Bruiden

De bekendste bruid van dit moment is Oopjen Coppit. Een bruid die het touwtrekken met het Parijse Louvre meer dan waard schijnt te zijn. Nou ja, 80 miljoen euro voor een Rembrandt is dan ook wat anders dan even je boodschappenkar vullen. Hoewel de naar het schijnt wat onhandig opererende minister Jet Bussemaker er vrij luchtig over doet. En zeg eens eerlijk, had u er – voordat het rumoer hierover naar buiten kwam – ooit over gehoord? Slaapt u er slecht van? Valt wel mee, toch?!

Nee, dan die andere bruid. De kind-bruid. Naar het schijnt komen er enkele tientallen per jaar naar hier om te worden verenigd met hun asielzoekende of status houdende echtgenoot van een jaar of veertig. In onze ogen, zeer minderjarige meisjes van een jaar of dertien of zo. In Afrikaanse of Arabische landen, een vrij normaal verschijnsel. Tja, het is de cultuur daar. De Eerste Kamer moest versneld vergaderen over een wetsvoorstel dat tegen het erkennen van zulke huwelijken is. Het is de wereld op zijn kop. Als u hier zoiets flikt gaat u de gevangenis in. Dus hoezo vergaderen? Of is dit weer de zoveelste multiculturele verrijking?

Oké, Paul van Vliet zong in 1971 over Meisjes van Dertien dat ze “er net tussenin zaten, maar te jong voor de kerels”. Nu zijn we 44 jaar verder. Inmiddels moderner en toleranter geworden, maar aan zoiets moeten we hier toch nog altijd niet denken. Kortom, we moeten onze tanden laten zien.

Vluchtelingen moeten we zeker opvangen, geen twijfel mogelijk, maar we helpen ze pas echt als we ze leren onze cultuur te respecteren.

De behulpzame Apeldoornse familie die particuliere integratie- initiatieven ontwikkelt en stimuleert, bedoelt het goed maar slaat op dat punt de plank volledig mis, zo zagen we op TV.

Op uitnodiging van deze Apeldoorners kwamen tijdens het prachtige weer van enige tijd terug vluchtelingen bij hen thuis in de tuin eten en drinken.

De blote schouders van de Nederlandse dames werden ondanks de warmte decent bedekt en het gebruikelijke wijntje of biertje werd schielijk vervangen door uitsluitend alcoholvrije consumpties. Om de uitgenodigde gasten op hun gemak te stellen en te pleasen! Nogmaals, goed bedoeld maar het zou een eerste stap kunnen zijn naar het accepteren en normaliseren van extreme uitheemse cultuurgebruiken.

Terloops kregen we nog even mee – ja, ze mochten ook aanschuiven bij Pauw – dat dit alles was ingegeven door hun Christelijke naastenliefde. Impliciet vatte ik dat op als “niet-Christenen” hebben dat vermogen niet. Pauw kreeg kennelijk ook even dit vieze smaakje in de mond want hij vroeg iets in de trant van “dan slaat u zeker aan het evangeliseren of bekeren?”

Binnen onze cultuur en normen doen we niet aan kind-huwelijken, vrouwenbesnijdenis, bloed- of eerwraak en veelwijverij (in Saudi-Arabië bijvoorbeeld mag je vier vrouwen hebben).

Laten we, om dat soort zaken te voorkomen en aan te pakken, die 80 miljoen maar aanspreken. Dat lijkt me een mooie bruidsschat. Dan hangen we gewoon mooie reproducties van Maerten en Oopje in het Rijksmuseum. Met een serie Andy Warhols is dat jarenlang niet eens opgemerkt!

Nico Ramaer