Het woord ‘beleg’ heeft uiteenlopende betekenissen. Het eerste dat in mij opkomt is ‘wat je op je brood doet’, en ook beraad of beleg – zoals in ‘een bijeenkomst beleggen’. Ook denk ik aan beleggen in aandelen; beleg is dan de gebiedende wijs van beleggen. Wellicht ouderwetser en onbekender zijn beleg als oorlogshandeling – zoals het beleg van Leiden – en ‘beleg’ als naaitechniek.
Nu financiële instanties weer erg hun best doen om geld aan te trekken, is de ‘beleggen’-betekenis helemaal hot. Volgens een nu lopende commercial is het hebben van een ton op je bank kennelijk uiterst saai, dus moet je wat doen met je geld. Beleggen in onroerend goed levert zomaar 5, 6, 7 of meer % rendement op. Voor velen onder ons is zoiets een welkome aanvulling op het inkomen of het pensioenpotje. Maar goed beschouwd is dat eigenlijk klein bier.

Want het ‘echte werk’ qua rendement blijven de fossiele bedrijven, zoals Shell, BP, Total en nog wat van dat spul. Van Milieudefensie mogen we daar niet meer in beleggen. Sterker nog, ook de ING, en naar verwachting op termijn andere grote Nederlandse banken, mogen handel met en investeringen in de ‘Shells van deze wereld’ niet meer bedrijven. Grote pensioenfondsen als ABP en PGGM werden al eerder op de vingers getikt dat beleggen in dit soort bedrijven als ‘besmet’ wordt gezien.
Uiteraard wordt wél verwacht, nee geëist, dat de rendementen wel op ‘t oude – hoge – niveau blijven. Dat kan eigenlijk niet, want over ‘n alternatief dat vroeger nog wél als ‘groen’ werd aangemerkt, zoals biomassa, is inmiddels de banvloek uitgesproken.

Vanzelfsprekend heb ik een goede tip. Wie de ‘toestand in de wereld’ – ouderen onder ons koppelen dat gelijk aan mr. G.B.J. Hilterman – beziet, kan maar tot één oplossing komen. BlackRock ETF Crypto Investment misschien? Nee! Hoewel daar wel met Bitcoin wordt gewerkt! In ‘t vage crypto-wereldje wel stabieler maar het kost onwaarschijnlijk veel rekenkracht van computers om alle transacties in kaart te brengen. De hoeveelheid energie daarvoor is vergelijkbaar met de energiebehoefte van een heel land als Argentinië. Niet bepaald duurzaam.
Nee, u moet een heel andere kant op denken. Zo bleek deze week dat de situatie in de Gaza-oorlog belegging-technisch ‘goud’ betekent; ik citeer uit een artikel in NRC: “Onwelgevallige informatie over Israël onder het tapijt geveegd”. Kortom, gedekt door de bemoeienis van Rutte ‘himself’.
Want zoals ambtenaren anoniem meldden in dit kader n.a.v. van een verzoek van het ministerie van Algemene Zaken aan de Directie Juridische Zaken (bij Buitenlandse Zaken), wordt er gevraagd:
“Wat kunnen we zeggen zodat het lijkt alsof Israël geen oorlogsmisdaden begaat?”

Voeg daarbij de oorlog in Oekraïne, de schermutselingen in Jemen, Syrië, Iran, Irak, Pakistan, Taiwan en nog zo’n stuk of wat brandhaarden en het antwoord is: Beleg in Wapens!
Vanuit Woensdrecht worden F35-onderdelen naar Israël geëxporteerd. Ondanks het dubieuze waas dat daaromheen hangt, gaat dat onverminderd door. Het zal wel niet erg groen of duurzaam zijn, maar zo lang je niet écht weet of al dat wapentuig misschien aan de ‘foute’ kant terecht komt, is er niks aan de hand; het morele gevoel wordt gesust als ware het die ene losse flodder bij een executie door een vuurpeloton.
Schijnt prima te renderen, dus ‘n goede tip voor koning Willem-Alexander want hij moet én van z’n Shell aandelen af én hij zou inkomstenbelasting moeten gaan betalen. In zijn situatie vind ik belasting een hypocriete benadering. Alsof je voorafgaand aan je eigen terechtstelling aan de beul vraagt: “U doet toch wel voorzichtig?” Het leed is toch al geschied! Koningshuizen zijn achterhaalde instituten. Daar ga je niet aan dokteren. Maar het zou wel een manier zijn om de koning iets dichter bij het volk te brengen. Nog een tip dan, laat hem daarom met Maxima en de kinderen leuk meedoen aan het tv-programma ‘steenrijk – straatarm’. Niet te lang wachten natuurlijk want als ‘t even tegenzit spelen de Oranjes dan de rol van ‘straatarm’. Dan komen broodbeleg en aandelenbeleg wel heel nadrukkelijk aan de orde. Om zoiets te voorkomen zouden Max en Wim-Lex vast wel een bijeenkomst beleggen.

Nico Ramaer