Bezorgd

Door het veelvuldig gebruik van onlinebestellingen wordt de term ‘bezorgd’ vandaag de dag primair geassocieerd met ‘je pakketje afgeleverd krijgen’. Het overkwam mij deze week. Ik maak zo min mogelijk gebruik van onlineaankopen maar sommige producten zijn vrijwel uitsluitend online te koop, zoals Nespresso cupjes. DHL regelt de bezorging en soms gaat het mis. Dat het niet lukt om op het door DHL zeer ruim aangekondigde bezorgtijdstip het pakketje af te geven, vind ik niet zo’n probleem; tussen 17:30 u en 21:00 u zijn we doorgaans thuis, dus is het een kwestie van deur en bel in de gaten houden. Gezien de open entree met veel glas is dat geen moeite. Wel irritant vind ik het dat er later op de avond een mailtje binnenkomt met de mededeling “Onze bezorger kon je Nespresso pakketje om 19:54 uur helaas niet bij je afleveren”. Het bezorgprobleem van DHL wordt ijskoud bij de ontvangende partij neergelegd. Op dat tijdstip zitten wij – met zicht op de entree – voor de tv om
weerbericht en journaal tot ons te nemen. Kortom, DHL liegt, en het is helaas niet de eerste keer. Misschien is de batterij van het elektrische bestelautootje leeg?
Elektrisch! Dat doet mij denken aan het bericht dat de Noorse automarkt in januari met 95% minder verkochte voertuigen dan afgelopen december, volledig is ingestort. De elektrohemel Noorwegen – dáár is elektrisch nóg iets populairder dan hier – ondergaat een transitie naar ‘hel’. Analoog aan ‘de liefde van de man gaat door de maag’ is er daar sprake van ‘de liefde voor het milieu gaat door de portemonnee’. Waarschijnlijk is het hier in Nederland niet anders. Op 1 januari voerde Noorwegen de BTW weer in op elektrische auto’s van 45.000 euro of meer. Populaire modellen als Tesla en VW ID.4 zitten in die range of hoger, en nu komt er zomaar 10.000 euro of méér bóvenop. Ineens krijgt ‘bezorgdheid over opwarming van de aarde’ een andere dimensie. Leuk idee voor Extinction Rebellion om de BTW teruggedraaid te krijgen? De Nordfjordbrua is de brug met de grootste
overspanning in Noorwegen en daar kunnen zich naar schatting meer dan 1.500 rebellen achter elkaar zittend, vastlijmen aan het wegdek. Hierbij vast het woord ‘losweken’ in het Noors: Løsne.

Zijn we nog over andere dingen bezorgd? Ja, genoeg. Hoe moet het met de excuses voor onze slavernij business van enkele honderden jaren geleden? En over prinses Amalia? Die had niet echt de wind mee op de bovenwindse eilanden. Wil je kennis maken met je toekomstige onderdanen en je imago een beetje oppoetsen, gaan je ouders mee om een beetje goede sier te maken; je moeder is sowieso een blikvanger en tot overmaat van ramp heeft er tijdens jouw bezoek ook nog eens een verschrikkelijke aardbeving in Turkije plaats – die alle aandacht opeist.
Over imago’s oppoetsen gesproken, de inzamelingsactie giro 555 voor de aardbeving Turkije en Syrië op radio en tv, is het eerste waar ik dan aan denk. “Het is ook nooit goed, hoe moet het dan?”, denkt u misschien. Het gaat me dan ook niet om die actie, die is prachtig en nodig! Maar wel om de BN’ers die zichzelf allemaal promoten. Waarschijnlijk ‘moeten’ ze wel, gepusht door hun ‘management’. De filmpjes op YouTube van influencers, VIPS en BN’ers komen weer in colonne voorbij waarin ze hun medeleven betuigen. Zou er in Nederland iemand zijn, gewoon zoals u en ik die zich niet bekommert om de ellende daar? Als u niet Trijntje Oosterhuis, Wendy van Dijk of Irene Moors aan de telefoon krijgt, zou u dan niks geven? Als de jaarlijkse stroom aan collectanten die voor acties en collectes bij u aan de deur komt, voor u grotendeels onbekenden zijn, geeft u dan niks? Of toch maar wel?
Mijn idee is, áls je al extra aandacht wil vragen voor Turkije en Syrië, zet daar dan mensen neer die we kennen en écht banden hebben met het rampgebied. Bijvoorbeeld özcan Akyol – bekend als Eus – Sinan Can, Nazmiye Oral, Olsay Gulsen, Fidan Ekiz, onze ministers Dilan Yeşilgöz en Gunay Uslu plus ‘n Nederlandstalige Syrische shoarmaverkoper of marktkoopman!
Oh ja, ik kreeg nog ‘n mailtje dat ik het Nespresso pakketje op het DHL-servicepoint kan ophalen. Het is er inmiddels bezorgd; niet dat ik daar zorgen over heb. Er zijn belangrijker zaken op dit moment.

Nico Ramaer