jezelf vastlijmen op de A12.

Tot slot, eerlijk gezegd, mijn eerste associatie bij ‘Greta’ is de Fabeltjeskrant. Ruim vijftig jaar geleden werd zij als Greet Koe samen met Teun Stier in het grote dierenbos geïntroduceerd. Al snel kreeg dit dierenechtpaar een kalfje dat naar de naam Greta2 luisterde. Dat was sowieso een geslaagde Greta.

Nico Ramaer