23102019 Burgemeester Molkenboer koeiemart Woerden 2019 FOTO RTVU

Koeiemart dit jaar zonder koeien vanwege blauwtongvirus

23102019 Burgemeester Molkenboer koeiemart Woerden 2019 FOTO RTVU

Koeiemart dit jaar zonder koeien vanwege blauwtongvirus

De Koeiemart in Woerden moet het op 25 oktober doen zonder koeien. Het Agrarisch Centrum Woerden, de gemeente en de ondernemersvereniging van Woerden maken zich te veel zorgen over het blauwtongvirus. Het is in de ruim 600-jarige geschiedenis van de Koeiemart nog maar zelden voorgekomen dat er geen koeien aanwezig waren. De organisatie achter het evenement werkt op dit moment aan een andere invulling.

“Ik zou heel graag met mijn koeien naar de binnenstad van Woerden komen, maar op dit moment vind ik het niet verantwoord vanwege de heftigheid van het blauwtongvirus”, zegt Dick Laan, agrariër en voorzitter van de ACW-Koeiemartcommissie. “De bezorgdheid over de gezondheid van het vee is groot bij veel boeren. Het besluit om de koeienkeuring af te gelasten is breed gedragen. De koeienkeuring hoort een zorgeloos koeienfeest te zijn en daar is op dit moment geen sprake van.”

Ook burgmeester Victor Molkenboer steunt het besluit. “Het is natuurlijk heel jammer, maar we hebben begrip voor het standpunt van de boeren die in moeilijke omstandigheden verkeren. We wensen hen sterkte en hopen volgend jaar weer op een Koeiemart als vanouds.”

Blauwtongvirus

Het blauwtongvirus grijpt de laatste weken snel om zich heen. In de provincie Utrecht is blauwtong inmiddels bij meer dan 280 bedrijven vastgesteld. Dat is ruim twee keer zoveel als een week geleden. Ook in de regio rond Woerden zijn veel bedrijven geraakt.

Blauwtong is vooral gevaarlijk voor schapen. Die kunnen onder meer zeer hoge koorts krijgen en kreupel raken. Koeien hebben meestal weinig last van het virus. Maar de organisatie maakt zich toch zorgen dat door het evenement het virus zich verder verspreidt. Daarvoor werd onder andere advies ingewonnen bij de lokale dierenarts Erwin de Heer. “Blauwtong is geen besmettelijke dierziekte, maar een ziekte die wordt verspreid door knutten (vliegen)”, zegt De Heer. “Hoewel de verspreiding van de ziekte tijdens de koeienkeurig daardoor beperkt is, snap ik de boeren heel goed.”

Alternatieve invulling

De gemeente en het ACW zijn nu met elkaar in gesprek over een alternatieve invulling. “Daarbij is het uitgangspunt dat stad en platteland verbonden worden”, laat de gemeente weten. Eind volgende week wordt meer bekend over de nieuwe invulling.

De Koeiemart in Woerden wordt al meer dan 600 jaar gehouden en is opgenomen in de Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. De markt markeert traditioneel het moment dat de koeien weer op stal gaan voor de winterperiode en wordt op de eerste woensdag na 20 oktober gehouden. Op de feestdag worden de koeien al om 05.00 uur ‘s ochtends naar het Kerkplein gebracht, waar de dieren worden beoordeeld door een jury. De Koeiemart groeide in de loop der tijd tot één van de grootste evenementen van Woerden en omstreken. Naast de keuring is er onder meer ook een kermis en een braderie.

Het is niet de eerste keer dat het feest aangepast moet worden. Zo waren er in 2001 en 2002 ook geen koeien vanwege het mond- en klauwzeervirus. In 2020 en 2021 kon de Koeiemart vanwege het coronavirus niet doorgaan. Ook in verre verledens gooiden infectieziekten roet in het eten, zo werd onder meer een editie vanwege cholera afgelast. Vorig jaar was er een extra lange editie omdat Woerden 650 jaar bestond.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met RTV Utrecht.

0 Shares