010 of 020

Zou de keuze voor Rotterdam uit de koker van AI zijn gekomen of is er sprake van ‘inventieve logica’? Wáár Koningsdag wordt gehouden – of moet ik zeggen ‘gevierd’ – lijkt van de roulettetafel afkomstig, maar de kleur oranje ontbreekt daarop, dus toch creatief denken? 010 was met 10 jaar koningschap een geniale ingeving. Volgend jaar wordt dat 011, in ‘t Belgische Hasselt. Is dat de Europese gedachte of wordt de situatie van vóór 1830 hersteld? Over tien jaar wordt het 020, Amsterdam. De Tilburgse kruikenzeikers zijn met hun 013 over drie jaar aan de beurt. Eergisteren was het weer zover, nu met het thema ‘Kings & Queens’. Gelukkig kon de koning de Maasstad met de hybride Audi A8, mogelijk zelfs geheel elektrisch bereiken. Volgend jaar gaat dat tricky worden, want dan gaan de kosten voor rijden in en bezit van auto’s op fossiele brandstof drastisch omhoog. De ‘Wetten van Jetten’, zouden al in juli van kracht worden, maar ‘n voorlopig compromis lijkt bereikt. CO₂ uitstootarm-reizen wordt de trend binnen de koningshuizen. Wie weet komt Willem-Alexander op 30 april opnieuw even naar Rotterdam; een vliegretourtje vanuit Griekenland is niet echt duurzaam maar het moet nu eenmaal snel. Of hij dan incognito op de tribune van de Kuip zit, is afwachten. De vraag is of hij dan als koning beschermd moet worden tegen ongerief of als Ajaxsupporter. In zijn jonge jaren zou hij niet zo blij zijn geweest met z’n bijnaam ‘Prins Pils’, maar het past natuurlijk naadloos binnen de met bierglazen smijtende massa. Zijn zoektocht naar toenadering tot het gewone volk is nog niet succesvol verlopen maar hier kan het tot een hoogtepunt komen. Een uitgelezen kans.
Nog onlangs werd WA’s tienjarig koningschap op NPO1 door een groep serieuze volgers beoordeeld. Er tekent zich ‘n dalende lijn af in zijn populariteit die door kenners te verklaren valt. Het lijkt mij ook moeilijk om het altijd maar weer goed te doen; grootste probleem is dat er van eerdere fouten niet lijkt te zijn geleerd. Cruciale vraag daarbij: “Willen de koning en zijn vrouw er wel van leren?”

De huidige serie podcasts is dermate ‘voorgekauwd’ en ‘ingestoken’ dat spontaniteit ver te zoeken is, en juist daarbij horen foutjes. “Hij was een beetje dom”, destijds uit de mond van Maxima had iets ontwapenends. Het marketing en pr-apparaat dat de Rijksvoorlichtingsdienst uiteindelijk is, kenmerkt zichzelf als een ‘houtenklazen’ instituut.
Het meest tenenkrommende voorbeeld dateert van tweeënhalf jaar geleden toen de koning en zijn vrouw in coronatijd ‘n excuusvideo over hun Griekenlandreis op de onderdanen loslieten. Misschien is dat ‘t énige moment geweest in al die jaren waarop het echtpaar een zweetdruppel produceerde; en vast niet omdat ze er écht mee zaten weer eens buiten de pot gepiest te hebben. Nee, maar wel omdat de regisseur ‘t voor de zóveelste keer wilde opnemen. Hoe dan ook, de onéchtheid droop er zichtbaar vanaf. Hoeveel takes moeten dat wel niet zijn geweest?! Ja, dáár krijg je het warm van.

De tv-beelden vorige maand maart van NL Doet van de Oranjes voor hun Oranje Fonds komen op mij weer stereotype over. In ‘n wijktuin in Zoetermeer kwamen ze ‘n likje verf kwasten. Net lang genoeg om hun ‘inspanningen’ op camera vast te leggen. Ik had ze graag na urenlang buffelen, bemodderd en bezweet zien douchen. Maar dat gaan we niet meemaken. Hier en daar maar eens echt oprechte belangstelling tonen, dat is genoeg. Zou dat lukken?
Het antwoord op elke vraag komt van ChatGPT want AI, kunstmatige intelligentie, heeft altijd wel een oplossing. Trouwens, de algoritmen binnen AI stellen de gekste dingen voor. Een voorbeeld. Deed u afgelopen maand toevallig boodschappen in Rotterdam? Dan moet u er niet van staan te kijken als u binnenkort wordt opgepakt. Het algoritme heeft u uit de stroom van informatie gevist als mogelijke crimineel. Wat blijkt, u staat op de beelden van de bewakingscamera bij de kassa in een supermarkt en daarop is te zien dat u daar in de rij staat achter Inez Weski terwijl zij iets van haar boodschappen op de band bij úw spullen legt. Kennelijk was er door de schokkerige band iets van uw boodschappen bij haar terecht gekomen. Zo te zien bedankt u haar vriendelijk. Tja, foutje bedankt! En zo bent u via AI ongewild in het circuit van Ridouan Taghi terecht gekomen. Leg dat maar eens uit aan oom agent. Raadseltje: wie is in deze column ‘king’ en wie ‘queen’? U kunt het ChatGPT vragen.

Nico Ramaer