Kunstwerk Woerden

Kunstwerk in Woerdense singel doet inwoners denken aan pro-Russische boodschap: ‘Zo ongepast’

Kunstwerk Woerden

Kunstwerk in Woerdense singel doet inwoners denken aan pro-Russische boodschap: ‘Zo ongepast’

Plots staat ‘ie daar aan de Woerdense singel: een groot, geel bord met de letter ‘Z’. Eronder staat het woord ‘gas’. Het betreft een kunstwerk dat onderdeel is van openluchtexpositie Singelkunst. De maker wil met het bord waarschuwen voor de gevaren van gas, maar inwoners van Woerden zien de letter ‘Z’ als steunbetuiging voor het Russische leger.”Singel vervuiling!”, roept een inwoner op social media over het kunstwerk. Een ander vindt het een “afschuwelijk gezicht”. Een derde waarschuwt zijn lezers dat de Russen komen, want “de Z staat er al”.

Steunbetuiging voor de Russen

Kunstenaar Theo van Meerendonk is al een tijdje bezig met zijn kunstwerk als de oorlog tussen Rusland en Oekraïne uitbreekt. In twee weken tijd verscheen steeds vaker de letter ‘Z’ in het straatbeeld van Rusland. Op bushokjes, op kleding van politici en op autoramen. Er kwamen foto’s voorbij van Russische inwoners die gezamenlijk, hand in hand, de letter ‘Z’ vormden. Het werd een symbool en steunbetuiging voor het Russische leger.

Waarschuwing voor gas

De ‘Z’ in de singel van Woerden staat voor ‘De zinker van Van Meerendonk’. Wat de kunstenaar betreft heeft het niets te maken met de oorlog. Het bord waarschuwt voor gas. “Gas is onzichtbaar, vluchtig, explosief en blijkbaar ook verslavend. Onze westerse maatschappij kan maar moeilijk zonder”, schrijft hij in een verklaring. “Ondertussen smeken de Groningers ons te stoppen met de winning omdat ze letterlijk met huis en al de grond in zinken.”

Het bord dient geen politiek doel en is geen propaganda, zegt Van Meerendonk. De ‘Z’ staat voor de steeds verder wegzinkende maatschappij.

‘Toch ongepast’

Wat de boodschap van het kunstwerk ook is, sommige mensen vinden het alsnog ongepast om het op dit moment te plaatsen. Op de opmerking dat mensen het werk als een pro-Russische boodschap zien, volgt een gelaten “dat kan”. Maar Van Meerendonk (“Ik ben ook heel erg tegen de oorlog”) is niet van plan het weg te halen. Het blijft wat hem betreft tot eind april staan, dan is de expositie ten einde.“Ik weet niet beter dan dat kunst altijd tot onbegrip leidt”, zegt hij over de negatieve reacties. “Dat is ook in dit geval dus niet verrassend.” Hij vindt het juist goed dat mensen over kunst praten. “Dan wordt er over nagedacht.”Overigens kan Van Meerendonk ook op steunbetuigingen rekenen. Een handjevol mensen vindt dat een kunstenaar gewoon zijn of haar werk moet kunnen doen.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met RTV Utrecht.

0 Shares