Begraafplaats Harmelen

Inwoners Harmelen willen begraafplaats onder eigen beheer: ‘Deze plek moet behouden blijven’

Begraafplaats Harmelen

Inwoners Harmelen willen begraafplaats onder eigen beheer: ‘Deze plek moet behouden blijven’

Een groep inwoners uit Harmelen stoort zich aan de staat van de oude Algemene Begraafplaats. Het gras staat tot de knieën, het toegangshek ligt op de grond en op sommige graven zijn de namen nog amper te lezen. De gemeente Woerden moet de begraafplaats onderhouden maar daarover zijn de inwoners ontevreden. En dus willen ze het nu zelf gaan doen.

De eerste graven op de begraafplaats aan de Leidsestraatweg liggen er sinds 1829. Tegenwoordig kunnen er geen nieuwe graven meer bij, alleen familie kan nog bijgezet worden. De begraafplaats heeft geen monumentaal karakter maar verdient dat wel, vindt Donald Lambert, mede-initiatiefnemer van het plan.

Beschermingswaardig

“De plek geniet geen echte bescherming maar het is wel beschermingswaardig”, zegt Lambert. Terwijl hij rondloopt, scant hij met zijn ogen de graven. Bekende familienamen uit de regio passeren de revue. Sommige grafstenen liggen behoorlijk scheef. Er bovenop tiert het dikke mos welig. Waar een looppad begint en een bloemenperkje eindigt is soms gissen.

Sommige grafstenen zitten onder het mos.

Ja, de begraafplaats kan wel een opknapbeurt gebruiken. Lambert startte daarom met een aantal anderen een burgerinitiatief. De Harmelense afdelingen van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging, de stichting Hugo Kotestein en Gro-up Buurtwerk doen ook mee met het initiatief. Vanavond is er een bijeenkomst waar ze hopen meer vrijwilligers bij het project te betrekken.

Stilteplek en informatiecentrum

“Ten opzichte van de mensen die hier liggen, hebben je een bepaald respect te tonen”, vindt Lambert. “Maar het cultureel erfgoed, daar kunnen we ook niet zonder. Geschiedenis is belangrijk voor een dorp. Ze zeggen weleens dat je uit de geschiedenis de toekomst kunt bepalen. Het zegt iets over waar je vandaan komt en naartoe gaat.”

Grafstenen liggen scheef en zijn amper leesbaar.

Daarom wil Lambert naast het onderhoud ook een stilteplek en een informatiecentrum inrichten. Het opbaarhuisje, dat vroeger achter op het terrein stond, moet ook weer in ere worden hersteld.

Groene zeep

De gemeente Woerden staat positief tegenover het initiatief en is met de groep in gesprek. Intussen wordt er binnenkort al begonnen aan de eerste schoonmaakactie om de smerige graven in ere te herstellen. “We hebben informatie ingewonnen, en dat kan gewoon met water en groene zeep. Het is heel simpel, maar het moet wel gebeuren en ik zie de gemeente dat nog niet doen. Dat kan een burgerinitiatief doen en dat bevordert ook meteen de sociale cohesie in een dorp.”

Lambert kijkt uit naar de toekomst van de begraafplaats. “Het is niet binnen een half jaar allemaal spik en span, maar ik hoop dat als we hier volgend jaar zomer staan, het er allemaal weer mooi uitziet.”

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met RTV Utrecht.

0 Shares