Historie

1971-2015 al 44 jaar lokale omroep in Woerden

Hoe het allemaal begon:

gesch-radiokamertje-klein21 december 1971 was een gedenkwaardige dag want op die dag ging voor het eerst Radio Prosana de lucht in. In de kelder van het voormalige Ope Dei ziekenhuis, later Weddesteyn, aan de Utrechtsestraatweg begon het allemaal, want daar was de allereerste studio gevestigd.
Met 18 vrijwilligers werd vier keer per week een radio-uitzending gemaakt die in het ziekenhuis werd uitgezonden. De omroep was in eerste instantie bedoeld als zieken- en ouderenomroep voor het Hofpoort ziekenhuis. Prosana betekent: 'ter bevordering van de gezondheid'. Later richtte de omroep zich ook op bejaarden- en verpleeghuizen.

gesch-studio1wsn-kleinIn de loop der jaren werden er steeds meer programma's gemaakt en ontwikkelde de omroep zich tot meer dan een ziekenhuisomroep. Begin 1988 is Radio Prosana ook lokaal via de kabel gaan uitzenden zodat de Woerdenaren ook thuis naar programma's van RPL konden luisteren.
In 1991 ging RPL ook in de ether uitzenden via de FM band en noemde zich later RPL FM.
De zendtijd werd gedeeld met Radio Stad Woerden (RSW) en de Stichting Omroep Kerken Woerden (SOKW). Doordat RSW failliet ging, zijn de overige twee samen verder gegaan onder de paraplu van de Stichting Lokale Omroep Woerden.

Medio 1997 verhuisde RPL FM naar een nieuwe en professionele studio in de oude Pius X school aan de Rubensstraat. Daar worden ook nu nog de programma's gemaakt en uitgezonden.

Eind 2004 deden nieuwe mediakanalen haar intrede. Op het kabelnet werd gestart met Tekst-TV ofwel de Woerdense kabelkrant. Ook de website werd vernieuwd en werden nieuwe media-toepassingen ingebouwd. Omdat RPL FM nu meer is dan radio alleen is de naam gewijzigd in RPL Woerden.

studio2005 01Vanaf augustus 2011 is de kabelkrant op het Ziggo kabelnet ook digitaal te ontvangen op kanaal 42 en zijn op de website bij het nieuws ook YouTube videofilmpjes te zien.

Eind 2012 is er een start gemaakt met TV-uitzendingen. Wekelijks is er een aflevering van circa 30 minuten over actualiteiten en activiteiten in Woerden en omgeving. Deze aflevering wordt gedurende de week dagelijks herhaald.

Medio 2015 wordt 24 uur per dag via alle mediakanalen uitgezonden en werken ruim tachtig enthousiaste vrijwilligers bij RPL Woerden.

Zoeken

Nieuwe RPL studio

radiostudioDe verbouwing en renovatie van de studio is financieel mogelijk gemaakt door:

Van der Wel-IJff fonds
VSB fonds Woerden
Rabobank Rijn en Veenstromen
Lions Club Woerden Castellum Laurum
Gemeente Woerden
Vios vastgoed BV
J. Pool beheer BV
Praxis Woerden

Nieuwsbrief

Advertenties