Mariëtte Pennarts

Mariëtte Pennarts is onafhankelijk wethouder in Woerden, maar wat houdt dat in?

Mariëtte Pennarts

Mariëtte Pennarts is onafhankelijk wethouder in Woerden, maar wat houdt dat in?

De Woerdense coalitie koos na de gemeenteraadsverkiezingen voor een extra wethouder die partijloos aan de slag moest. Een onafhankelijk wethouder, zo heet dat. Het werd de 57-jarige Mariëtte Pennarts, oud-gedeputeerde van de provincie en lid van de politieke partij GroenLinks. Wie is ze, wat is onafhankelijk wethouderschap en hoe doe je je werk zonder aan een partij verbonden te zijn? “Ik moet de raad echt achter mij krijgen, dat wordt hard werken.”

Op zondagochtend gaat ze naar de yoga, daarna langs de supermarkt om vervolgens de hele dag in de keuken te staan. Mariëtte Pennarts houdt van koken en bakken (“Dochter van een bakker, hé.”) en zet op zondagavond een driegangenmenu op tafel voor haar gezin en haar moeder. Stoofschotel behoort tot haar favorieten.

Een mensenmens, noemt ze zichzelf. Ze woont in Montfoort in een huis dat nooit klaar is, ook al woont ze er al dertig jaar. “Mijn vrienden vinden mij wel gezellig, ik ontvang graag mensen. Met vier kinderen komen er veel jongelui over de vloer. Vriendinnen van mijn dochter volgen mij ook op Instagram, vinden ze lachen. Ik vind dat grappig.”

Sinds kort kan Pennarts op de fiets naar haar werk, van Montfoort naar Woerden. Ze woont niet in de gemeente waarin ze werkt maar ze kent de stad goed. “Ik heb zelf op het Minkema College gezeten en mijn kinderen ook. Mijn zus en wat vrienden wonen hier. Als iemand zegt: je moet naar die en die straat, dan moet ik wel even nadenken. Maar ik ken de mensen die er wonen.”

‘Ik ben misschien nog wel meer kerel dan de rest’

Toen de nieuwe coalitie van Woerden een extra wethouder zocht, werd ze getipt. Ze besloot een brief te schrijven. “Ik vind het leuk om in mijn eigen gebied te besturen en ik heb een goede indruk van Woerden. Als provinciebestuurder heb je een globaal overzicht van alle 26 gemeenten. Woerden was in mijn ogen een degelijke stad met een goed bestuur en een enthousiaste gemeenteraad. Een organisatie van enig formaat waar wat kan.”

Je kunt wel een vrouw zijn maar dat hoeft niet te betekenen dat je bestuursstijl feminien is

Mariëtte Pennarts

Ze is de enige vrouw in het huidige college maar daar is ze mee vertrouwd. In haar tijd bij de provincie was ze tijdens de eerste termijn ook de enige vrouw. “Maar ik ben misschien nog wel meer een kerel dan de rest. Ik ben vrij concreet en doelgericht. Je zou het een masculiene bestuursstijl kunnen noemen terwijl sommige collega’s misschien juist wat meer beschouwend zijn. Je kunt wel een vrouw zijn maar dat hoeft niet te betekenen dat je bestuursstijl feminien is.”

Onafhankelijk wethouderschap lijkt steeds vaker voor te komen

Ze staat stevig in haar schoenen en dat is ook wel nodig als onafhankelijk wethouder. Ze heeft geen partij achter zich staan waar ze op terug kan vallen wanneer het moeilijk wordt tijdens de raadsvergadering. Toch is het een vorm van wethouderschap die steeds vaker voor lijkt te komen, vertelt Harmen Binnema, docent Bestuur en Beleid aan de Universiteit Utrecht. “We hebben dit nog niet met cijfers onderzocht maar het lijkt vaker voor te komen.”

Je moet besluiten nemen waar het college achter staat

Harmen Binnema, docent Bestuur en Beleid, Universiteit Utrecht

Er kunnen verschillende redenen zijn om voor een onafhankelijk wethouder te kiezen, vertelt Binnema. Soms is het lastig om binnen de eigen gemeente een geschikte kandidaat te vinden. Dat is ook een reden waarom er vaker dan eens een wethouder van buiten de gemeente aangesteld wordt. “Het kan ook zijn dat de onderlinge verhoudingen tussen coalitiepartijen wat vertroebeld zijn of dat de meningen over bepaalde dossiers te ver uiteen liggen”, zegt Binnema. “Dan is het makkelijk om iemand te kiezen die buiten de partijen staat.”

De voor- en nadelen

Vaak krijgt zo’n onafhankelijk wethouder een portefeuille die niet al te politiek gekleurd is. Zo heeft Pennarts in Woerden onder meer het Sociaal Domein onder zich en ook de ambtelijke organisatie en het verbeteren van inwonersparticipatie. Binnema: “Dat zijn onderwerpen waar politieke kleur niet echt aan de orde is. Het moet gewoon opgelost worden. En als je niet kijkt naar politieke achtergrond dan kan een raad iemand echt op deskundigheid binnenhalen, dat is een voordeel.”

Maar een onafhankelijk wethouder kan ook voor een lastige opgave komen te staan. “Je moet besluiten nemen waar het hele college achter staat”, zegt Binnema. “Je moet ook je best doen om de raad te leren kennen. Op het moment dat er een ingewikkeld dossier ligt dan heb je geen fractievoorzitter achter je staan om mee te sparren.”

Hoe onafhankelijk is Pennarts?

Pennarts is lid van GroenLinks en zat eerder al eens in de gemeenteraad van Montfoort voor PvdA/GroenLinks. Die twee partijen zijn in Woerden lokaal samengegaan onder de partij Progressief Woerden (die ook in de coalitie zit). Hoe onafhankelijk is ze eigenlijk?

Mensen moeten maar gaan zien hoe ik mijn werk doe

Mariëtte Pennarts

“Ik heb mijn oriëntaties en ervaring, die neem ik mee in mijn werk. Maar ik heb geen politieke portefeuille, ik ben veel algemener bezig. Ik probeer tijdens de vergaderingen met het college op de hele politieke onderwerpen afstand te houden. Dat moeten zij maar onderling bespreken.”

“Mensen moeten maar zien hoe ik mijn werk doe. Ik werk volgens een opdracht. Die komt voort uit een coalitie en is per definitie gekleurd of in elk geval uit onderhandeld. Maar ik ben wel van plan om op een aantal dossiers ruggespraak te zoeken met de hele raad. Ik zal wat meer voorwerk moeten doen en zorgen dat de raad achter mij staat. Dat is hard werken maar ik heb veel energie. Dat is mijn geluk.”

Sociaal Domein

Pennarts ziet niet ergens tegenop maar is zich wel bewust van de wensen die er zijn. De coalitie gaf het college een akkoord met zeventig opdrachten. “Ik hoop dat we zoveel mogelijk kunnen doen.”

ls ze één ding moet kiezen uit haar portefeuille waarvan ze hoopt dat het echt slaagt, is dat het Sociaal Domein. “Ik hoop dat mensen in Woerden vinden dat ze door de gemeente gezien worden. Dat ze straks tevreden zijn over de dienstverlening van de gemeente. Dat zou ik zeer de moeite waard vinden.”

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met RTV Utrecht.

0 Shares