Ivo van der Tol

Ivo (17) wil in Woerdense raad: ‘Wel jammer dat ik zelf nog niet mag stemmen’

Ivo van der Tol

Ivo (17) wil in Woerdense raad: ‘Wel jammer dat ik zelf nog niet mag stemmen’

Jeugdige energie, nieuwe ideeën, een frisse wind. De 17-jarige Ivo van der Tol uit Woerden weet wat hij de gemeenteraad wil brengen mocht zijn partij óf hij zelf genoeg stemmen krijgen. Hij staat op plek tien van de kandidatenlijst van het CDA, dat momenteel zeven zetels heeft in de raad. Of Ivo in de raad komt, is afwachten. Maar hij is er klaar voor. “Feesten met vrienden kan wel tussen de raad en studie door.”

Op sportpark Cromwijk in de wijk Molenvliet in Woerden komt Ivo rustig de parkeerplaats oplopen. Zwarte jas, gel in zijn haren, een vriendelijk glimlach. In zijn vrije tijd doet hij aan wedstrijd zwemmen en hij heeft een baantje bij een bakkerij. Zijn vrienden ziet hij vooral veel op school maar soms gaan ze bijvoorbeeld naar de bioscoop. “Of een keertje bowlen. Dat vind ik wel leuk om te doen.”

Over zijn rechterschouder hangt een rugtas, met daarin één boek. ‘Zij aan zij’ is de titel ervan. De inhoud gaat over de visie van het CDA, de partij waar Ivo actief voor is.

Zijn oom en opa gingen hem voor. “Ik moest daarom van mijn moeder eerst alle programma’s van alle partijen lezen voor ik een keuze mocht maken over welke partij bij mij past”, vertelt de 17-jarige. Maar het werd uiteindelijk toch het CDA. “Omdat samenwerken echt een kernpunt is binnen de partij. Dat vind ik ook belangrijk in het leven.”

Zware onderwerpen aanpakken

Al van jongs af aan is Ivo bezig met de politiek. Hij schreef mee aan het huidige verkiezingsprogramma en ging vroeger flyeren met zijn oom en opa. Wie hem vraagt naar zijn droombaan krijgt een ambitieus antwoord: hij wil minister van Financiën worden. Partijleider van het CDA, Wobke Hoekstra, heeft die functie recent bekleed. Hoekstra is dan ook een voorbeeld voor Ivo. Net als Jan Peter Balkenende, ook van dezelfde partij. Ivo prijst de voormalig minister-president om zijn “voor die tijd frisse en nieuwe ideeën”.

Het ministerschap moet voor Ivo nog even wachten. Hij zit nu in 6 vwo en wil straks economie studeren in Rotterdam. Dan gaat hij zijn huidige schoolvrienden moeten missen. Die vrienden (“ze zijn supergrappig”) omschrijven Ivo als vriendelijk, behulpzaam en doortastend. Op school gaat hij niet voor de 5,5 maar voor een dikke 8. Ja, knikt hij bevestigend, je zou hem een harde werker kunnen noemen.

Misschien dat hij daarom binnen de raad meteen twee zware en grote onderwerpen op wil pakken die hij belangrijk vindt voor jongeren. De energietransitie bijvoorbeeld, een lastig vraagstuk waar het CDA vlak voor de zomer van 2021 een doorslaggevende rol had. Tot het moment van de raadsvergadering wist niemand wat de partij ging doen. Uiteindelijk bekende het kleur en stemden de raadsleden vóór windmolens in Woerden.

‘Het veranderende klimaat leeft in mijn vriendengroep’

Daar staat Ivo achter. Hij merkt dat het onderwerp leeft in zijn vriendengroep. “Even geleden hadden we die stormen. Toen zeiden we tegen elkaar: dat gaan we nog wel vaker krijgen, zeker met die klimaatveranderingen. We willen ons allemaal inzetten tegen klimaatverandering.”

Wat de vrienden ook willen, is in Woerden blijven wonen als de tijd daar is. Daarom wil Ivo zich ook op dat onderwerp storten. “We moeten echt huizen gaan bouwen. Voor senioren maar ook voor starters. Er zijn zoveel mensen die in Woerden willen blijven wonen of naar Woerden toe willen verhuizen, daar moet plek voor zijn.”

Nog geen 18

Ivo mag met zijn 17 jaar zelf niet stemmen. “Ja, dat is wel jammer.” Als hij in de raad komt, mag hij zelfs nog niet op zijn zetel plaatsnemen. Dat mag pas als hij 18 wordt, in september. Iemand anders van de partij zal zijn plek dan moeten overnemen tot hij oud genoeg is.

De komende tijd geniet Ivo nog van de betrekkelijke rust die hij heeft. Mocht hij in de raad gekozen worden, dan zal hij flink aan de bak moeten. Want raadswerk kost toch zo’n zestien tot twintig uur per week verwacht hij. “De combinatie van raad en studie wordt wel lastig maar is niet onmogelijk. Drukte en uitdaging heb je ook nodig als je in de raad wil.”

“Mijn vrienden schrokken er wel een beetje van hoeveel tijd dit kost. Die dachten: de raad komt soms eens samen om te vergaderen en dat is het.” Spontane uitjes of een biertje in de kroeg op donderdagavond; dat zit er voor Ivo straks niet altijd in. “Als er gemeenteraad is, dan gaat dat echt voor. Maar dan ben ik er bij het volgende feestje gewoon bij.”

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met RTV Utrecht.

0 Shares