Kleine wormpjes tegen eikenprocessierups

Kleine wormpjes tegen eikenprocessierups

In de gemeente Woerden zijn kleine wormpjes gespoten op eikenbomen om de eikenprocessierups te bestrijden. Op plekken waar het normaal druk is, zoals scholen, zorgcentra en fietspaden, is een groot voertuig langs gereden om de wormpjes op de bomen te spuiten.

De kleine wormpjes die in de bomen gespoten worden zijn onschadelijk voor mens, plant en dier. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2010 toestemming gegeven voor het gebruik van deze bestrijdingsmethode. De wormpjes worden door een voertuig met een nevelspuit in de bomen gespoten.

De werkzaamheden vinden ’s nachts plaats, aangezien de wormpjes niet tegen daglicht kunnen. De nevel wordt elektrostatisch geladen, waardoor de wormpjes als een soort magneet door de boom worden aangetrokken. Dit zorgt ervoor dat nagenoeg alle wormpjes door de boom worden vastgehouden.

Over twee weken spuit de gemeente opnieuw wormpjes op de bomen. De gemeente denkt dat de processierups in mei al voor ongemak kan gaan zorgen. Vorig jaar was er in Nederland een grote processierupsplaag. 

Foto: Gemeente Woerden

1 Shares