bibliotheek boeken

Komst bibliotheek in Montfoort en Linschoten door coronapandemie met een jaar uitgesteld

bibliotheek boeken

Komst bibliotheek in Montfoort en Linschoten door coronapandemie met een jaar uitgesteld

De komst van een nieuwe bibliotheek in Montfoort en Linschoten laat nog minimaal een jaar op zich wachten. Daartoe heeft de gemeenteraad van Montfoort gisteravond besloten op verzoek van wethouder Yolan Koster-Dreese (Progressief Akkoord). Door de coronapandemie konden de plannen niet goed worden geëvalueerd. Daardoor mist er informatie en kan de raad nu geen besluit nemen over de definitieve invulling.

De komst van de bibliotheek is al jaren onderwerp van gesprek. In 2015 sloot de oude bieb vanwege bezuinigingen bij de gemeente. De gemeente besloot later om toch weer geld vrij te maken voor een bieb. Die komt er in de vorm van een ‘Huis van Ervaring’. Binnen dat huis moeten meerdere organisaties de krachten gaan bundelen. Zo komt er dus een bibliotheek maar ook een huiskamer en mogelijk een plek waar bijvoorbeeld onderwijsondersteuning aan wordt geboden.

Evaluatie niet compleet

Het was aan de wethouder om met de betrokken partijen in gesprek te gaan om de voorlopige plannen te evalueren. Er moet worden onderzocht hoe een bibliotheek samen kan gaan met Stichting Welzijnsondersteuning Montfoort/Linschoten (SWOM). Dat evalueren lukte voor een groot deel, behalve bij het onderdeel ‘ontmoeten’. Aangezien veel bedrijven langere tijd door overheidsmaatregelen de deuren moesten sluiten, kwamen mensen in Montfoort niet in groepen samen. Van ontmoeten was dus amper sprake en dus is de evaluatie niet volledig. Daarom vroeg de wethouder een jaar uitstel.

Ondertussen moeten inwoners van de gemeente Montfoort het doen met ‘boekenspots’ en afhaalpunten waar je boeken kunt reserveren.

Het financiële plaatje

Het gros van de raad steunde het voorstel. Zonder goede evaluatie kan er geen besluit worden genomen, was de tendens. Er waren nog wat zorgen over de financiën, daar de gemeente onder toezicht staat bij de provincie en het financieel niet heel breed heeft. Maar onder meer door toegekende Asshergelden is er nog budget voor de komende jaren.

De wethouder heeft bovendien aangeklopt bij de provincie; die zegde een budget van twintigduizend euro toe én mankracht om te helpen als het ‘Huis van Ervaring’ straks draait.

Lees ook: Wethouder Noorthoek zegt sorry voor fouten rond veelbesproken parkeerbeleid.

0 Shares