Bevrijding
Ik wilde het eigenlijk over ‘profiel’ hebben maar door de actualiteit en de reacties daarop besloot ik dat in te korten. Oké, dus toch iets over profiel en profileren. Van de profielen van schoenzolen en autobanden is het een kleine stap naar de karakteristiek van iets of iemand: een profiel. Profielen op sociale media kennen we, ook bouw- en supermarkten laten je graag een profiel van jezelf maken net als kledingwinkels, marktplaats et cetera. Dus slaan we aan het profileren. Zoals bij marktonderzoek en marketing waar individuen als groep of als doelgroep een bepaalde karakteristiek krijgen, zoals de ‘woningzoekende’, de ‘vakantieganger’ en de ‘tweeverdiener’.
Profileren kan desastreus werken, dat toont de ‘toeslagenaffaire’ aan; ‘t is iets dat we ‘automatisch’ doen, onze hersenen werken nu eenmaal zo. Van elke situatie ‘profileren’ onze hersenen een beeld zodat we daar adequaat op kunnen reageren. Dat realiseren we ons te weinig. Hoe dan ook, ik ben heel eerlijk en profileer er lustig op los.
Bijvoorbeeld over het vermeend schandalige protest rondom de opening van het Holocaustmuseum. Ik meld bewust ‘vermeend’ omdat in de uitvoerige berichtgeving daarover in ‘n kwaliteitskrant niets onoorbaars naar voren komt. Politie en OM hebben geen strafbare uitlatingen gehoord, zo bevestigt ook burgemeester Halsema. Wel is er een schoonheidsfout gemaakt: de 5-jarige achterkleindochter van Holocaustoverlevende Cortissos die samen met koning Willem-Alexander het museum opende, had van demonstranten afgeschermd moeten worden en later naar de wat verder geparkeerde auto moeten worden begeleid.
Al met al was de komst van de Israëlische president Isaac Herzog voor dit moment wat ongelukkig. Vooral hoopgevend is het dat de voorzitter van ‘Een Ander Joods Geluid’ – Jaap Hamburger – zich steeds meer gesteund voelt door mensen die, zonder antisemitische kreten, de ernst van de situatie in Gaza publiekelijk onderkennen. Op krantenfoto’s staan Joodse demonstranten met borden waarop staat: “Joden tegen genocide” en “Dit kleinkind van een Auschwitz-overlevende zegt ‘Stop de Gaza holocaust’ “.
Als je weet dat op hetzelfde moment bij de Kerem Shalom-overgang aan de grens van Egypte naar Gaza, Israëlische demonstranten en álles aan doen om de hulptransporten voor de hongerlijdende Gazanen tegen te houden, is er maar één conclusie: hier is iets héél erg ‘fouts’ gaande.
Dan kan het niet anders dan dat we hier te maken hebben met een totaal onmenselijke benadering. Je hoort daar uitspraken als: “Wij zijn in oorlog en dat de bevolking van Gaza hongerlijdt, is niet onze zaak” en “Wij zijn trots dat we ons doel bereiken om voedsel tegen te houden. Er is geen burger in Gaza die niet betrokken was bij 7 oktober”.
Op het Israëlische tv-nieuws wordt met ‘uitgestreken’ gezichten verklaard dat hulp vanuit Egypte geen strobreed in de weg wordt gelegd. “Maar ja, elke vrachtwagen moet wel minutieus worden gecontroleerd op de aanwezigheid van wapens voor Hamas”.
Gevolg is dat de hulp stagneert; honderden vrachtwagens staan te wachten op toelating tot Gaza.
Laat dit even op u inwerken en sta er dan bij stil dat deze mensen – 2e of de 3e generatie nazaten van de Holocaust-overlevenden (kleinkinderen en achterkleinkinderen) – dáár nu in Gaza en al langer in Israël, in grote lijnen hetzelfde ‘flikken’ als wat hun voorouders is aangedaan in de kampen. En niet te vergeten welke narigheid al eerder gebeurde in de ‘gewone’ samenlevingen in o.a. Duitsland, Polen en Oekraïne.
Op dit moment kijk ik op tv naar ‘de Joodse Raad’. Indrukwekkend en óók verhelderend, ondanks de documentaires over de bezettingsjaren die ik zag. Hoewel de situatie in Gaza nu volop gaande is en de toestand op de Westelijke Jordaanoever al veel langer duurt, zou dat wat mij betreft nú al als een stuk historie beschouwd mogen worden. En daarmee nu ‘n plekje verdienen in ‘t Holocaustmuseum. Wie weet komt ‘t er nog eens van. Want het is toch hoogtijd dat we eens leren van de geschiedenis.
En die bevrijdingsfestivals die we over een week of zes weer moeten verteren? Laat die maar zitten!
Nico Ramaer