De columns van Nico Ramaer

Kinderen Zijn Hinderen

Deze frase kwam uit een gedicht van Jacob Cats, dichter en ook staatsman uit de 16e en de 17e eeuw; het Haagse Catshuis is naar hem vernoemd, de nuchtere Zeeuw ook bekend als ‘Vader Cats’.

Kinderen en kleinkinderen kunnen vertederen. Maar het moet mij wel van het hart dat ik vaak word geconfronteerd met ‘voorbeelden’ die diepe irritatie oproepen. Hoewel je tijdens het boodschappen doen soms denkt, “corrigeer dat kind even, mevrouw of meneer” valt het doorgaans best mee. De tijden zijn veranderd. Kinderen worden tegenwoordig verafgood. De weekendactiviteiten worden erop afgestemd, vakantiebestemmingen worden ondergeschikt gemaakt aan ‘wat leuk is voor de kinderen’. 

In mijn tijd, zo’n 65 jaar geleden, moesten kinderen zich plooien naar de voorkeuren van de ouders. Je hoort en merkt dat ónze kinderen zich prima voelden bij bergwandelen en dat soort activiteiten. Niks cup cakes maken, paintball of pottenbakken en geen patat in de auto; dat gaf vette vingers en het strand betekende zand in de auto, dus liever niet! Even terug naar die dagelijkse irritatie. Dat komt omdat de tv-commercials deze wezentjes als ware prinsjes en prinsesjes, de hoofdrollen geven. Ik geef wat voorbeelden van ‘als humorvol bedoelde’ reclames waarin kinderen de hoofdrol vertolken en die mij dermate irriteren dan wel ergeren, dat ze een eventuele keuze voor het gepromote bedrijf volledig ondermijnen.

Als eerste noem ik energieleverancier Essent; het betreft ‘n klein eigenwijs meisje – ook in werkoutfit – dat met papa meegaat om bij de klant ‘even uit te leggen’ wat het belang is van ‘het huis isoleren’. Ze kijkt daarbij wijsneuzerig met een scoop in de spouw en lijkt alles onder controle te hebben.

Als tweede noem ik reisorganisatie Prijsvrij waarbij vader zich met – tandenwisselend – dochtertje op een strand bevindt. In allerlei varianten ontpopt het meisje zich als een geraffineerd, manipulerend wezen dat in alles haar zin krijgt en papa elke vorm van rust ontneemt; ze wil varen, ze wil een ijsje, ze wil limonade. Het is kennelijk aanstekelijk ‘leuk’ bedoeld om papa’s bezwaren te neutraliseren met haar opmerking ‘maar ik ben er toch bij’. Ja, dat is natuurlijk oliedom van papa!

Als derde, en in ergernis de top wat mij betreft, is Karwei. Het betreft ‘t tamelijk langharige jongetje Cas dat met moeder Wieke bij de bouwmarkt inkopen komt doen. Ik veronderstel dat er een ‘hij’ bedoeld wordt, hoewel, vandaag-de-dag ben je nergens zeker van. Cas óógt en ís eigenwijs, brutaal, spreekt en-passant vreemden in de bouwmarkt aan en beslist voor zijn moeder met ‘n meetlint hoe de gordijnen thuis zullen hangen en zorgt er ook voor dat de tuinverlichting een groot succes wordt. Een ADHD’ertje van het zuiverste water dat het bloed onder je nagels vandaan haalt.

Gelukkig kan ik een hedendaagse tegenhanger noemen. In de Kruidvat-commercials zijn de zusjes hun moeder behulpzaam met bezuinigen. Op de tv-scenes na, geen rare dingen waarbij de meisjes redelijk normaal naar voren komen en het juist mama is die soms wat onhandig uit de hoek komt; maar wel zodanig dat je je kunt vereenzelvigen met de situatie.

Van tientallen jaren geleden dateert de commercial van McDonald’s waarin een klein ventje enigszins ongeloofwaardig maar wel schattig een uitgebreide bestelling doet voor zijn ouders en voor hemzelf. Door de gevleugelde tekstuitsmijter was ergernis ver te zoeken: ‘Ze zei menéér tegen mij’. Ook uit die periode was er de reclame van King Corn, waarin een klein jongetje met ‘n koffer de deur uit wil gaan en door zijn vader wordt gevraagd waar hij naartoe denkt te gaan. ‘Ik ga bij Japie wonen’ waarna de aap uit de mouw komt ‘want bij Japie hebben ze King Corn’. Papa speelt het spel mee en kennelijk gaan ze samen naar Japie. Naar m’n idee nog altijd ‘t meest ontwapenend is de commercial uit 1983 van Calvé Pindakaas. Petje Pitamientjes moeder zegt dat ‘t zo gezond is, maar ‘Petje vindt ‘t gewoon lekker’. Latere afgeleiden focussen op ‘n combinatie van humor en bekende Nederlanders die met sport vandoen hebben. Op ‘t balkon van Dick Advocaat is door ‘n jongetje ‘n bal geschoten, minstens 6 verdiepingen hoog. Onmogelijk realiseert Dick zich, maar ja, met deze pindakaas? Sowieso leuk om al die oude reclames terug te zien.

Blijf ik zitten met de vraag “zou die Jacob Cats het toch goed hebben gezien?”

Nico Ramaer

Vorige columns

2024

Beleg
Op je lippen bijten

2023

Over subsidiëring
Wordt vervolgd
Bezorgd
PET, een woord of afkorting met meerdere betekenissen
Help, mijn partij is winnaar
Belastingblauw en schaamrood
Laks
010 of 020
Onze doden
Kweekvlees
Greta geslaagd
Vervaldatum
OPRUTTE
Dilemma
Boerenbedrog
Terug treiteren
Bestaanszekerheid
Virale besmetting
Handdoekenpakket
Sinterklaas
Hete soep of gazpacho?
Een kopje suiker


2022

Klaar
De achterkant van het gelijk
Marc Overlast
Kiezen
Rampjaar
Vlaggen
Lange termijn
De geldboom van Marquerite Boersma
Wat is er mis met tegoedbon?
De boer is los
Begrijpen of begrip
Who’s afraid of blue, white and red?
Hokus Pokus Horeca
Wir schaffen das
Rustig en groen wonen
Oktober actiemaand
Sinterklaas vergaat
Verantwoord beleggen
Maandag wasdag


2021

Volgende patiënt
Ander nieuws
Kiezen
Help, heeft u wat over voor een ander
Misleiding of innovatiemanagement?
Handhaven
Weggooien is zonde
Het zijn bijzondere tijden
Good morning
Het CDA in Woerden roert zich
Parkeertarief € 54,50 per uur
Dans om het elektrische kalf
Zeg maar dag met je mandje
Geloofwaardigheid op de proef gesteld


2020

Pods
Bezorgd
Vrije uitloop
Virus
Overdrijven we niet een beetje?
Kwaliteit
Afschaffen of aanpassen?
Sinterklaas 2020


2019

Handhaven
Stadskamperen
It’s electrifying
Dit is een goed stel, hoor
Nederland – Festivalland
De laatste zuil van Nederland
Elektrische zwaargewichten – PAS op de plaats maken?
Boeren helpen Binnenhof 16 oktober met vervroegde verbouwing
Tradities
De waarheid ligt in het midden
Welbehagen


2018

Aandacht maakt alles mooier
Bezorgdheid over taalvaardigheden
Pop-up politiek
Het groene middel lijkt erger dan de kwaal
Privacy, gelooft u er nog in?
Een week privacywet
Voor het multiculturele blok gezet
Op naar de volgende zwangerschap
Drie-staps-keuze


2017

De overheid en een beetje van jezelf
Zwevende kiezers? Zwevende politici!
Relevantie, wat is dat eigenlijk?
Het heeft de koning behaagd…
Formeren
Laadpalen en klantenbinding
Ja/ja, black Friday reclame
Hi ha hondenbelasting


2016

Handhaven
Toen komt weer helemaal terug
Milieuzone
Wet van de remmende voorsprong
Opruimen
Nederland schoon
Uitstootvrij
Zomerplanning
Pech onderweg
Hoe staat u als burger tegenover de politiek?
Sjoemeltijd
Tymon, de slimme energieregelaar


2015

Olie op het vuur of op de golven?
Pappen en nathouden
Kaas – nee, niet die van Willem Elschot
Wateren in de Rijnstraat
Bruiden
No Good
Wat levert een asielzoeker op?
Zielepiet
Weggooien is zonde